Misstanken: Dottern våldtogs – familjen tog lagen i egna händer

MISSTANKEN: Familjerna anmälde inte – utan tog lagen i egna händer och misstänks ha slagit mannen blodig.
Foto: Illustration: Helén Rasmusen
HÄR MISSHANDLADES HAN. Stolen i sin lägenhet där 21-åringen misshandlades. Bild från polisens tekniska undersökning dagen efter.
Foto: POLISEN

Han lockade med körsbärsvin och godislikör och förgrep sig på två unga flickor.

Men deras föräldrar gick inte till polisen.

De gick hem till den 21-årige barnvåldtäktsmannen, som slogs blodig med orden:

– Det är vi som är poliserna här.

GT har granskat det pågående rättsfallet i Trollhättan – om familjen som tog lagen i egna händer.

– Vi vill inte ha såna som dig här. Du ska flytta. Jävla pedofil.

Den 21-årige våldtäktsmannen ligger blodig på marken.

Sex personer har kommit till hans lägenhet. 

Någon säger:

– Det är vi som är poliserna här och det är så här man gör mot dem som är olagliga. 

– Här tar man inte till polisen utan här är det vi som bestämmer.

De sex personerna, alla anhöriga till en tolvåring och en fjortonåring som blev 21-åringens offer, står nu åtalade för hemfridsbrott och grov misshandel.

– Min uppfattning är att man inte ska gå undan ansvar när man utsatt någon för ett sånt här brott, oavsett skälen till det, säger åklagaren Malin Mellin. 

– Man får inte ta till våld på det här sättet. 

Den misshandlade mannen dömdes senare för våldtäkt mot barn och sexuellt övergrepp mot barn.
Foto: Polisen

Bjöd på likör och vin – våldtog

Berättelsen börjar en lördagskväll i augusti 2018, när en flicka ringer till sin syster och berättar att hon blivit våldtagen av en 21-årig man.

Han har bjudit tolvåringen och fjortonåringen på danskt körsbärsvin och likör med godissmak, och sedan förgripit sig på dem. Han döms senare till ett år och åtta månaders fängelse för våldtäkt mot barn gällande fjortonåringen och för sexuellt övergrepp mot barn gällande tolvåringen.

Det var sexövergrepp som skulle komma fram genom misshandelsutredningen.

Strax efter att flickan berättat för systern vad som hänt samlas flera familjemedlemmar, upprörda och arga, hemma hos föräldrarna under kvällen.

Några spår av tankar om att kontakta polisen finns inte i förhören i den flera hundra sidor långa polisutredningen. Mamman till en av de utsatta flickorna, som också var med vid misshandeln mot våldtäktsmannen, säger enligt förhörsprotokollet att hon ”inte tror så mycket på rätten/rättssystemet när våldtäktsmän går fria”.

HÄR MISSHANDLADES HAN. Stolen i sin lägenhet där 21-åringen misshandlades. Bilden är från polisens tekniska undersökning dagen efter.
Foto: POLISEN

Familjen konfronterade våldtäktsmannen

Den ilskna familjen samlar i stället snabbt ihop sig för att konfrontera 21-åringen på egen hand, enligt förundersökningen.

Familjen – en av flickornas mamma och pappa, en pappa till den andra flickan och dennes vän, samt en syster och dennes pojkvän – åker i en bil mot 21-åringens lägenhet i ett samhälle utanför Trollhättan klockan 22 på kvällen.

De beskrivs senare, av den misshandlade 21-åringen och hans sambo, som ”svartklädda med mc-västar”.

Klart är att en av papporna och hans vän båda har kopplingar till mc-klubbar. Pappan är medlem i en mc-klubb. Vännen, tidigare dömd för stöld och häleri, har kopplingar till Bandidos och sprider på sin Facebook-sida hyllningar till det kriminella mc-gänget samt en bild med texten: 

”I don't believe in karma, I believe in revenge.”

