Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Draget från Bokmässan: Stoppar Granskning Sverige

Bokmässans vd Maria Källsson.Foto: PER WISSING
157 författare har valt att bojkotta årets bokmässa på grund av Nya Tiders medverkan.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG

Bokmässan i Göteborg har fått motta massiv kritik efter beskedet om att högerextrema Nya Tider får medverka i år.

Nu meddelar mässan att man säger nej till det främlingsfientliga nätverket Granskning Sverige och hatsajten Avpixlats förlag Runeskrift.

– I vart och ett av fallen har vi gjort en individuell granskning. Man måste också se till mässans helhet. Vi tycker inte i dag att vi ska bereda plats för de här två, säger mässans vd Maria Källsson.

Sedan beskedet kom om att Nya Tider får ställa ut på årets Bokmässan har mässan fått motstå massiv kritik. 157 författare valt att bojkotta mässan på grund av medverkan.

Nu har mässan dock beslutat om att man säger nej till det främlingsfientliga nätverket Granskning Sverige och hatsajten Avpixlats förlag Runeskrift, vilket SR tidigare skrivit om.

– Vi har tagit fasta på för oss viktiga gränsdragningsprinciper utifrån balans, relevans och öppenhet, säger Maria Källsson och fortsätter:

"Tagit fasta på principer"

– Utöver det har vi konstaterat, tillsammans med bokmässan i Frankfurt, att en bokmässa måste också ha en kompass. Man vill inte bli en tunnelpalts för högerextremism. Vilket vi har varit tydliga med från början.

 

 

LÄS MER: 157 författare bojkottar Bokmässan i Göteborg 

 

Maria Källsson säger också att det handlar om att ta avstånd från hat och våld.

– Det handlar också om att vi tar avstånd från hat, hot och våld. Utifrån de kriterierna har ingen av de här anmälda utställarna beretts plats på höstens mässa.

Bokmässan har fått utstå stor kritik.Foto: HENRIK JANSSON

Men är det ett moraliskt eller juridiskt ställningstagande eller vad?

– Det är specialistkunskap utifrån de här miljöerna som hjälpt oss med den genomlysningen.

Tar avstånd från våld

Mats Dagerlind, chefredaktör på Avpixlat, säger så här till SR angående att förlaget Runeskrift inte får medverka:

– Jag tycker att det är märkligt att man inte kan precisera sig och det sätter frågetecken kring vad det är för bedömning man har gjort som gör att vi inte får ställa ut, särskilt eftersom Maria Källsson tydligt har deklarerat att man inte skulle säga nej till någon om det inte fanns juridiska hinder.

 

LÄS MER: Bokmässan krävs på svar av flera förlag