Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dottern om Petter Stordalens frånvaro: ”Jobbade mycket”

Enligt Emilie Stordalen var det mamman som skötte hushållsysslorna. Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVÄLLPOSTEN
Petter Stordalen jobbade väldigt mycket när barnen var små, berättar dottern Emilie. Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Emilie Stordalen, 27, har tagit över pappa Petters miljardimperium.

Nu berättar hon om uppväxten med sin pappa: hans stora arbetsbelastning, frånvaron och hur han skickade blombuketter på sena kvällar.

– Jag har en far som har jobbat väldigt mycket, så länge jag kan minnas, säger hon i en intervju med norska Verdens Gang.

25,7 miljarder kronor. Så mycket värderades tillgångarna till när Petter Stordalen skrev över sitt bolag Strawberry Holdings AS till dottern Emilie och syskonen Henrik och Jakob i fjol.

Barnen Stordalen fick därmed, utöver miljarderna, 200 hotell och 16 000 anställda.

Petter och barnens mamma Ingrid Stordalen var gifta i 17 år innan skilsmässan kom. Då var Emilie var i tolvårsåldern.

Att Petter Stordalen jobbat mycket i sitt liv har väl knappast undgått någon. Redan som barn tog karriären fart när han sålde jordgubbar, därav namnet på bolaget.

”Har jobbat väldigt mycket”

Men jobbet har gjort att han tillbringat mycket tid utanför hemmet. Och han var en i alla fall delvis frånvarande pappa under Emilies uppväxt, berättar hon för Verdens Gang:

– Jag har en far som har jobbat väldigt mycket, så länge jag kan minnas. Men jag minns inte att han var så mycket borta som han var. Det var först när vi blev äldre som det gick upp för oss. Både mamma och pappa balanserade allt väldigt bra, och pappa var väldigt närvarande när han var det.

Petter Stordalen. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

När det blev allt för sena kvällar skickade han bud med blombuketter till hemmets dörr. Och buketterna blev större när kvällarna blev fler. Något som Petter Stordalen själv har berättat.

”Mamma har gjort allt hemma”

Fördelningen mellan föräldrarna var tydlig, enligt Emilie. Hennes pappa lärde henne att cykla, simma och åka skidor. Mamman lärde henne att läsa och sjunga.

– Det är mamma som har gjort allt hemma. Det är hon som har lärt mig det mesta, säger Emilie till Verdens Gang.

I och med att Petter Stodalen behöll 0,01 procent av bolaget vid överskrivandet till barnen har han säkrat kontrollen över verksamheten livet ut. Han har tidigare sagt att lösningen innebär att han säkerställt långsiktighet, kontinuitet och säkerhet för de anställda den dagen han inte finns kvar och hela rasket blir barnens ansvar.