Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dottern i rätten: Pappa var rädd för henne

Änkans advokat Björn Hurtig anser att det handlar om ett indiciemål. "Det var som jag förväntade mig, han går på sitt material som jag i nuläget inte tycker räcker för en fällande dom", säger han.
Foto: Anders Ylander och Polisen

UDDEVALLA. Rättegången mot den 72-åriga änka som misstänks för mord på sin make inleddes under fredagen.

Åklagaren menar att änkan dödat sin make för att få ekonomisk vinning - försvaret kallar det ett indiciemål och en gissningslek.

Mannens dotter berättar i rätten om den rädsla hennes far känt inför den misstänkta.

Den 72-åriga änkan misstänks för att ha dödat sin man med en elpistol 1995 i Strömstadstrakten. Mannen dog av plötslig hjärtdöd. Sakframställning och förhör med den avlidne mannens dotter tog plats under den första rättegångsdagen.

- Pappa var rädd för henne, när han väl begärt skilsmässa var han starkare än han varit på flera år. Han sa att han var lycklig, säger hon under förhöret i Uddevalla tingsrätt.

Vid mannens död låg han och den nu misstänkte mördaren i skilsmässa på hans initiativ. Och detta ska enligt åklagaren Stefan Lind vara en del av motivet hos änkan.

Fnyser i rätten

- Det är en komplicerad bild och det finns olika motiv. Jag menar att det finns ett ekonomiskt motiv såvitt den misstänkta vet så kommer hon att ärva allt om han dör men om de skiljer sig så får hon ingenting. Men då vet hon inte att testamentet har ändrats, säger han till GT.

Änkan själv närvarar i rätten och fnyser stundtals när dottern förhörs.

Fem dagar kvar

Försvaret var tystlåtet och ställde inte många frågor i förhöret - och meddelar efter åklagarsidans sakframställning att änkan förnekar brott.

- Detta är en gissningslek om vad som hände på den där stigen. Vi vet ju inte ens om hon varit på den där stigen vid tiden då det ska ha skett, det är klart att det är indicier, säger advokat Björn Hurtig.

På måndag fortsätter rättegången, då kommer bland annat änkan själv att höras. Sedan återstår ytterligare fyra dagar av rättegång.

FAKTA

MANNEN HITTAS DÖD

1995: En man boende i Strömstadstrakten anmäls i september försvunnen, och hittas några dagar senare död i närheten av sin bostad. Dödsfallet betraktas som naturligt.


MISSTÄNKT MORD

1997: Polisen inleder en förundersökning gällande misstänkt mord, efter att mannens änka ringt in till ett radioprogram och pratat om en händelse med maken på ett sådant sätt att personer fattat misstankar. Kvinnan pratar endast med en telefonist och inte direkt ut i etern. Men inga bevis går att hitta och utredningen läggs ner.


KVINNAN GRIPS

2 oktober 2013: Den nu 72-åriga änkan grips av polisen, misstänkt för mord. Kvinnan anhålls.


PÅ SANNOLIKA SKÄL

4 oktober 2013: Änkan häktas, på sannolika skäl misstänkt för mord på sin make 18 år tidigare. Åklagarsidan menar att motivet ska ha varit den pågående skilsmässan och att kvinnan då riskerat att bli arvslös.


RÄTTEGÅNG

7 februari 2014: Rättegången inleds i Uddevalla tingsrätt. Under den första rättegångsdagen hålls sakframställningarna och målsägande förhörs.