Drottningen: Victoria räknade sina "pappor"

RENA MODELLEN FÖR DROTTNINGEN. Bortgångne redarkungen Sten A Olssons dotter Madeleine Olsson Eriksson och drottning Silvia betraktar en modell av Stenhuset, som så småningom ska byggas på Ågrenska.
Foto: Per Wissing

LILLA AMUNDÖN. Ågrenska firade 100 år med pompa och ståt.

Drottning Silvia höll födelsedagstal och berättade en historia om kronprinsessan Victoria som fick alla att skratta.

Ågrenska på Lilla Amundön söder om Göteborg byggdes en gång byggdes av en grosshandlare från Dalsland för att ta hand om barn med obotliga sjukdomar.

I dag är Ågrenska ett nationellt kompetenscentrum för barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättningar och sällsynta diagnoser.

Verksamhetens drift bekostas av stat, kommun och landsting men för investeringar i framtiden är Ågrenska beroende av privata donationer.

En sådan donation på 50 miljoner kommer från Sten A Olssons stiftelse för forskning och Kultur.

Pengarna ska användas för att bygga en ny byggnad på anläggningen, som redan är döpt till Stenhuset.

"En pappa, två pappa, tre pappa..."

Redarkungens dotter, Madeleine Olsson Eriksson, som är ordförande i stiftelsen, berättade att den nya byggnaden bland annat ska användas till aktiv forskning för att bättre kunna hjälpa barn med sällsynta diagnoser och funktionshinder.

Drottning Silvia överlämnade en tidskapsel som ska muras in i Stenhuset och i den skulle bland stoppas en enkrona.

Då berättade drottningen plötsligt följande historia:

– När Victoria var liten kom hon fram och visade mig med en liten portmonnä. Jag frågade om hon hade något i den och hon visade några enkronor. Jag frågade hur många det var och Victoria tog fram sina pengar och räknade högt: En pappa, två pappa, tre pappa...