Foto: NICLAS HAMMARSTRÖMFoto: NICLAS HAMMARSTRÖM
 Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Foto: STEFAN HYTTFORSFoto: STEFAN HYTTFORS
 Foto: STEFAN HYTTFORS
Glafsfjorden i Arvika. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT NYHETSBYRÅNGlafsfjorden i Arvika. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT NYHETSBYRÅN
Glafsfjorden i Arvika. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT NYHETSBYRÅN

Han anmäler SVT efter Kevin-fallet

Publicerad

Snart kommer den nya utredningsgruppen med sitt besked i Kevin-fallet – men först återstår ett viktigt förhör:

Med spaningsledaren Rolf Sandberg, som för 19 år sedan pekade ut bröderna Christian och Robin som skyldiga till deras lekkamrats död.

– Vi vill ta det i slutändan, när vi har hela bilden, säger åklagaren Niclas Wargren.

Samtidigt anmäler Sandberg och psykologiprofessorn Sven Å Christianson SVT:s dokumentär om fallet till Granskningsnämnden, skriver SVT.

Kevin, 4, hittades död på en lastpall vid Glafsfjorden i Arvika och efter några månaders intensiv jakt på pojkens mördare ansåg polisen att det var bröderna Christian och Robin, då 7 och 5 år gamla, som bragt kompisen om livet i augusti år 1998.

Men i våras återupptogs förundersökningen efter att SVT:s "Dokument inifrån" granskat fallet i en dokumentärserie och strax efter nyår väntar sig åklagaren Niclas Wargren ha ett besked att lämna kring fallet. Men allt är ännu inte klart i den nya utredningen.

 

LÄS MER: Därför tror inte Rolf Sandberg på huvudvittnet i Kevin-fallet

 

Inte minst återstår förhöret med Rolf Sandberg, den i efterhand kritiserade spaningsledaren som ansvarade för utredningen förra gången det begav sig. Niclas Wargren berättade i oktober att man medvetet väntade med att höra honom och nu, två månader senare, förklarar han att förhöret fortfarande inte är genomfört.

Rolf Sandberg förhör då femårige Robin om mordet på kompisen Kevin.Foto: SVT/Dokument inifrån

Förhör med Rolf Sandberg

Anledningen?

– Vi förväntar oss egentligen inte att det dyker upp något som förändrar vår helhetsbild, så är det lika bra att gå igenom det sista först och ta förhöret efteråt, säger Niclas Wargren.

Så ni väntar medvetet på att träffa Rolf Sandberg?

– Ja, vi vill ta det i slutändan, när vi har hela bilden.

En polis lägger blommor på platsen där Kevin hittades död.Foto: STEFAN HYTTFORS

Polisen har, som SVT Nyheter Värmland tidigare rapporterat, sju-åtta procent kvar av den gamla utredningen att gå igenom och dessutom återstår svar från tekniska analyser.

Poliser blir hörda

Niclas Wargren har tidigare sagt att det är svårt att förhöra de gamla poliserna om fallet.

– Vi har ingen granskningsverksamhet av tjänstefelsliknande saker eller så. Det ingår inte i vårt uppdrag. Däremot vill vi ha information om vad man gjort i den tidigare utredningen, och varför och hur. Det är av det skälet vi hör de förra utredarna, säger Niclas Wargren.

 

LÄS MER: Polisens taktik inför förhöret med Rolf Sandberg

 

Han fortsätter:

– Just med Rolf Sandberg, som har suttit med en helhetsbild som kanske inte så många av de andra utredarna haft, så känns det rimligt att ta honom i ett sent skede av vår utredning.

Dokumentär anmäls

Samtidigt rapporterar SVT att Rolf Sandberg och psykologiprofessorn Sven Å Christianson, som var sakkunnig i utredningen, anmäler dokumentärserien om Kevin-fallet till Granskningsnämnden. Sandberg och Christianson menar att serien strider mot kraven på opartiskhet och saklighet, som är inskrivet i SVT:s sändningstillstånd. De företräds av Göran Lambertz och den tidigare Thomas Quick-advokaten Claes Borgström.

GT har varit i kontakt med Rolf Sandberg som inte vill ge några kommentarer.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER