Camilla Worsley drabbades av en hjärtinfarkt – 44 år ung. Foto: PRIVATCamilla Worsley drabbades av en hjärtinfarkt – 44 år ung. Foto: PRIVAT
Camilla Worsley drabbades av en hjärtinfarkt – 44 år ung. Foto: PRIVAT
Efter hjärtinfarkten har Camilla tvingats fundera över hur hon levt sitt liv. Foto: PRIVATEfter hjärtinfarkten har Camilla tvingats fundera över hur hon levt sitt liv. Foto: PRIVAT
Efter hjärtinfarkten har Camilla tvingats fundera över hur hon levt sitt liv. Foto: PRIVAT
Hjärtinfarkten har gjort Camilla uppmärksam på det hon menar är en brist inom den medicinska forskningen. Foto: PRIVATHjärtinfarkten har gjort Camilla uppmärksam på det hon menar är en brist inom den medicinska forskningen. Foto: PRIVAT
Hjärtinfarkten har gjort Camilla uppmärksam på det hon menar är en brist inom den medicinska forskningen. Foto: PRIVAT

”Perfekta” livet nära att döda Camilla, 44

Publicerad

44-åriga Camilla Worsley från Göteborg, trodde att hjärtinfarkter var något som bara drabbade äldre män med tveksamma kostvanor. 

Ända tills hon själv fick en.

– Stress kan också vara dödligt, konstaterar Camilla, som tvingats fundera över hur hon levt sitt liv.

I sitt arbete höll Camilla Worsley otaliga föreläsningar om vikten av att ta hand om sig själv – att ta det lugnt för att orka med.

Men själv gjorde hon precis tvärtom.

– Jag har varit en sån där som kommer ihåg allas födelsedagar och som folk på jobbet vänder sig till när någonting ska göras. En som blir cupgeneral när barnen ska spela fotbollsturnering. Jag engagerade mig i allt möjligt och sa sällan nej, berättar Camilla.

– Kanske krävs det att livet slår en hårt i huvudet för att man ska förmå sig att ändra på något, funderar hon.

Och den 30 oktober förra året klippte livet till Camilla, rejält.

Kan utlösas av stress

– Jag satt i bilen när jag plötsligt fick sån fruktansvärd värk i käken. Det gjorde så overkligt ont att jag var tvungen att stanna. 

Camilla googlade ”ont i käken + symptom”, men avfärdade genast sökresultatet.

– Det stod att det kunde vara en hjärtinfarkt, men det kunde det ju inte vara.

Sekunden senare smällde det till i hjärtat – men polletten vägrade envist att trilla ner.

– Jag tänkte att det bara var stress, och fortsatte köra. 

Men när smärtan gick ut i vänsterarmen, och Camilla så när tuppade av, förstod hon att det var allvar.

 

LÄS OCKSÅ: Helena, 43: ”Jag trodde inte att jag skulle överleva”

 

Hon ringde efter ambulans med viss möda (”Jag kunde inte komma på numret. Var det 90 000? 123?”), och kördes i ilfart till sjukhus.

Där konstaterades det att hon, 44 år ung, mycket riktigt drabbats av en hjärtinfarkt. 

– Jag hade fått en dissektion i ett kranskärl. Det drabbar främst yngre kvinnor och kan bland annat utlösas av stress, berättar Camilla.

”Livet gick inte ihop”

Vägen tillbaka vandrar hon fortfarande, och förutom återkommande rehabträning och sjukhusbesök, har hjärtinfarkten också tvingat Camilla att fundera över sina tidigare prioriteringar. 

– Som så många andra hade jag så höga ambitioner i livet, att livet inte riktigt gick ihop. Hemmet ska se ut som hämtat från en inredningstidning, man ska vara vältränad, ha mycket vänner och bjuda på fyrarättersmiddagar, säger Camilla.

– Men det är viktigt att tänka på vad man själv mår bra av också, och inte bara fokusera på andras behov.

 

LÄS OCKSÅ: Läkare avfärdade Jeffreys hjärtinfarkt – som allergi

 

Camilla liknar det med hur man ska bete sig vid ett tryckfall i en flygplanskabin.

– Då ska man först sätta på sig sin egen syrgasmask, innan man hjälper andra. Så är det i livet också.

Hjärtinfarkten har också gjort henne uppmärksam på det hon menar är en brist inom den medicinska forskningen.

Landsomfattande kampanj

–  Nästan alla studier om hjärtinfarkter görs på äldre män, trots att kvinnor i alla åldrar också drabbas. Kvinnor får helt andra symptom än män, och sjukdomsorsakerna kan också vara andra, säger hon.

Camilla vill därför slå ett slag för den landsomfattande informationskampanjen ”Woman in Red”, som startar i mars.

Kampanjen syftar bland annat till att uppmärksamma klinisk forskning om hjärtinfarkt hos kvinnor, och även samla in pengar så att fler studier kan genomföras. 

Som ett led i informationskampanjen, anordnas ett seminarium den 4 mars på Clarion Post Hotel i Göteborg.

– Det är så himla viktigt att man uppmärksammar det här. Inte ens min läkare kan svara på när jag kommer att bli återställd, eftersom det saknas studier, säger Camilla Worsley.

Enligt pressmaterial från ”Woman in Red”, är hjärtinfarkter en tio gånger vanligare dödsorsak hos kvinnor än bröstcancer.  

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android 

Relaterade ämnen
Jens Andersson
Jens Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER