Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ebbe tog båten med barnen – fick räddas

Händelsen fick ett glatt slut. På bilden: Robert Bang på räddningstjänsten, Annie Strålberg, 15, Minna Jensen, 15, Richard Grundén på räddningstjänsten och Ebbe Jensen, 50.Foto: Mikael Berglund
Ebbe, Minna och Annie fick undsättas av räddningstjänsten.Foto: Mikael Berglund

Ebbe Jensen bestämde sig för att ta sig en tur i sin gummibåt i det blåsiga vädret utanför Stenungsund under lördagen.

Med sig hade han sin dotter Minna och hennes kompis Annie, som båda är femton år gamla.

Men resan blev inte riktigt som Ebbe tänkt sig när motorn havererade – något som gjorde att trion fick sällskap av räddningstjänsten på utflykten.

– Tjejerna blev lite skärrade, men det var aldrig någon egentlig fara för att vi skulle skada oss fysiskt. Båten var illa ute dock, förklarar Ebbe.

Under lördagseftermiddagen var vädret allt annat än vad man som båtentusiast kanske hoppas på när maj precis övergått i juni.

Men det avskräckte inte Ebbe Jensen, 50 från Stenungsund som bestämde sig för att ta med sig dottern Minna, 15 och hennes kompis Annie Strålberg, 15, på en tur i sin gummibåt.

Men efter en stund uppstod problem.

– Motorn la av och jag fick inte i gång den igen, berättar Ebbe.

Ebbe hoppade i för att rädda sällskapet

Ebbe och tjejerna drev i de höga vågorna då det blåste runt 10 meter per sekund. Tillsammans försökte de ro, men det funkade inte så bra så när de närmade sig en klippig strand bestämde sig Ebbe för att ta ett dopp för att rädda dem och båten.

– Jag fick hoppa i och hålla båten från land, för det är massa sprängsten där längs strandkanten. Vi försökte jobba oss bortåt till lugnare vatten, säger Ebbe.

Efter en stunds kämpande insåg man att det var lönlöst att fortsätta enligt planen.

– Jag insåg att vi inte skulle fixa det själva. Då sa jag till Minna att ringa 112, säger Ebba.

Andreas Wennberg är insatsledare på räddningstjänsten i StenungsundFoto: Privat

Andreas Wennberg är insatsledare på räddningstjänsten i Stenungsund. Han berättar att det var lite svårt att hitta de nödställda till en början.

– Ja det var lite klurigt, men efter en stund fick vi tag i dem. Sen bogserade vi dem in till land, berättar Wennberg.

Ska man verkligen ge sig ut till sjöss när det är så blåsigt?

– Med rätt utrustning är det inga problem. Gummibåt kanske inte är optimalt i den väderleken, men det brukar inte vara några konstigheter, säger Wennberg.

Enligt Ebbe Jensen gick det hela ändå rätt lugnt till och alla är vid gott mot efter det som har hänt.

– Tjejerna blev lite skärrade, men det var aldrig någon egentlig fara för att vi skulle skada oss fysiskt. Båten var illa ute dock, säger han.