Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Edip Samuelsson efter domen: ”Är attackerad”

Foto: ANDERS WEJROT

Förra veckan beslutade Högsta Domstolen att Edip Samuelsson, släktnätverket Ali Khans advokat, utesluts ur Advokatsamfundet. 

Detta efter att han, i två fall, läckt information från sin klient till ett vittne. 

Först nu kommenterar Samuelsson själv beslutet i en debattartikel i Dagens Juridik. 

”Detta agerande är inget nytt under solen men nu med facit i hand borde jag ha agerat annorlunda i de två specifika fallen”, skriver Samuelsson bland annat. 

Efter att tre åklagare förra våren anmält advokaten Edip Samuelsson fälldes han och bötfälldes med 50 000 kronor. 

Anledningen var att man ansåg att Samuelsson – under ett pågående rättsfall – hade kontaktat ett alibivittne och förmedlat information från sin klient inifrån häktet. Något som bryter mot god advokatsed. 

Efter att Justitiekanslern krävt att Samuelsson skulle uteslutas från Advokatsamfundet, hamnade frågan i Högsta domstolen. Där beslutades förra veckan att så blir fallet. 

I domen stod det bland annat: ”Överträdelserna som han har gjort sig skyldig till är av det slag som riskerar att undergräva förtroendet för advokatkåren till nackdel för misstänkta och frihetsberövade personer”. 

Edip Samuelsson har själv inte uttalat sig om uteslutningen – förrän nu. 

Beslutet i HD kom förra veckan.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT NYHETSBYRÅN

Försvarstal i debattartikel

I en debattartikel i Dagens Juridik skriver Samuelsson på tisdagen att han, med facit i hand, ”borde ha agerat annorlunda i de två specifika fallen”. 

Men Edip Samuelsson, som flera gånger företrätt personer från det delvis kriminella släktnätverket Ali Khan, skriver också i artikeln att han är ”attackerad” av bland andra media. 

”Att försöka få bukt på kriminella gäng genom att gå till attack mot en offentlig försvarare är klandervärt. Vi offentliga försvarare representerar den svenska staten, rättssäkerheten och demokratin som vi alla förespråkar.”, skriver han bland annat i sitt försvarstal. 

Samuelsson kritiserar också delvis Högsta domstolens beslut: 

”När det gäller bedömningen i HD har jag gjort mitt bästa för att förklara de faktiska omständigheterna men också ange hur man kan se på de juridiska problemställningar som finns kring restriktionsbeslut för häktade personer. Tyvärr redogörs varken för detta, annat än mycket sparsamt, i HD:s beslut”, skriver han. 

Mia Edwall Insulander, generalsekreterare för Advokatsamfundet.
Foto: Henrik Montgomery / TT NYHETSBYRÅN

Fler kan komma att uteslutas

I HD:s beslut från förra veckan anser domstolen att Edip Samuelsson, i båda fallen, har missbrukat en central regel för advokatverksamheten. 

Beskedet att han utesluts från Advokatsamfundet fick Edip Samuelsson mitt under ett pågående mål i Göteborgs tingsrätt.

Advokatsamfundet, som initialt valde att inte utesluta Samuelsson, sade efteråt att fler uteslutningar kan komma att följa i framtiden efter HD:s bedömning. Mia Edwall Insulander, generalsekreterare, sade: 

– Både Advokatsamfundets disciplinnämnd och Högsta domstolen kom fram till att det är ett allvarligt brott mot god advokatsed att medverka till restriktionsbrott. Det som skiljer besluten är synen på vilken påföljd advokaten skulle få, om omständigheterna var synnerligen försvårande eller inte.