Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter Alexandras död – HVB-hem anmäler sig

Alexandra Mezher, 22, knivmördades på sitt jobb, ett HVB-hem i Mölndal.
Foto: Privat
Efter den brutala händelsen gör nu boendet en lex Sarah-anmälan.
Foto: Robin Aron / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Ensamarbetande Alexandra Mezher, 22, knivmördades på sitt jobb, ett HVB-hem i Mölndal.

Efter den brutala händelsen gör nu boendet en lex Sarah-anmälan.

Enligt anmälan kommer hemmet att öka sin bemanning – och se över sättet som farliga föremål förvaras på.

På morgonen den 25 januari blev Alexandra Mezher knivhuggen till döds på det HVB-hem i Mölndal där hon arbetade. Den misstänkte gärningsmannen är en av de boende på hemmet. Ynglingen ska ha huggit henne i ryggen och i benet och står åtalad för mord.

GT har tidigare skrivit om att det pågår en förundersökning för att ta reda på om någon av personerna som ansvarar för HVB-hemmet, HVB Living Nordic AB, ska ställas inför rätta för att ha vållat Alexandra Mezhers död.

Och nu har bolaget anmält sig själv till Inspektionen för vård och omsorg, i en så kallad lex Sarah-anmälan.

Ska ha överfallslarm

Enligt anmälan har – eller ska – det vidtagits flera åtgärder för att förhindra att något liknande sker igen. HVB-hemmet kommer att öka bemanningen till en sovande och en vaken personal på nätterna under en månads period, därefter kommer det alltid att vara två sovande personal på plats.

Personalen ska dessutom alltid ha tillgång till ett överfallslarm. Verksamhetschefen skriver i anmälan att det också kommer att göras en mer omfattande riskbedömning av ungdomen i samband med inskrivningen.

"En ungdom har inte flyttat tillbaka"

– En ungdom har valt att inte flytta tillbaka till boendet då hen tyckte det var obehagligt efter händelsen. Att få det tryggt igen är vårt mål, säger verksamhetschefen på HVB Living Nordic, Daniel Forsell, till nyhetsbyrån Siren.

Hur den misstänkte gärningsmannen ska ha fått tag i mordvapnet - kniven – är inte klargjort. I lex Sarah-anmälan står det att HVB-boendet genomför en översyn på hur farliga föremål förvaras.

I rätten sa mannen att han inte har några minnesbilder från tillfället. Hans första minne är när han blivit nedbrottad i trapphuset av de övriga boende på hemmet.

– En genuin minneslucka som han påstår att han har tror jag inte på en sekund, har målsägandebiträdet Hans Gaestadius tidigare sagt.