Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dubbelmördarens ex: Jag stod näst på tur

Elisabeth Terese Aaslie dömdes till lagens strängaste straff. Foto: PRIVAT / PRIVAT
Här begicks ett av morden. Foto: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET
Hon har dömts för att ha dränkt sin pappa och kvävt sin ex-sambo. Foto: RALF LOFSTAD

Hon dränkte sin pappa och kvävde sin ex-sambo. 

Den norska sjubarnsmamman Elisabeth Terese Aaslie, 44, dömdes tidigare i år till 21 års fängelse för de två morden.

Pappan till ett av hennes barn är säker på att han stod näst på tur att mördas.

– Hon hade planerna klara, säger han till Dagbladet.

Något som polisens utredning också pekar på.

Elisabeth Terese Aaslie dömdes i juli till 21 års fängelse för två mord. Det är Norges strängaste straff och Aaslie är den första kvinnan i landet som dömts till straffet.

”Förövarens beteende här visar över tid att det finns ett antal omständigheter som indikerar att hon är farlig och att den finns en verklig och kvalificerad återfallsfara”, stod det i domen.

Det var i september 2017 som sjubarnsmamman Elisabeth Terese Aaslie greps efter en intensiv utredning som pågått under lång tid.

Drogade offren

Morden begicks under 2002 och 2014. Elisabeth Terese Aaslie mördade sin pappa 2002 i hans hem efter att ha drogat honom med alkohol och tabletter och därefter dränkt honom i ett badkar.

Motivet ska ha varit en arvstvist där pappan hade skrivit ut henne ur sitt testamente.

I april 2014 kvävde hon sin tidigare sambo med en kudde på ett hotell i Kristiansand efter att ha givit honom en dödlig dos av sömnmedel. Motivet: en utdragen vårdnadstvist om parets barn.

Det var under utredningen av den före detta sambons dödsfall som polisen fattade misstankar om att Aaslie också kunde ligga bakom pappans död.

Aaslie har också dömts för att ha drogat en tidigare pojkvän med sömnmedel vid flera tillfällen.

”Hon hade planerna klara”

Pappan till ett av Aaslies sju barn berättar för NRK att han är lättad efter domen. 

– Jag var väldigt rädd, hon hade planerna klara. Jag var näst på tur. Men jag är otroligt glad för domen som hon fick.

Och mannen hade all anledning att oroa sig. Efter att Aaslie hade gripits så hittade polisen en lapp i hennes hem med hans namn på. Runt namnet fanns upp-och-ned-vända kors klottrade tillsammans med ord som ”död”, ”allvarlig skada” och ”hjärtsvikt” och ”hjärtinfarkt”. Mannen kommer från en familj där det varit vanligt med hjärtsjukdom.

Avslöjade för polis under täckmantel

Under förundersökningens gång kom det fram att sjubarnsmamman ska ha haft planer på att ta livet at mannen, skriver NRK.

Hon har dömts för att ha dränkt sin pappa och kvävt sin ex-sambo. Foto: RALF LOFSTAD

En kvinnlig polis arbetade under täckmantel under tre år då hon spelat rollen som Elisabeth Terese Aaslie väninna. Till polisen sa sjubarnsmamman att den aktuella mannen skulle bli nästa person att dö. I ljudinspelningar som polisen gjort hörs Aaslie säga att hon drömt att han dött, att han hade ramlat i floden. Och att hans död skulle varit den största gåvan någon kunde ha gett henne.

Under rättegången förklarade Aaslie att hon hade sagt dessa saker för hon var arg och frustrerad eftersom pappan hade skickat en orosanmälan till Norges motsvarighet till socialtjänsten gällande deras gemensamma barn.