Vännen, tidigare dömd för stöld och häleri, har kopplingar till Bandidos och sprider på sin Facebook-sida hyllningar till det kriminella mc-gänget

De två mc-männen beskrivs i förhören också som mest drivande i misshandeln av 21-åringen.

I förhör framgår hur några i gruppen sagt sig vara inställda på att enbart prata med våldtäktsmännen, och sedan chockats över att han misshandlats. 

– Allt gick fel, säger en av papporna i förhör. 

21-åringen leds in i köket, sätts på en stol, och misshandlas med knytnävslag i ansiktet, enligt utredningen. Enligt läkarintygen har han ett djupt jack i pannan, hjärnskakning, fraktur i käkbenet, svullnad runt öga och kinder samt en blåtira. Han ska under en stund ha blivit medvetslös av de hårda slagen.

Hans sambo, som också är hemma under misshandeln, hålls undan i ett sovrum, enligt åtalet.

SLOG SÖNDER HANDEN. En bild i en av de misstänkta männens telefoner visar en skadad hand som tillhör en av de åtalade. Enligt polisens misstankar sedan han slagit våldtäktsmannen så hårt att han fått skador. När mannen uppsökte sjukhus var det för att han “slagit mot en vägg”.
Foto: Polisen

Syftet: Få våldtäktsmannen att flytta

Gärningsmännen säger, enligt 21-åringen och hans sambo, att det är de som bestämmer i området och att polisen inte ska dras in. Budskapet är att han ”fort som fan” ska flytta från bygden.

Någon uppges ha sagt:

– Annars kommer vi tillbaka och då kommer vi inte vara lika snälla som vi varit nu.

Åklagaren Malin Mellin:

– Som åtalet är utformat har jag åtalat samtliga sex personer som varit i lägenheten för både grov misshandel och hemfridsbrott. Jag påstår att det är en gemensam aktion och att det gjort det tillsammans och ska ställas till ansvar tillsammans.

– Men jag har också ett alternativyrkande om medhjälp på fyra av dem. Det har varit svårt att fastställa under utredningen vad som hänt. Det finns saker som tyder på att två har varit mer aktiva i misshandeln.

RÄTTEGÅNG VÄNTAR. Vänersborgs tingsrätt har hanterat ärendet men rättegången kommer att hållas i en säkerhetssal på Göteborgs tingsrätt.
Foto: LENNART REHNMAN

Familjemedlemmarnas inställning

Samtliga sex misstänkta har förnekat brott och GT har sökt familjemedlemmarna och deras advokater.

– Jag har ingen kommentar, vi får se vad som händer, säger en av de misstänkta, systerns pojkvän.

Advokaten Per-Åke Kvarnström försvarar systern och säger att hon inte deltagit i någon misshandel eller hemfridsbrott:

– Hon menar att de inte tagit lagen i egna händer. Enligt henne har de fått veta vad målsäganden gjort och tyckte det var väldigt illa och skulle dit och berätta det för honom. 

– De skulle säga åt honom hur fruktansvärt illa han betett sig. 

FÖRSVARARE. Advokat Per-Åke Kvarnström försvarar en av de misstänkta, en ung kvinna som är syster till ett av sexbrottsoffren.
Foto: ANDERS YLANDER

Advokaten Sven Save, som företräder en av männen som påstås ha varit mer drivande i misshandeln:

– Jag vet hans inställning, men vi har inte diskuterat det färdigt så det vill jag inte säga än. 

Advokat Sofia Hansson försvarar hans vän, pappan som enligt polisen misstankar också var pådrivande. Hon hälsar via sms:

”Min klient förnekar brott och väljer att inte kommentera ärendet ytterligare”. 

Rättegången börjar nästa vecka och åklagaren Malin Mellin ser inga förmildrande omständigheter i att familjemedlemmarnas anhöriga utsatts för sexbrott.

– Min uppfattning är att man måste stå till svars för sin gärning, säger hon.