Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Drönare som transporterar blod testas i Göteborg

En drönare.Foto: IBL /PATRIK C ÖSTERBERG
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Drönarföretaget Everdrone tillsammans med Västra Götalandsregionen undersöker nu möjligheten att transportera blod med drönare.

Det genomförs testflygningar mellan Mölndals sjukhus och Sahlgrenska, skriver GP.

Drönarföretaget tog kontakt med Innovationsplattformen Västra Götaland för att se om det fanns något behöv för drönare inom sjukvården. 

Regionservice, som bland annat ansvarar för att transportera blod i både planerade och akuta situationer, var intresserade av möjligheten. En förstudie som regionen och företaget gjorde visade att man kunde vinna dyrbar tid genom att transportera blod med drönare.

– Personalen tyckte det var intressant men var även skeptiska. Det var många frågor kring säkerheten. Många ville se det med egna ögon för att se så det faktiskt fungerar. Det är ju det som görs i dag, säger Caroline Damgaard, projektsamordnare vid Innovationsplattformen Västra Götalandsregionen till tidningen.

Kan spara tid

Mats Sällström som är vd för Everdrone säger att det är första gången i Sverige som Transportstyrelsen gett tillstånd för att köra drönare i stadsmiljö utom synhåll från operatören, skriver GP.

– Vi har haft ögonen på just det här, att kunna använda drönare inom vården. Där man har lätta laster, låg vikt, ibland brådskande och ofta värdefull last i form av blod eller blodprover. Det lämpar sig väldigt bra för drönartransporter, säger Mats Sällström till GP.

Vidare skriver GP att det i dag genomförs 7 440 transporter av blod per år mellan Sahlgrenska, Mölndals sjukhus och Östra sjukhuset. Totalt skulle man kunna spara 50-70 procent av tiden genom att i stället använda sig av drönare.