Så vill partiledarna stoppa kriminella gäng i Göteborg

Busch: ”Oroande att Sveriges leds av en statsminister som inte förstår”
Ebba Busch gjorde studiebesök hos polisen i Angered efter gängoroligheterna.
Foto: OLLE SPORRONG
Ulf Kristersson gjorde studiebesök hos polisen i Angered efter gängoroligheterna.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Det släktbaserade nätverket Ali Khan som till stora delar verkar i området har på senaste tiden varit uppmärksammade som en del av den konflikt som blossade upp i augusti.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch och Moderaternas dito Ulf Kristersson har besökt Angered efter den uppblossade gängkonflikten mellan släktnätverket Ali Khan, som till stora delar verkar i området, och Backagänget. 

– Det har funnits en naivitet i den politiska ledningen i Sverige det gör också att vi inte kunnat trycka tillbaka gängkriminaliteten, säger Ebba Busch. 

Under måndagsförmiddagen var partiledarna för Kristdemokraterna och Moderaterna, Ebba Busch och Ulf Kristersson, i Angered för att göra ett studiebesök hos polisen och se sig om i området. 

– Jag tyckte det betydde mycket att prata direkt med de boende som påverkats i området och få höra vad de lyfter och åka runt tillsammans med polisen som verkar i området, säger Ebba Busch. 

– Vi vill på ort och ställe se med egna ögon vad som händer och hur polisen bedömer läget. Under ytan är det ju inte lugnt, säger Ulf Kristersson.

De båda har under en längre tid riktat skarp kritik mot den politiska ledningen i Sverige och vill se skärpta och nya lagar för att motverka gängkriminaliteten.

Ebba Busch: ”Det behöver vi ta efter” 

Göteborg har under många år varit hårt drabbad av olika våldsbrott kopplade till olika konflikter mellan gäng i staden. Det kriminella släktbaserade nätverket Ali Khan som till stora delar verkar i Angered har på senaste tiden varit uppmärksammade som en del av en hastigt uppblossad konflikt med Backagänget.

– Polisen måste ha mycket bättre resurser, att vara på de kriminella hela tiden. Inte göra en särskild insats i ett område i ett år och sen tapp kontakten i andra områden.  Där kan man ta inspiration från den danska justitieministern som sa att de kriminella ska veta att de har ögon på sig. Vi ska stressa dem före, under och efter brott. Det behöver vi ta efter i Sverige, säger Ebba Busch. 

Søren Pape Poulsen, före detta justitieminister i Danmark, träffade nyligen Ebba Busch och Ulf Kristersson.
Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

M-ledaren Ulf Kristersson menar att då de släkt- eller klanbaserade nätverken opererar på ett sätt som inte tidigare är speciellt känt behövs också nya metoder för att kunna få dem dömda.

– Det är grovt, grovt våld i kombination med tystnadskultur och en extrem lojalitet. Det är en brottslighet som vi inte varit så vana vid i Sverige. Den är otroligt farlig eftersom den urholkar förtroendet för att rättvisan når fram och man skipar rättvisa själv. 

Ulf Kristersson: ”Behöver bryta tystnadskulturen” 

– Jag läste tidigare i somras boken ”Familjen”, och fick en ganska detaljerad bild av hur det går till. Men jag tror att vi måste inse att det är en brottslighet som som rätt annorlunda från den vi brukar bekämpa. Då måste också metoderna anpassas för detta. Vi behöver bryta tystnadskulturen, det behövs anonyma vittnen och att kunna ha hemliga avlyssningar är extremt viktigt för att kunna få bevis. 

Hur tänker du att ett införande av anonyma vittnen ska gå till? Advokater behöver ju ha möjlighet att kunna höra vittnen.

– Man får titta på andra länder, de har inte infört anonyma vittnen utan eftertanke. Det är som stödbevisning, inte att åtal väcks och inga fällande domar enbart baserade på anonyma vittnen. Det är för att stärka brottsfallet.  

Vill stärka Socialtjänsten 

Kristdemokraternas partiledare menar också att man behöver stärka upp Socialtjänsten och vill se att man ska kunna omhänderta barn där kriminalitet ”riskerar att gå i arv”. 

Busch vill också se att polisen har ökad befogenhet att beslagta värdeföremål att för att minska rekryteringen in i de kriminella gängen 

– Vi vill också ge polisen möjlighet att strippa gängkriminella på statussymboler som till exempel klockor, bilar kläder och kontanter, som används för att rekrytera 16-17-åringar in i kriminella gäng, säger Ebba Busch. 


Se också: 

Adrianas mamma intervjuas • Morgan Johansson och Ulf Kristersson debatterar • Ebba Busch besöker Rinkeby