Ebbe hoppade ut från husbil – återfunnen utan en skråma

Katten Ebbe klättrade upp genom takluckan på en husbil i full fart, ramlade ned på riksväg 40 och försvann in i skogen. Nu har han återfunnits – utan en skråma på kroppen.
Foto: Privat

Katten Ebbe klättrade upp genom takluckan på en husbil i full fart, ramlade ned på riksväg 40 och försvann in i skogen. Nu har han hittats efter mer än två veckors letande – helt oskadd.

– Man har kastats mellan hopp och förtvivlan under de här veckorna, men nu känns det helt fantastiskt att han är i säkerhet, säger Ebbes matte, Yvonne Söderberg.

Den 19:e oktober fick en bilförare plötsligt se hur en katt flög ut från en taklucka i husbilen framför – och sprang till skogs.

Katten är Ebbe, fem månader. Och frågan är om han inte har avverkat åtminstone ett av sina nio liv under de senaste veckorna. 

Kattens matte, Yvonne Sköld, satt bakom ratten på husbilen när Ebbe flög ut. Först vid en rastplats längs riksväg 40 upptäckte hon att henne husdjur, som hon nyss adopterat, var borta.

"Kändes som trolleri"

– Vi letade precis överallt, och tömde till och med tanken i toaletten. Det var helt otroligt, det kändes som trolleri att han var borta. Dörren hade ju varit stängd, sa Yvonne Sköld, strax efter det inträffade.

"Det känns helt fantastiskt att han är i säkerhet", säger Ebbes matte, Yvonne Söderberg.
Foto: Privat

Men så ringde den bilförare som blivit vittne till Ebbes galna stunt till P4 Sjuhärads trafikredaktion.

– Hon hade sett att Ebbe hoppade ut i farten och klarat sig. Han hade sprungit över vägen in i skogen, berättade Yvonne Sköld.

Återfunnen – utan en skråma

I efterhand har Yvonne kommit på hur Ebbe kunde ta sig ut ur det stängda utrymmet:

– Han måste ha hoppat upp på handtaget till luckan, och så har luckan åkt upp av tyngden, även om den var stängd. När tyngden försvinner så åker luckan ner igen. Men det är otroligt att det hände, att han överhuvudtaget kunde krångla sig ut ur buren.

Och kanske ännu mer otroligt är att Ebbe nu återfunnits – utan en skråma på kroppen. 

Rymde igen

Många har engagerat sig i att hitta den lilla katten. En av dem är Katarina Söderberg.

– Jag har letat efter honom hela höstlovet, säger hon till P4 Sjuhärad.

Och på lördagen fick hon betalt för slitet. Katten lockades in i en bur som inte ska gå att öppna inifrån. Utbrytarkungen Ebbe lyckades ändå ta sig ur men fångades till slut in igen.

– Det är många som har engagerat sig och hjälpt till under de härveckorna. Jag vill tacka alla dem, säger Yvonne Sköld, och fortsätter:

– Ebbe får pusta ut och vila upp sig hos sina gamla ägare innan jag åker och hämtar honom. Han har blivit lite förvildad och så har han ju magrats, men han mår i alla fall bra och det är det viktigaste.