Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ebbot från Borås är världens finaste katt

En pokal värdig sin världsmästare – men några prispengar är det inte tal om för Ebbots del. Foto: Tessa Lv
Världsmästarkatten Ebbot lyfts upp i luften av Marie Gerdin. Till höger en glad uppfödare Bittt Wadsten. Foto: Dorota Gebska
Ebbot hyllas av matte Marie Gerdin (till vänster) och uppfödaren Bitte Wadsten efter vinsten. Foto: Dorota Gebska

Det är inte många katter som kan stoltsera med ett namn som inleds med "World Winner".

Men en av dem är numera ragdollen Ebbot från Borås då han i helgen blev världsmästare när han tog hem segern vid den stora utställningen World Winner Show.

– Det var en enorm känsla med allt stöd från de andra svenskarna, once in a lifetime, säger matte Marie Gerdin.

World Winner S*Grand Chatez Ebbot for Asterion's är kanske en signatur som är lite väl lång för gemene man. Men för en katt är det något utöver det vanliga och just denna katt kommer från Borås och blev världsmästare i helgen, vilket Borås Tidning först skrev om.

Det var vid utställningen World Winner Show som hölls i Prag som Boråskatten kammade hem sin mästartitel och den stolta ägaren Marie Gerdin förklarar att det var hård konkurrens.

– Man måste kvalificera sina katter för att vara med i tävlingen, så det är väldigt hög nivå redan där. I år var det 1600 katter från hela världen med.

Fick 9 av 13 röster

Ebbot (som är det lite mindre avancerade namn som superkatten går under) vann först sin åldersgrupp, sedan tog han hem tävlingen om bäst i variant och fick sedan komma upp för nominering.

– Han gick upp mot jättefina katter, men tog även hem nomineringen och blev nominerad till Best in show.

Och framgångssagan slutade inte där. I kamp med 13 andra katter tog Ebbot hem 9 röster.

– Det brukar kunna bli lite spretigt med rösterna för det är väldigt bra katter och det kan skifta i vad domarna prioriterar i sin bedömning. Men den här panelen blev väldigt jämn, det var bara två katter som fick röster.

Marie Gerdin fortsätter:

– Jag trodde knappt att det var sant, både jag och uppfödaren som var med stod och hoppade jämfota av glädje. Det var en enorm känsla med allt stöd från de andra svenskarna, once in a lifetime.

"Väldigt mycket känslor"

Och det blev inte sämre av att hon fött upp både världsmästarkattens mamma och mormor och att hennes bästa vän fött upp pappan och farmodern.

– Det blir väldigt mycket känslor. Och vi var uppe tillsammans och tog emot priset.

En ordentlig pokal (och möjligheten att kalla sig World Winner) blev Ebbots pris, men några prispengar är det inte tal om.

– Och vi ska inte fördjupa oss i kostnaderna, det är ingenting man gör för att tjäna pengar. Det här är en väldigt rolig hobby, och något man gör för att följa upp sitt avelsarbete, säger Marie Gerdin.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!