Franska bulldogen Doris under Weightpull-tävlingen. Foto: Anders YlanderFranska bulldogen Doris under Weightpull-tävlingen. Foto: Anders Ylander

Franska bulldogen Doris under Weightpull-tävlingen.

 Foto: Anders Ylander
Doris tillsammans med matte Charlotta Hedberg. Foto: Anders YlanderDoris tillsammans med matte Charlotta Hedberg. Foto: Anders Ylander
Doris tillsammans med matte Charlotta Hedberg. Foto: Anders Ylander

Doris, 6, kan dra en vagnlast med 869 kilo

Publicerad

Det har varit hundfest på Svenska Mässan de senaste dagarna. My Dog är Nordens största hundmässa då Boris, 6, i år har tävlat i sporten Weightpull – en tävling då hundar ska dra en lastad vagn med stenar.

Inne på Svenska Mässan skäller hundarna i stämmor redan vid ingången. Under torsdagen drog hundmässan My Dog i gång och pågår till söndag. Under mässans gång har det funnits både utställningar och tävlingar för att utse både Göteborgs charmigaste hund såväl som den starkaste hunden. "Eye of the Tiger" dånar i högtalarna och fyra hundägare marscherar tillsammans in på planen med sina tävlingssugna hundar.

Weightpull kallas hundsporten som under dagarna pågått på förmiddagarna. Tävlingsformen, som kommer från huvudorganisationen Swedish Working Bulldog Association SWBA, innebär att hunden ska dra en lastad vagn eller släde.

"Vi har roligt ihop"

De värmer upp med att dra en tung kedja runt planen, sedan en olastad vagn. När hunden klarar det så läggs det på sten för sten på vagnen. Det är fyra stycken hundar som tävlar i samma viktklass som den Franska Bulldogen Doris. Samtliga hundar klarar att dra över 300 kilo med tegelstenar och belönas alltså därefter av sin ägare med något gott.

Varför tävlar ni i den här sporten?

– För att hundarna ska få utlopp för sin energi, få en meningsfull arbetsuppgift, och få jobba med sin kropp. Vi har roligt ihop, och jag märker att hon gillar att jobba hårt och visa upp sig.

Doris är sex år gammal och ägaren Charlotta Hedberg berättar att Doris aldrig tränar på tvång. Det finns heller inte någon typ av lockning för att få dem att vilja träna - det måste göras av egen vilja. Under tävlingens gång finns alltid veterinärer på plats och utför stickkontroller, går till fysioterapeuter och bli masserade. Sporten är gjord för alla raser och hunden kan hålla på med det upp till hög ålder.

– Hundarna verkar bara må bättre av det i äldre ålder också, för att de håller i gång musklerna och kollar sig regelbundet.

Doris är en van tävlingshund. Som mest har hon dragit 869 kilo på en tidigare tävling. Hon själv, har en vikt på 13 kilo. Målet är att kvala henne till både SM och EM – med kravet att kunna dra 30 gånger sin vikt på tre tävlingar.

– Hon brukar kunna dra 50 gånger sin vikt på vanliga tävlingar. Så håller hon sig frisk så ska det nog gå bra. Nästa steg efter det här är en Weighpulltävling i Jönköping, säger hon.

Josefine Olausson
Josefine Olausson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER