Edvin, 23, utsatt för utländska stöldligan

Edvin Karlsson, 23.
Foto: PRIVAT

Natten mot torsdag inträffade åtta stölder och stöldförsök i Frillesås i Kungsbacka.

Efter ett framgångsrikt polisarbete kunde fyra personer gripas – och polisen misstänker att det rör sig om en utländsk stöldliga.

En av de som drabbades var Edvin Karlsson, 23.

– Det är lite obehagligt, säger han.

Stölderna och stöldförsöken inträffade under natten mot den 2 januari på olika adresser i Frillesås i Kungsbacka kommun.

Tjuvarna misstänks ha brutit sig in både bostadshus, fordon och ekonomibyggnader.

Det första larmsamtalet kom strax efter midnatt, då en anmälare uppgav att han haft inbrott i sitt garage och sedan hittat sitt gods – plus annat stöldgods – i ett dike inte långt därifrån.

Polis larmades då till platsen, men utan att hitta någon misstänkt gärningsman.

Fyra gripna – bil beslagtagen

Senare kunde dock en man gripas i terrängen efter att ytterligare en anmälare slagit larm till polisen. I det fallet hade, uppgav anmälaren, en person bankat på husets dörr och fönster och lyst med en ficklampa.

Under morgonen och dagen greps sedan ytterligare tre personer, den senare av dem då han promenerade längs E6.

En bil beslagtogs också, med koppling till gärningsmännen. Den ska, skriver polisen på sin hemsida, genomgå en teknisk undersökning.

De fyra personerna, som samtliga är medborgare i Litauen, har av polisens kopplats samman som misstänkta för brotten.

– Det är internationell brottslighet som vi ser av och till i vår region, att man under kort tid befinner sig på en plats innan man åker vidare, säger Anna Göransson, polisens presstalesperson i region Väst.

Hon tillägger:

– Det är diverse saker som stulits. Bland annat slangning av diesel, batterimaskiner och byggmaterial.

Utöver det påträffade stöldgodset i terrängen har polisen även beslagtagit handskar och ölburkar som kan kopplas till de misstänka.

Väcktes mitt i natten

En av dem som drabbades av tjuvarnas framfart under onsdagsnatten är Edvin Karlsson, 23, som bor tillsammans med sin flickvän.

– De hade varit inne i garaget och i två friggebodar. De hade tagit en gerkap, öl, och sådana grejer, säger Edvin Karlsson.

Han låg och sov då det skedde och väcktes efter att hans flickvän fått ett telefonsamtal från en granne som också drabbats.

Tjuvarna tog sig in i garaget.
Foto: PRIVAT

Kort senare samlades grannskapet ute på gatan, berättar han. Därefter kom polisen till platsen för att upprätta anmälningar och hålla kortare förhör.

Polisens hundar har också varit där för spårsökning.

– Det gick snabbt tills vi samlades för att prata om vad som hänt. Vi har aldrig drabbats tidigare och har bott här i fyra år. Det är ute på landet i ett litet område. Det är väl åtta, tio fastigheter runtom. Det är väldigt lugnt och stilla, säger Edvin Karlsson.

”Lite obehagligt”

Tillhörigheterna fick han snabbt tillbaka, eftersom även de låg i diket cirka 500 meter från bostaden.

– De blev upptäckta och måste ha lagt det där för att någon annan skulle plocka upp det, säger han.

Hur känns det att ha drabbats?

– Det är lite obehagligt, eftersom man inte riktigt visste vad de hade gjort och att de nu vet allt man har. De hade ju inte gjort sönder något, men man blev lite uppspelt när det hände och sprang ut mitt i natten, säger Edvin Karlsson.

Han är dock glad över att polisen snabbt kunnat lokalisera de misstänkta gärningsmännen.

– Det känns skönt att fyra är gripna, säger han.