Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Han anmäler SVT efter Kevin-fallet

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Foto: STEFAN HYTTFORS
Glafsfjorden i Arvika. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT NYHETSBYRÅN

Snart kommer den nya utredningsgruppen med sitt besked i Kevin-fallet – men först återstår ett viktigt förhör:

Med spaningsledaren Rolf Sandberg, som för 19 år sedan pekade ut bröderna Christian och Robin som skyldiga till deras lekkamrats död.

– Vi vill ta det i slutändan, när vi har hela bilden, säger åklagaren Niclas Wargren.

Samtidigt anmäler Sandberg och psykologiprofessorn Sven Å Christianson SVT:s dokumentär om fallet till Granskningsnämnden, skriver SVT.

Kevin, 4, hittades död på en lastpall vid Glafsfjorden i Arvika och efter några månaders intensiv jakt på pojkens mördare ansåg polisen att det var bröderna Christian och Robin, då 7 och 5 år gamla, som bragt kompisen om livet i augusti år 1998.

Men i våras återupptogs förundersökningen efter att SVT:s "Dokument inifrån" granskat fallet i en dokumentärserie och strax efter nyår väntar sig åklagaren Niclas Wargren ha ett besked att lämna kring fallet. Men allt är ännu inte klart i den nya utredningen.

 

LÄS MER: Därför tror inte Rolf Sandberg på huvudvittnet i Kevin-fallet

 

Inte minst återstår förhöret med Rolf Sandberg, den i efterhand kritiserade spaningsledaren som ansvarade för utredningen förra gången det begav sig. Niclas Wargren berättade i oktober att man medvetet väntade med att höra honom och nu, två månader senare, förklarar han att förhöret fortfarande inte är genomfört.

Rolf Sandberg förhör då femårige Robin om mordet på kompisen Kevin. Foto: SVT/Dokument inifrån

Förhör med Rolf Sandberg

Anledningen?

– Vi förväntar oss egentligen inte att det dyker upp något som förändrar vår helhetsbild, så är det lika bra att gå igenom det sista först och ta förhöret efteråt, säger Niclas Wargren.

Så ni väntar medvetet på att träffa Rolf Sandberg?

– Ja, vi vill ta det i slutändan, när vi har hela bilden.

En polis lägger blommor på platsen där Kevin hittades död. Foto: STEFAN HYTTFORS

Polisen har, som SVT Nyheter Värmland tidigare rapporterat, sju-åtta procent kvar av den gamla utredningen att gå igenom och dessutom återstår svar från tekniska analyser.

Poliser blir hörda

Niclas Wargren har tidigare sagt att det är svårt att förhöra de gamla poliserna om fallet.

– Vi har ingen granskningsverksamhet av tjänstefelsliknande saker eller så. Det ingår inte i vårt uppdrag. Däremot vill vi ha information om vad man gjort i den tidigare utredningen, och varför och hur. Det är av det skälet vi hör de förra utredarna, säger Niclas Wargren.

 

LÄS MER: Polisens taktik inför förhöret med Rolf Sandberg

 

Han fortsätter:

– Just med Rolf Sandberg, som har suttit med en helhetsbild som kanske inte så många av de andra utredarna haft, så känns det rimligt att ta honom i ett sent skede av vår utredning.

Dokumentär anmäls

Samtidigt rapporterar SVT att Rolf Sandberg och psykologiprofessorn Sven Å Christianson, som var sakkunnig i utredningen, anmäler dokumentärserien om Kevin-fallet till Granskningsnämnden. Sandberg och Christianson menar att serien strider mot kraven på opartiskhet och saklighet, som är inskrivet i SVT:s sändningstillstånd. De företräds av Göran Lambertz och den tidigare Thomas Quick-advokaten Claes Borgström.

GT har varit i kontakt med Rolf Sandberg som inte vill ge några kommentarer.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!