Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Döttrarnas kamp för coronasjuka mamman

Anders Tegnell om nya direktiven: ”Det är det här som gäller”.
Gisela Nilsson, 46, har kämpat hårt för sin coronasjuka mamma.Foto: Privat / Privat
Gerhard och Erna Gustafsson, från Trollhättan.Foto: Privat / Privat

80-åriga Erna Gustafsson, från Trollhättan, återhämtade sig på sjukhus för en hjärtoperation och smittades av coronaviruset.

Veckan efter skulle hon skrivas ut till maken Gerhard, 80, som befinner sig i riskgrupp – trots att hon fortfarande var sjuk.

– Pappa skulle då hämta henne på sjukhuset och ta hand om henne hemma. Han har astma, problem med luftrören och är dessutom 80-plussare, säger dottern Gisela Nilsson.  

För fem veckor sedan opererades Erna Gustafsson, 80, för ett hjärtproblem. Efter operationen låg hon inne i en vecka på Sahlgrenska universitetssjukhus i Göteborg. Sedan flyttades hon till Norra Älvsborgs sjukhus (NÄL) eftersom hon bor i Trollhättan. 

– När mamma låg på NÄL låg en coronasmittad patient intill henne och hon blev troligtvis smittad då. Vi trodde hon var säker på en sluten hjärtavdelning och vi blev väldigt oroliga när hon blev smittad. Hon fick konstaterat att det rörde sig om covid-19 den 8 maj, säger dottern Gisela Nilsson, som även berättat om händelsen för Ttela tillsammans med sin syster Florence Lager. 

En tvist mellan sjukhuset, kommunen och systrarna uppstod angående mammans hemgång.   

– De ville då skriva ut henne veckan därpå för att de menade på att hon bara hade feber och det kunde man ha i två till tre veckor när man är sjuk i corona. Men min pappa är 80-plussare och skulle då hämta henne på sjukhuset och ta hand om henne hemma, säger Gisela.

Florence Lager, 61, har kämpat hårt för sin coronasjuka mamma.Foto: Privat / Privat

”Behövt syrgas”

Pappa Gerhard har även problem med astma, luftrören, förmaksflimmer och är i riskgrupp pågrund av sin höga ålder.

– Man får själv som frisk anhörig avgöra om den som är sjuk ska vårdas av hemtjänst och att man då som äldre i samma hushåll bor hos släkt eller på hotell alternativt vårdar den som är sjuk själv. Här finns det en stor risk att den anhörige som bor hos släkt eller på hotell riskerar att bli smittad utanför sitt hem eller när man vårdar den som är sjuk i sitt hem, säger Florence Lager.

Gisela Nilsson fortsätter:

– Det strider mot allt som Folkhälsomyndigheten säger och vi protesterade mot detta och vi fick dem att ha henne kvar en dag till. Sedan fick vi kämpa för att hålla henne kvar dag för dag.

”En ständig kamp”

Till slut gick en chefsläkare på NÄL med på att se över rutinerna för att skriva ut coronasjuka patienter i riskgrupp till ett hem med andra personer i riskgrupp, enligt Gisela.

– Vi fick en bra lösning eftersom chefsläkaren inrättade en ny rutin på sjukhuset. Den 14 maj fick vi besked från NÄL att mamma får vara kvar tills hon har varit symptomfri i två dagar. Då blev vi väldigt nöjda och det är tur att mamma fick vara kvar för hon har hela tiden haft fortsatt feber och behövt syrgas emellanåt, säger Gisela och fortsätter:

– Jag tror inte att vårt fall med mamma och pappa är unikt. Detta är något man behöver se över regionalt. Patienter och sjukhuspersonal ska känna sig säkra på sin vårdavdelning eller arbetsplats från covid-19 och inte riskera att bli smittade där. Och vid hemgång ska den som varit sjuk vara frisk så att den inte smittar andra. 

Chefläkare: ”Ändrat rutinerna”

Majvor Martinsson arbetar som chefsläkare på NU-sjukvården och har haft kontakt med 80-årige Ernas anhöriga. 

– Jag kan inte kommentera det enskilda fallet kring den här patienten. Men vi har ändrat våra rutiner när det handlar om utskrivning för covid-sjuka patienter till hemmet, säger hon till Ttela och fortsätter.

– Vi blir hela tiden uppmärksammade på nya behov vilket betyder att vi behöver uppdatera våra rutiner kontinuerligt.

Döttrarnas kamp för sin mamma Erna är en stor bidragande faktor till att rutinerna har ändrats.

– Kontakten med patientens anhöriga i dag gjorde klart att vi behövde utvidga den gällande rutinen, säger Majvor Martinsson till Ttela. 

TV: Det här ska du tänka på innan du ger dig ut i naturen

Friluftsfrämjandet: Allt fler rör sig ute i naturen på grund av corona.