Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Doris, 6, kan dra en vagnlast med 869 kilo

Franska bulldogen Doris under Weightpull-tävlingen.
Foto: Anders Ylander
Doris tillsammans med matte Charlotta Hedberg.
Foto: Anders Ylander

Det har varit hundfest på Svenska Mässan de senaste dagarna. My Dog är Nordens största hundmässa då Boris, 6, i år har tävlat i sporten Weightpull – en tävling då hundar ska dra en lastad vagn med stenar.

Inne på Svenska Mässan skäller hundarna i stämmor redan vid ingången. Under torsdagen drog hundmässan My Dog i gång och pågår till söndag. Under mässans gång har det funnits både utställningar och tävlingar för att utse både Göteborgs charmigaste hund såväl som den starkaste hunden. "Eye of the Tiger" dånar i högtalarna och fyra hundägare marscherar tillsammans in på planen med sina tävlingssugna hundar.

Weightpull kallas hundsporten som under dagarna pågått på förmiddagarna. Tävlingsformen, som kommer från huvudorganisationen Swedish Working Bulldog Association SWBA, innebär att hunden ska dra en lastad vagn eller släde.

"Vi har roligt ihop"

De värmer upp med att dra en tung kedja runt planen, sedan en olastad vagn. När hunden klarar det så läggs det på sten för sten på vagnen. Det är fyra stycken hundar som tävlar i samma viktklass som den Franska Bulldogen Doris. Samtliga hundar klarar att dra över 300 kilo med tegelstenar och belönas alltså därefter av sin ägare med något gott.

Varför tävlar ni i den här sporten?

– För att hundarna ska få utlopp för sin energi, få en meningsfull arbetsuppgift, och få jobba med sin kropp. Vi har roligt ihop, och jag märker att hon gillar att jobba hårt och visa upp sig.

Doris är sex år gammal och ägaren Charlotta Hedberg berättar att Doris aldrig tränar på tvång. Det finns heller inte någon typ av lockning för att få dem att vilja träna - det måste göras av egen vilja. Under tävlingens gång finns alltid veterinärer på plats och utför stickkontroller, går till fysioterapeuter och bli masserade. Sporten är gjord för alla raser och hunden kan hålla på med det upp till hög ålder.

– Hundarna verkar bara må bättre av det i äldre ålder också, för att de håller i gång musklerna och kollar sig regelbundet.

Doris är en van tävlingshund. Som mest har hon dragit 869 kilo på en tidigare tävling. Hon själv, har en vikt på 13 kilo. Målet är att kvala henne till både SM och EM – med kravet att kunna dra 30 gånger sin vikt på tre tävlingar.

– Hon brukar kunna dra 50 gånger sin vikt på vanliga tävlingar. Så håller hon sig frisk så ska det nog gå bra. Nästa steg efter det här är en Weighpulltävling i Jönköping, säger hon.