Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bussligan smugglade för 41 miljoner på E6

De misstänkta smugglarna deklarerade alkoholen som sin egen trots att den var avsedd för annans bruk, enligt åtalet. Foto: TULLVERKET/FÖRUNDERSÖKNINGSPROTOKOLLET
Det upptäcktes en hel del öl i den aktuella bussen. Foto: TULLVERKET/FÖRUNDERSÖKNINGSPROTOKOLLET

De smugglade in miljontals liter alkohol i landet och det totala värdet på det uppskattas till 41 miljoner kronor.

En av smugglarnas förklaringar till varför ölen, vinet och spriten skulle in i landet: Det vankades födelsedagskalas.

Nu döms 18 personer ur E6-ligan till fängelse.

Den västsvenska smugglarligans skörd var enorm och i Tullverkets bilder på den ombyggda spritbussen framkommer det tydligt hur de gick till väga för att frakta in all alkohol från Tyskland till Sverige.

– Ibland plockade de ur sätena för att få plats med mer, har åklagaren Bengt Kulin konstaterat.

 

LÄS MER: Här är bilderna inifrån smuggelbussen på E6

 

Varenda vrå av bussen var fylld med öl, vin och sprit. Och det hela pågick under lång tid, enligt vad polisens utredning visar.

Vin som placerats i utrymmet vid bussens trappa. Foto: TULLVERKET/FÖRUNDERSÖKNINGSPROTOKOLLET

Vid hundratals tillfällen mellan oktober år 2013 och maj år 2016 fraktades miljontals liter alkohol värt 60,9 miljoner kronor in i landet söderifrån för att sedan transporteras norrut längsmed E6, enligt det åtal som lämnades in.

I domen från Göteborgs tingsrätt står det att antalet resor senare justerades ner av åklagaren och att det uppskattade inköpspriset på den insmugglade alkoholen då landade på 41 miljoner kronor.

– Det har bedrivits regelmässigt i över två år. Det är stort. Verkligen, har Bengt Kulin sagt.

Bilder inifrån kärran som ska ha varit fäst bakom bussen. Foto: TULLVERKET/FÖRUNDERSÖKNINGSPROTOKOLLET

24 personer åtalades

Totalt åtalades 24 personer för inblandning i härvan, varav tre var att betrakta som huvudmän. Själva bolaget hade sitt säte i Karlstad.

– Vad jag har förstått har man haft olika passagerare som följt med. Det har spridit sig med mun-mot-mun-metoden. Man har rekryterat passagerare och det är flera av dem som har åkt flera gånger. De har fått betalt för sin medverkan, sa åklagaren Bengt Kulin.

 

LÄS MER: Västsvenska smugglarligans skörd: Tre miljoner liter sprit

 

Passagerarna på bussen påstod att alkoholen skulle användas till privat bruk, för tillställningar som studentskivor eller födelsedagskalas.

Vid 407 tillfällen, under drygt två års tid, ska smuggelbussen enligt åtalet ha varit nere i Tyskland och vänt. Foto: TULLVERKET/FÖRUNDERSÖKNINGSPROTOKOLLET

Rättegången i Göteborgs tingsrätt var omfattande och nu, på måndagsförmiddagen, kom domen. 18 av de 24 åtalade döms och för de tre huvudmännen blir straffet mellan två och ett halvt och tre år i fängelse.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!