En pokal värdig sin världsmästare – men några prispengar är det inte tal om för Ebbots del. Foto: Tessa LvEn pokal värdig sin världsmästare – men några prispengar är det inte tal om för Ebbots del. Foto: Tessa Lv
En pokal värdig sin världsmästare – men några prispengar är det inte tal om för Ebbots del. Foto: Tessa Lv
Världsmästarkatten Ebbot lyfts upp i luften av Marie Gerdin. Till höger en glad uppfödare Bittt Wadsten. Foto: Dorota GebskaVärldsmästarkatten Ebbot lyfts upp i luften av Marie Gerdin. Till höger en glad uppfödare Bittt Wadsten. Foto: Dorota Gebska
Världsmästarkatten Ebbot lyfts upp i luften av Marie Gerdin. Till höger en glad uppfödare Bittt Wadsten. Foto: Dorota Gebska
Ebbot hyllas av matte Marie Gerdin (till vänster) och uppfödaren Bitte Wadsten efter vinsten. Foto: Dorota GebskaEbbot hyllas av matte Marie Gerdin (till vänster) och uppfödaren Bitte Wadsten efter vinsten. Foto: Dorota Gebska
Ebbot hyllas av matte Marie Gerdin (till vänster) och uppfödaren Bitte Wadsten efter vinsten. Foto: Dorota Gebska

Ebbot från Borås är världens finaste katt

Publicerad

Det är inte många katter som kan stoltsera med ett namn som inleds med "World Winner".

Men en av dem är numera ragdollen Ebbot från Borås då han i helgen blev världsmästare när han tog hem segern vid den stora utställningen World Winner Show.

– Det var en enorm känsla med allt stöd från de andra svenskarna, once in a lifetime, säger matte Marie Gerdin.

World Winner S*Grand Chatez Ebbot for Asterion's är kanske en signatur som är lite väl lång för gemene man. Men för en katt är det något utöver det vanliga och just denna katt kommer från Borås och blev världsmästare i helgen, vilket Borås Tidning först skrev om.

Det var vid utställningen World Winner Show som hölls i Prag som Boråskatten kammade hem sin mästartitel och den stolta ägaren Marie Gerdin förklarar att det var hård konkurrens.

– Man måste kvalificera sina katter för att vara med i tävlingen, så det är väldigt hög nivå redan där. I år var det 1600 katter från hela världen med.

Fick 9 av 13 röster

Ebbot (som är det lite mindre avancerade namn som superkatten går under) vann först sin åldersgrupp, sedan tog han hem tävlingen om bäst i variant och fick sedan komma upp för nominering.

– Han gick upp mot jättefina katter, men tog även hem nomineringen och blev nominerad till Best in show.

Och framgångssagan slutade inte där. I kamp med 13 andra katter tog Ebbot hem 9 röster.

– Det brukar kunna bli lite spretigt med rösterna för det är väldigt bra katter och det kan skifta i vad domarna prioriterar i sin bedömning. Men den här panelen blev väldigt jämn, det var bara två katter som fick röster.

Marie Gerdin fortsätter:

– Jag trodde knappt att det var sant, både jag och uppfödaren som var med stod och hoppade jämfota av glädje. Det var en enorm känsla med allt stöd från de andra svenskarna, once in a lifetime.

"Väldigt mycket känslor"

Och det blev inte sämre av att hon fött upp både världsmästarkattens mamma och mormor och att hennes bästa vän fött upp pappan och farmodern.

– Det blir väldigt mycket känslor. Och vi var uppe tillsammans och tog emot priset.

En ordentlig pokal (och möjligheten att kalla sig World Winner) blev Ebbots pris, men några prispengar är det inte tal om.

– Och vi ska inte fördjupa oss i kostnaderna, det är ingenting man gör för att tjäna pengar. Det här är en väldigt rolig hobby, och något man gör för att följa upp sitt avelsarbete, säger Marie Gerdin.

Maya Dahlén Persson
Maya Dahlén Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER