Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter 5-åringens död – IVO JO-anmäls

En tidig junimorgon försvann den 5-åriga pojken från ett HVB-hem i Hagfors. Några timmar senare hittades han död.
Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON
”Ivo borde även ha uppmärksammat den kraftiga underbemanningen vid sina tillsyner”, står det i anmälan till JO.
Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) JO-anmäls efter att en 5-årig pojke hittades död i en å i värmländska Hagfors, rapporterar P4 Värmland.

Anmälaren menar att IVO borde ha agerat snabbare, eftersom det sedan tidigare fanns rapporterade brister kring HVB-hemmet.

Den 5-åriga pojken bodde på ett HVB-hem i Hagfors i Värmland. En tidig junimorgon försvann han från boendet och efter en stor sökinsats hittades han död i en å. 

Efter händelsen så stängdes HVB-hemmet, efter beslut från IVO. Men personen som har anmält menar att Ivo borde ha agerat snabbare, eftersom det sedan tidigare fanns rapporterade brister kring HVB-hemmet, rapporterar lokala medier.

”Ivo borde även ha uppmärksammat den kraftiga underbemanningen vid sina tillsyner”, står det i anmälan enligt nwt.se. 

Tidigare kritik mot boendet

GT har tidigare rapporterat om att boendet fått kritik. Så sent som i mars kritik från Ivo på flera punkter, bland annat att verksamheten har använt sig av tvångs- och begränsningsåtgärder samt att verksamhetens lämplighetsbedömningar brister i kvalitet. Men i beslutet från mars i år slog Ivo fast att behandlingen fortsatt.

– Vi tar alltid lex Sarah, och de diskussioner vi har med IVO på största allvar. Vi är en stor och seriös utförare med många behandlingshem och en stor kvalitetsorganisation. Det finns skäl för att barn blir placerad på ett HVB-hem, och det finns ganska få HVB-hem som kan hantera barn i den åldern, har Patrik Silverudd, presskontakt på Humana som äger boendet, tidigare sagt till GT

Tidigare så har Falu kommun, där den 5-åriga pojken kom ifrån, anmält sig själva. 

– Det är djupt tragiskt det som hänt. Jag kan bekräfta att pojken har haft insatser från socialtjänsten i Falu kommun. Vi kommer att inleda en granskning av ärendet enligt de rutiner vi har, och vi samarbetar med polisen, sa Magnus Nordahl, sektionschef vid barn- och familjesektionen på barn- och utbildningsförvaltningen i Falu kommun i ett pressmeddelande då.

Ivo beslutade att stänga HVB-hemmet kort efter pojkens död.