Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dottern nära att dö av svält – föräldrarna döms

Föräldrar har ställts inför rätta sedan deras svårt undernärda dotter kommit in till sjukhuset i Göteborg tidigare i år.Foto: Montage

Läkaren hade aldrig sett ett så undernärt barn som den lilla flicka som kom in till sjukhuset i Göteborg i början av februari.

– Universum tar hand om oss, har flickans mamma – som levt som ”lufterian” – sagt till polisen.

Nu får hon och flickans pappa tre månaders fängelse vardera – efter att dottern bara varit timmar att dö av undernäring.

”De har försatt sin dotter i ett livshotande svälttillstånd”, skriver tingsrätten i domen mot föräldrarna.

På fredagsmorgonen den 15 februari i år kom en liten flicka, drygt ett år gammal, in till Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg.

– Jag har aldrig sett ett så svårt undernärt barn, har en läkare senare sagt i förhör.

I polisens förundersökning konstateras det att flickan bara var några timmar från att dö – men läkarna lyckades till slut rädda hennes liv.

Samtidigt blev föräldrarna brottsmisstänkta och de har stått inför rätta misstänkta för grovt vållande till kroppsskada.

På torsdagen kom domen mot dem:

Tre månaders fängelse vardera.

”De har försatt sin dotter i ett livshotande svälttillstånd”, skriver Göteborgs tingsrätt i domen.

På fredagsmorgonen den 15 februari i år kom en liten flicka, drygt ett år gammal, in till Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg.Foto: HENRIK JANSSON

Flickan svårt undernärd

I rätten beskrev pappan att de ”lever som nomader med 150 liter väskutrymme var”.

I domen står det att dottern, efter att hon föddes, varken vägdes eller mättes på barnavårdscentralen eller att hon vaccinerades, undersöktes av läkare eller registrerades i offentligt register.

”Av de uppgifter som NN och XX (föräldrarna) lämnat om sin ideologiska övertygelse framgår att det var med avsikt”, skriver Göteborgs tingsrätt i domen, och fortsätter:

”XX (mamman) har för övrigt förklarat att de övervägde att i stället söka världsmedborgarskap för YY (dottern).

Pappan berättade under rättegången att han skulle avsäga sig sitt svenska medborgarskap.

– Som jag ser det har byråkratin inte behandlat oss som människor utan snarare som nummer i ett system i en hög av papper. Det är något som jag aldrig kan förlåta, sa han och fortsatte:

– Jag vill inte vara svensk medborgare om Sverige godkänner att man behandlar människor på det här sättet.

Mamman har levt som ”lufterian”

Föräldrarna är veganer. Kring det skriver rätten i domen:

”Detta mål handlar inte om frågan om människor i allmänhet och barn i synnerhet kan få tillräcklig näring genom vegansk kost. Det får tvärtom anses vara allmänt veterligt att sådan kost räcker för att föda såväl barn som vuxna, låt vara att de restriktioner som den kosthållningen för med sig innebär vissa kunskapskrävande utmaningar, både vad gäller matlagningskonst och näringslära”.

Men tillräckligt med sådan, eller annan kost, fick alltså flickan inte.

Mamman har tidigare levt som ”lufterian” – en ifrågasatt rörelse som vill leva helt utan vatten och mat.

– Detta är inte bara för mig. Det är för min kärlek för alla varelser på jorden. Så jag är verkligen stolt över mig själv, säger hon i ett klipp, när hon varit sju dagar utan mat och vatten.

I rätten skriver domen:

”Hon har förklarat att hon är övertygad om att en människa som genom hängiven träning har gjort sig mentalt och kroppsligt redo, kan klara sig helt utan föda eller vatten ”.

I förhör har hon sagt:

– Universum tar hand om oss.

Göteborgs tingsrätt, där föräldrarna stått åtalade.Foto: LENNART REHNMAN

Föräldrarna nekade

Pappan har tidigare berättat i förhör om familjens vegankost.

Dottern fick enligt pappan bröstmjölk, men har liksom föräldrarna också levt på vegankost, det vill säga levnadssättet där man avstår från animaliska produkter. 

De har nekat till brott och menar att barnet fått bra mat. Föräldrarna har uppgett att det kritiska tillstånd som dottern befann sig i berodde på en magsjuka.

Däremot medger de, står de i domen, att de inte har följt ”nämnda kostrekommendationer och att de inte har sökt läkarvård avseende tillväxt eller undernäring innan akutbesöket den 15 februari 2019 och inte heller har besökt BVC”.

Några tillskott har föräldrarna aldrig gett dottern, berättar pappan för polisen:

– Nej, inga droppar eller sådant. Hon får solsken, skratt och kramar.

Vill behålla dottern

I domen skriver rätten:

”Under förhören med dem har det framkommit oroande uppgifter om föräldrarnas ideologiskt grundande inställning till bland annat människors behov av föda, vilka uppgifter möjligen sprider ett förklaringens ljus över det som dottern råkat ut för”.

Pappans advokat Linn Augustson säger att han, då han ville frias, ”inte är nöjd med domen”.

– Men det viktiga är att få vara tillsammans med dottern och att familjen mår bra tillsammans. De ska i dag eller i morgon till ett utredningshem med dottern för att visa att det är en kärleksfull familj, säger advokaten.

Så deras förhoppning är att få behålla dottern?

– Självklart. Det skriver även tingsrätten i domen, att det här är en kärleksfull familj som bryr sig om sitt barn och vill henne det allra bästa.

Mammans advokat Mia Sandros är missnöjd med domen.

– Jag är inte nöjd med deras bevisvärdering, deras resonemang och deras hantering av materialet. Det är väldigt tydligt att de inte alls har tagit till sig vad försvaret fört fram, säger hon.

Det är oklart om föräldrarna ska överklaga.

– Mamman vill bara gå vidare med sitt liv. Flickan är omhändertagen enligt LVU och placerad i jourhem. Socialtjänstens planering innan de häktades – som fick pausas när de var häktade – var att familjen skulle placeras i utredningshem tillsammans med personal för att observera deras föräldraförmåga. Det fortsätter nu, säger Mia Sandros.