De misstänkta smugglarna deklarerade alkoholen som sin egen trots att den var avsedd för annans bruk, enligt åtalet. Foto: TULLVERKET/FÖRUNDERSÖKNINGSPROTOKOLLETDe misstänkta smugglarna deklarerade alkoholen som sin egen trots att den var avsedd för annans bruk, enligt åtalet. Foto: TULLVERKET/FÖRUNDERSÖKNINGSPROTOKOLLET
De misstänkta smugglarna deklarerade alkoholen som sin egen trots att den var avsedd för annans bruk, enligt åtalet. Foto: TULLVERKET/FÖRUNDERSÖKNINGSPROTOKOLLET
Det upptäcktes en hel del öl i den aktuella bussen. Foto: TULLVERKET/FÖRUNDERSÖKNINGSPROTOKOLLETDet upptäcktes en hel del öl i den aktuella bussen. Foto: TULLVERKET/FÖRUNDERSÖKNINGSPROTOKOLLET
Det upptäcktes en hel del öl i den aktuella bussen. Foto: TULLVERKET/FÖRUNDERSÖKNINGSPROTOKOLLET

Bussligan smugglade för 41 miljoner på E6

Publicerad

De smugglade in miljontals liter alkohol i landet och det totala värdet på det uppskattas till 41 miljoner kronor.

En av smugglarnas förklaringar till varför ölen, vinet och spriten skulle in i landet: Det vankades födelsedagskalas.

Nu döms 18 personer ur E6-ligan till fängelse.

Den västsvenska smugglarligans skörd var enorm och i Tullverkets bilder på den ombyggda spritbussen framkommer det tydligt hur de gick till väga för att frakta in all alkohol från Tyskland till Sverige.

– Ibland plockade de ur sätena för att få plats med mer, har åklagaren Bengt Kulin konstaterat.

 

LÄS MER: Här är bilderna inifrån smuggelbussen på E6

 

Varenda vrå av bussen var fylld med öl, vin och sprit. Och det hela pågick under lång tid, enligt vad polisens utredning visar.

Vin som placerats i utrymmet vid bussens trappa.Foto: TULLVERKET/FÖRUNDERSÖKNINGSPROTOKOLLET

Vid hundratals tillfällen mellan oktober år 2013 och maj år 2016 fraktades miljontals liter alkohol värt 60,9 miljoner kronor in i landet söderifrån för att sedan transporteras norrut längsmed E6, enligt det åtal som lämnades in.

I domen från Göteborgs tingsrätt står det att antalet resor senare justerades ner av åklagaren och att det uppskattade inköpspriset på den insmugglade alkoholen då landade på 41 miljoner kronor.

– Det har bedrivits regelmässigt i över två år. Det är stort. Verkligen, har Bengt Kulin sagt.

Bilder inifrån kärran som ska ha varit fäst bakom bussen.Foto: TULLVERKET/FÖRUNDERSÖKNINGSPROTOKOLLET

24 personer åtalades

Totalt åtalades 24 personer för inblandning i härvan, varav tre var att betrakta som huvudmän. Själva bolaget hade sitt säte i Karlstad.

– Vad jag har förstått har man haft olika passagerare som följt med. Det har spridit sig med mun-mot-mun-metoden. Man har rekryterat passagerare och det är flera av dem som har åkt flera gånger. De har fått betalt för sin medverkan, sa åklagaren Bengt Kulin.

 

LÄS MER: Västsvenska smugglarligans skörd: Tre miljoner liter sprit

 

Passagerarna på bussen påstod att alkoholen skulle användas till privat bruk, för tillställningar som studentskivor eller födelsedagskalas.

Vid 407 tillfällen, under drygt två års tid, ska smuggelbussen enligt åtalet ha varit nere i Tyskland och vänt.Foto: TULLVERKET/FÖRUNDERSÖKNINGSPROTOKOLLET

Rättegången i Göteborgs tingsrätt var omfattande och nu, på måndagsförmiddagen, kom domen. 18 av de 24 åtalade döms och för de tre huvudmännen blir straffet mellan två och ett halvt och tre år i fängelse.

Relaterade ämnen
Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER