Här är listan som de misstänkta bedragarna använde i Ljungskile i onsdags. Foto: PrivatHär är listan som de misstänkta bedragarna använde i Ljungskile i onsdags. Foto: Privat
Här är listan som de misstänkta bedragarna använde i Ljungskile i onsdags. Foto: Privat
Ulla Brehm, polisens presstalesperson i region Väst. Foto: HENRIK JANSSONUlla Brehm, polisens presstalesperson i region Väst. Foto: HENRIK JANSSON
Ulla Brehm, polisens presstalesperson i region Väst. Foto: HENRIK JANSSON

Polisen varnar: ”Döva” bedragare är tillbaka

Publicerad

Bedragare som utger sig för att vara döva är tillbaka i Västsverige.

De har synts till i bland annat Borås, Alingsås och Ljungskile senaste veckan.

– De kan vara ganska påstridiga, säger Ulla Brehm, polisens presstalesperson i region Väst.

De falska insamlingarna genomförs på så sätt att en eller flera personer står utanför en större butik eller på en parkeringsplats. Man utger sig representera någon organisation som samla in pengar till döva eller personer med andra funktionshinder.

I onsdags stod en kvinna utanför Ica i Ljungskile med en sådan typ av lista och försökte få folk att skriva på. På listan står att läsa: ”Vi vill öppna ett center för barn med funktionshinder döva. Snälla hjälp oss att centrum.”

 

LÄS MER: Polisen varnar för ny våg av ”döva” bedragare 

 

En privatperson som blev stoppad av den engelsktalande kvinnan på väg in i butiken. Personen kände igen lappen och anade att det kunde handla om bedrägeri. Istället för att skänka pengar tog han bild på lappen och kvinnan för att kunna lägga ut en varning på Facebook.

Försvann snabbt

Fem minuter senare kom personen ut från butiken. Då var kvinnan försvunnen.

Ulla Brehm, presstalesperson hos polisen i region Väst, känner igen metoden.

 

LÄS MER: Bluffen: Utger sig för att vara döva 

 

– Jag hoppas att ingen går på det här längre. Att det handlar om oseriösa insamlingar kan man nästan utgå ifrån om man inte känner igen organisationens namn. Och seriösa aktörer jobbar inte så här, säger Ulla Brehm.

Ulla Brehm, polisens presstalesperson i region Väst.Foto: POLISEN

OK vara "oartig"

Hon råder folk som blir utsatta att bara gå vidare.

– Vi svenskar vill ju inte vara oartiga, men det kan man vara i såna här fall. Bara gå förbi dem, stannar man till kan de många gånger vara ganska påstridiga.

Har ni fått in några rapporter om detta tidigare i år?

– Jag kollade precis och de ska också ha synts till i Borås och Alingsås de senaste dagarna.

Bedragarna har synts i Västsverige flera gånger under de senaste åren och Sveriges Dövas Riksförbund har tagit avstånd från "insamlingarna".

Relaterade ämnen
Björn Lindsten
Björn Lindsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER