Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dotterns misshandel filmades och spreds

Misshandeln filmades och lades ut på nätet.
Misshandeln filmades och lades ut på nätet.

I onsdags blev en 14-årig flicka sparkad och slagen av två jämnåriga skolkamrater.

Misshandeln filmades och spreds sedan på Snapchat

Såväl skolan som den misshandlade flickans anhöriga polisanmäler händelsen.

– Det får räcka nu. Mobbningen mot min dotter har pågått länge, säger flickans pappa Fredrik.

Fredrik berättar att hans dotter varit utsatt för mobbning av framför allt en annan flicka under två års tid.

– Sedan har den här flickan fått med sig andra genom att sprida lögner och det blev värre i sjuan. Vi har varit i kontakt med ledningen ett flertal gånger, men det har inte hjälpt och nu blev min flicka slagen och sparkad så illa att hon fick åka i väg i ambulans.

Misshandeln skedde på en skola i Göteborgs kommun. Filmen visar att två flickor, som ska vara jämnåriga med brottsoffret, utdelar ett antal slag och sparkar. Det syns även att Fredriks dotter försvarar sig genom att själv utdela slag och sparkar.

Inser allvaret först nu

Fredrik är mycket kritisk till att ansvariga inte agerat tillräckligt kraftfullt under de mer än två år som mobbningen pågått.

– Man har inte ens haft ett elevhälsoteam som ska hantera mobbning, uppger pappan.

Något som skolansvarige i den aktuella stadsdelen tillbakavisar.

 

LÄS MER: 8 000 elever protesterar mot övergrepp

 

Den nuvarande ledningen av den aktuella skolan verkar dock ha en vilja att ta tag i problemen, uppger Fredrik.

– Det känns som att man inser allvaret på ett annat sätt nu, men det är ju sorgligt att det ska ha behövt gå så här långt.

"En våldshändelse på skolan"

Skolans rektor polisanmälde direkt såväl eleverna som stod för misshandeln som den elev som filmade händelsen och la ut den i sociala medier.

Man skickade också ut ett brev till skolans föräldrar där man bland annat skrev att elever stängts av till följd av händelsen. 

Rektorn skriver bland annat: "Jag vill informera er om att det har varit en våldshändelse på skolan"

Vidare skriver rektorn i brevet att en elev hämtades med ambulans och att de vuxna på skolan ska ha extra tillsyn.

 "Jag har på grund av händelsen fattat beslut om att stänga av några elever för att ge tid till utredning", står det vidare.

Polisanmäls

Rektorn avslutar informationsbrevet med att skriva att händelsen är polisanmäld och att även det faktum att händelsen filmats och lagts ut på nätet blir polisanmält.

Den misshandlade flickan har klarat sig utan allvarlig skador.

– Jag har ont i nacken men mår ändå så pass okej att jag kunnat vara med på avslutningen i dag, berättar hon under torsdagen, säger hon till GT.

Familjen känner oro för att skola och myndigheter ändå inte kommer att agera tillräckligt kraftfullt mot dotterns plågoandar.

Allvarligaste incidenten

– Det har blivit allt grövre och nu handlar det om misshandel. Vad nästa steg kan bli vågar jag inte ens tänka på, säger Fredrik och fortsätter:

– Det här är ju tyvärr inte unikt heller. Mobbningarna mot våra barn tar sig allt grövre uttryck. Man läser och hör om misshandlar på skolor var och varannan dag.

– Det är dags för ansvariga att vakna. Det här ett samhällsproblem som bara blir större.

Skolansvarig i stadsdelen, som bekräftar att skolan polisanmält, säger:

– Jag känner inte till någon liknande incident under min tid som sektorschef. Skolans rektor har talat med alla inblandade, deras föräldrar och personal.  Rektor kommer ha fortsatt kontakt med berörda.