Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nikotinstinna duvor fick göteborgarna att fimpa

Duvor som försöker sluta röka? Det visade sig vara ett effektivt sätt att få rökande göteborgare att slänga sina fimpar i en askkopp i stället för på gatan.
Foto: ARKIV
Enligt de årliga skräpmätningarna, utgör fimpar 72 procent av allt skräp på gatorna.
Foto: ARKIV

Duvor som försöker sluta röka? Det visade sig vara ett effektivt sätt att få rökande göteborgare att slänga sina fimpar i en askkopp i stället för på gatan.

Jämfört med de askoppar som inte hade någon duvskylt, valde 70 procent fler att placera fimpen där den hör hemma.

– Det har visat sig vara en uppskattad och effektiv metod, säger Stefan Risedahl, projektledare på Trygg, vacker stad.

Göteborgs stad gjorde ett försök i somras för att hitta nya sätt att minska antalet fimpar, som enligt de årliga skräpmätningarna utgör 72 procent av allt skräp på gatorna. 

Bäst resultat gav orangea askkoppar, i kombination med en skylt med en tecknad duva samt uppmaningen "Vänligen fimpa i askkoppen där borta. Duvorna försöker sluta röka."

Foto: Pressbild: Göteborg Stad

Jämfört med de traditionella svarta askkopparna var kombinationen av duvskylt och orange askkopp 70 procent bättre, skriver Göteborgs stad i ett pressmeddelande.

Misstas för mat

Fimpar som hamnar på gatan riskerar att föras ut i havet med dagvattnet, där den ofta misstas för mat av fiskar och fåglar, skriver man vidare.

Metoden med duvskyltarna är ett så kallat "nudgingprojekt". Nudging beskrivs som en gren inom beteendeekonomi, som handlar om hur man kan påverka människors beteende genom att arrangera en valsituation.

"Effektiv metod"

– Vi tror att nudging är en framkomlig väg för att minska antalet fimpar på gatan. En annan nudge vi testar är de rosa fimpomater vi satt upp runtom i staden, där man kan rösta på olika alternativ med sin fimp och på så vis låter bli att slänga den på marken, säger Stefan Risedahl, projektledare på Trygg, vacker stad.

– Det har visat sig vara en uppskattad och effektiv metod.


GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android