Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Du kan hyra en elektrisk båt vid Lejontrappan till våren

Lejontrappan i Brunnsparken.
Foto: ROBIN ARON

Den som vill färdas på Göteborgs vattenvägar kommer under våren att kunna hyra en elbåt vid Brunnsparken.

Kommunen ger nämligen Lejontrappan tillstånd att bli en ”tillfällig småbåtshamn”. 

– Det är en fråga som vi har pratat om länge, hur vi kan skapa mer liv i kanalerna och därmed också mer trygghet. Ett liknande initiativ finns i Malmö som har varit väldigt lyckat, säger byggnadsnämndens ordförande Hampus Magnusson (M) till Göteborgs-Posten.

Verksamheten med elbåtsuthyrning planeras vara igång kring månadsskiftet mars-april. En landgång från Lejontrappan ska leda ut till en brygga i vattnet där båtarna ligger. Landgången dras sedan in när verksamheten inte är öppen så obehöriga inte ska kunna komma åt båtarna.

Båtarna kommer att kunna bokas via telefon likt elsparkcyklarna som finns att hyra i Göteborg. De som bokar förbinder sig att följa rådande säkerhetsföreskrifter. Elbåtarna utrustas även med GPS-sändare så det alltid kommer att gå att se var de befinner sig. Båtarnas batteri ska räcka en hel dag dag för att sedan laddas under nätterna.

”Det här kommer att bli en turistattraktion”

Byggnadsnämnden fattade i december beslutet att bevilja ett tidsbegränsat bygglov för projektet. Grundtanken är att man ska kunna använda elbåtarna för att färdas längs Göteborgs kanaler även om det går att ta sig ännu längre vid mer långvariga bokningar.

– Det här kommer att bli en turistattraktion som skapar rörelse på platsen, säger Hampus Magnusson till tidningen.

Stadsbyggnadskontoret ansåg att Lejontrappan var en lämpligare plats än Tyska bron som också varit uppe som förslag för placering av båtarna.