Just på midsommar kommer mer ostadig luft in över landet. Foto: EMY KRÜGER / GT/EXPRESSEN
Just på midsommar kommer mer ostadig luft in över landet.  Foto: EMY KRÜGER / GT/EXPRESSEN

Här kan du hitta solen till midsommardansen

Publicerad

Ska vi sitta inne eller ute?

Frågan lär ställas många gånger under midsommarhelgen.

Det blir molnigt och risk för regnskurar i hela landet.

– Men ge inte upp hoppet ännu. Det kan bli en annan tidtabell på lågtrycken, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Det är tyvärr varken höga sommartemperaturer eller särskilt mycket sol i sikte under midsommarveckan. Istället är det ostadigt väder med moln, regn och blåst som drar in över landet.

I Väst- och Sydsverige börjar veckan med "ganska hyggligt väder" konstaterar Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm. 

 

LÄS MER: Stor guide – allt du behöver inför Lisebergsbesöket 

 

– Det blir rätt soligt men inte någon riktig värme, mellan 17 och 20 grader med måttliga vindar under onsdagen. Samma väder håller i sig på torsdag med övervägande soligt väder och som mest 20 grader, berättar han.

I Svealand blir det långsamt svalare under tisdag till torsdag, men även här kan man räkna med ganska mycket sol och växlande molnighet. I de västra delarna kan det komma regnskurar.

Svalare luft över Norrland

Under tisdagen kommer svalare luft ner över Norrland som får ostadigt väder med regnskurar framför allt i fjällen, men även öster om fjällområdet. Temperaturerna hamnar på 10–15 grader. 

 

LÄS MER: Västsveriges bästa campingplatser 

 

– På onsdag blir det något varmare, upp emot 18 grader och mer växlande molnighet, och torsdag blir det återigen regnskurar även öster om fjällen och ytterligare något kyligare, i nordligaste Norrland ner mot sex grader, säger Johan Groth.

Och så midsommarafton då. Visst är det typiskt. Just på midsommar kommer mer ostadig luft in över landet. 

Västsverige får moln och regnskurar

I Västsverige är det stor risk för mycket moln och regnskurar och temperaturen håller sig runt 15 grader.

– Det blir även blåsigt, och inget supernice väder om prognosen går in. Störst chans till uppehållsväder är det vid kustbandet där topptemperaturerna når 17 grader, förklarar Johan Groth.

 

LÄS MER: Här är Göteborgs bästa badplatser 

 

Midsommardagen bjuder eventuellt på lite mer sol, men det blir fortsatt blåsigt och ingen direkt  värme. Söndagen blir kylslagen med skurar och blåst och högst 15 grader.

Bättre väder i sydligaste Skåne

Även i Sydsverige blir det moln och regn på midsommarafton. 

– Möjligen att sydligaste Skåne kan klara sig lite bättre undan. Temperaturerna kommer att ligga på mellan 15 och 18 grader, berättar Johan Groth.

 

LÄS MER: Åtta sommarklassiker du inte får missa i Göteborg 

 

Svealand kan få uppehåll en stor del av dagen i de östra delarna, men även här finns risk för regn. Resten av helgen blir det mer uppluckrat i molntäcket och midsommardagen kan stundtals bjuda på sol.

I Norrland blir det uppehållsväder på de flesta håll, men kyligt och temperaturer ner mot fem grader i norra delarna och i söder mellan 12 och 15 grader.

Här är störst chans till uppehållsväder

– Störst chans till uppehåll hela midsommarafton är det i norra delarna av Norrland, säger Johan Groth.

Midsommarhelgen fortsätter med ostadigt väder även i norr.

 

LÄS MER: Guide – semestra i skärgården  

 

– Men ge inte upp hoppet ännu, uppmanar Johan Groth trots allt. 

Han förklarar att prognoserna är osäkra och att de har "hoppat en hel del fram och tillbaka" senaste tiden.

"Inte sluta hoppas"

– Det kan bli en annan tidtabell på lågtrycken så vi ska inte sluta hoppas. Just nu är det väldigt mycket luftmasseväder, det vill säga små skillnader i temperaturen gör om det bildas moln och skurar eller inte. Till skillnad från när det växer in högtryck som ligger och blockerar. Då blir vädret mer stabilt åt ena eller andra hållet. Eller vid lågtryck med en front som man kan följa väldigt bra, förklarar Johan Groth.

 

LÄS MER: Barnens fem sommarfavoriter i Västsverige

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER