Efter 15 år – nu slutar Boris som Gekås vd

"Även om jag är friskförklarad så orkar jag inte köra på så här längre. Men det har varit en fantastisk resa", säger "Ullared-Boris" Lennerhov.
Foto: Robin Aron

ULLARED. Efter 15 år som mannen vid rodret - vid årsskiftet avgår Boris Lennerhov, 58, som koncernchef för Gekås i Ullared.

Ett beslut som bland annat grundar sig i den plötsliga sjukdomen som han drabbats av - men Boris hade bestämt sig redan tidigare.

– Även om jag blir friskförklarad så orkar jag inte köra på så här längre. Men det har varit en fantastisk resa, säger Boris.

Tidigare ekonomichefen på Gekås, Jan Wallberg, kommer att bli Lennerhovs efterträdare.

År 2000 tog han över som koncernchef på Gekås i Ullared och sedan dess har han blivit ett omtyckt och välkänt ansikte - inte minst tack vare tv-serien "Ullared". Men efter nästan 15 år slutar Boris Lennerhov vid årsskiftet som vd - ett beslut som han tog redan i julas.

– Då sa jag att jag kommer jobba max till sommaren 2015. Det är för att inte få en hjärtinfarkt. Jag har jobbat minst 60 timmar i veckan i femton år och kanske ska livet innehålla någonting mer än så, säger Boris själv.

Men nu kommer avskedet något tidigare än planerat. I våras fick Lennerhov det dystra beskedet att han har cancer i lymfkörtlarna. Ett faktum som har påverkat beslutsfattandet och som har hållit honom borta från arbetet sedan i maj.

– När jag fick veta vilken diagnos det var så ville jag själv göra så här. Vi var ändå i processen med rekrytering och även om jag blir friskförklarad så orkar jag inte köra på så här längre. Men det har varit en fantastisk resa, säger Boris.

"Ska bli frisk"

Efter avskedet kommer Boris dock att fortsätta vara engagerad i Gekås, bland annat i styrelsen och med en fortsatt 25-procentig tjänst. I övrigt finns mycket han vill hinna göra.

– Jag ska försöka bli frisk först och främst, jag håller på med cellgiftsbehandling och det är den matchen som nu ska klaras av. Om allt sedan går som det ska så är jag tillbaka i september, men jag ska inte bestämma så mycket. Jag ska ha roligt, jobba med saker jag tycker är kul, säger Boris som alltså hoppas vara tillbaka och slutföra sitt jobb som koncernchef i höst.

Och han tycker det går åt rätt håll med sjukdomen.

– För att vara i det läget jag är i, så är det väldigt bra. Jag har svarat på behandlingen bra och har inga jobbiga biverkningar. Det är klart att man går ner lite när man väl tar dem, men jag mår ändå helt okej psykiskt och fysiskt, säger Boris.

Wallberg ny vd

Ny koncernchef för Gekås blir nu Jan Wallberg - just nu vd för Blåkläder och styrelsemedlem i Gekås. Tidigare var han ekonomichef för superföretaget i Ullared.

– Vi, ägarna och styrelseordföranden, var oerhört överens och det fanns bara en kandidat för jobbet, säger Boris som tycker det är positivt att Wallberg känner till arbetsplatsen och människorna.

– Jag fick frågan om jag ville axla rollen och jag har ju följt bolaget i många år. Det är ett fantastiskt företag. Det är både smickrande och spännande och det är en fantastisk utmaning, säger Wallberg.

Lämnar med flaggan i topp

Boris Lennerhov har många minnen med sig från sina 15 år som högsta chef. Han berättar för GT att vardagen är full av tusentals detaljer och att det är svårt att nämna något speciellt - men det är viktigt för honom att kunna lämna över ett företag som ännu växer med flaggan i topp.

– Det har varit en speciell resa och jag haft nöjet att vara med om den. Det har varit skojigt att gå till jobbet och jobbat med bra ägare och styrelse och duktiga medarbetare. Jag syns ju väldigt mycket men verkligheten är att det är de som gör jobbet.

Boris Lennerhov

Boris Lennerhov, född 16 november 1955 i Emmaboda, är koncern-vd och styrelseordförande för varuhuset Gekås i Ullared.

Lennerhov blev vd på Gekås Ullared 2000.