Katten Ebbe klättrade upp genom takluckan på en husbil i full fart, ramlade ned på riksväg 40 och försvann in i skogen. Nu har han återfunnits – utan en skråma på kroppen. Foto: Privat
Katten Ebbe klättrade upp genom takluckan på en husbil i full fart, ramlade ned på riksväg 40 och försvann in i skogen. Nu har han återfunnits – utan en skråma på kroppen. Foto: Privat

Ebbe hoppade ut från husbil – återfunnen utan en skråma

Publicerad

Katten Ebbe klättrade upp genom takluckan på en husbil i full fart, ramlade ned på riksväg 40 och försvann in i skogen. Nu har han hittats efter mer än två veckors letande – helt oskadd.

– Man har kastats mellan hopp och förtvivlan under de här veckorna, men nu känns det helt fantastiskt att han är i säkerhet, säger Ebbes matte, Yvonne Söderberg.

Den 19:e oktober fick en bilförare plötsligt se hur en katt flög ut från en taklucka i husbilen framför – och sprang till skogs.

Katten är Ebbe, fem månader. Och frågan är om han inte har avverkat åtminstone ett av sina nio liv under de senaste veckorna. 

Kattens matte, Yvonne Sköld, satt bakom ratten på husbilen när Ebbe flög ut. Först vid en rastplats längs riksväg 40 upptäckte hon att henne husdjur, som hon nyss adopterat, var borta.

"Kändes som trolleri"

– Vi letade precis överallt, och tömde till och med tanken i toaletten. Det var helt otroligt, det kändes som trolleri att han var borta. Dörren hade ju varit stängd, sa Yvonne Sköld, strax efter det inträffade.

"Det känns helt fantastiskt att han är i säkerhet", säger Ebbes matte, Yvonne Söderberg.Foto: Privat

Men så ringde den bilförare som blivit vittne till Ebbes galna stunt till P4 Sjuhärads trafikredaktion.

– Hon hade sett att Ebbe hoppade ut i farten och klarat sig. Han hade sprungit över vägen in i skogen, berättade Yvonne Sköld.

Återfunnen – utan en skråma

I efterhand har Yvonne kommit på hur Ebbe kunde ta sig ut ur det stängda utrymmet:

– Han måste ha hoppat upp på handtaget till luckan, och så har luckan åkt upp av tyngden, även om den var stängd. När tyngden försvinner så åker luckan ner igen. Men det är otroligt att det hände, att han överhuvudtaget kunde krångla sig ut ur buren.

Och kanske ännu mer otroligt är att Ebbe nu återfunnits – utan en skråma på kroppen. 

Rymde igen

Många har engagerat sig i att hitta den lilla katten. En av dem är Katarina Söderberg.

– Jag har letat efter honom hela höstlovet, säger hon till P4 Sjuhärad.

Och på lördagen fick hon betalt för slitet. Katten lockades in i en bur som inte ska gå att öppna inifrån. Utbrytarkungen Ebbe lyckades ändå ta sig ur men fångades till slut in igen.

– Det är många som har engagerat sig och hjälpt till under de härveckorna. Jag vill tacka alla dem, säger Yvonne Sköld, och fortsätter:

– Ebbe får pusta ut och vila upp sig hos sina gamla ägare innan jag åker och hämtar honom. Han har blivit lite förvildad och så har han ju magrats, men han mår i alla fall bra och det är det viktigaste.

Relaterade ämnen
Jens Andersson
Jens Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER