BETYDER ALLT Rebecca Andersson är akut sjuk och behöver få en ny njure. Därför skänker maken Bengt Andersson en av sina. "Jag kan inte tänka mig ett liv utan henne", säger han. Foto: Caroline AnderssonBETYDER ALLT Rebecca Andersson är akut sjuk och behöver få en ny njure. Därför skänker maken Bengt Andersson en av sina. "Jag kan inte tänka mig ett liv utan henne", säger han. Foto: Caroline Andersson
BETYDER ALLT Rebecca Andersson är akut sjuk och behöver få en ny njure. Därför skänker maken Bengt Andersson en av sina. "Jag kan inte tänka mig ett liv utan henne", säger han. Foto: Caroline Andersson
TESTAR NJURARNA Bengt Andersson har tagit flera prover för att se om hans njurar är tillräckligt friska för en donation. Foto: PrivatTESTAR NJURARNA Bengt Andersson har tagit flera prover för att se om hans njurar är tillräckligt friska för en donation. Foto: Privat
TESTAR NJURARNA Bengt Andersson har tagit flera prover för att se om hans njurar är tillräckligt friska för en donation. Foto: Privat

Donerar njure för att hustrun ska överleva

Publicerad

De har varit gifta i 19 år – men nu ställs Kungsbackaparets kärlek till sin spets.

För att Rebecca Andersson ska överleva donerar Bengt Andersson en njure till sin hustru.

– Rebecca är allt för mig. Jag kan inte tänka mig ett liv utan henne, säger Bengt Andersson.

När Rebecca Andersson, 39, blev gravid första gången upptäckte hon att något var fel. Hon svullnade upp och fick dåliga blodvärden. Till slut kunde det konstateras att hon har den kroniska njursjukdomen FSGS (Fokal segmentell glomeruloskleros) – som hon nu har medicinerats för i 18 år.

Sakta men säkert har en inflammation angripit njurarna vilket leder till att njurarna slås ut, skriver Norra Halland.

I höst har problemen blivit akuta. Plötsligt fungerade endast fem procent av njurarna vilket ställde allt på sin spets för fyrabarnsmamman.

– Jag spydde, fick diarréer och stickningar i kroppen. Det var dags att börja göra en dialys, säger Rebecca Andersson.

"Läget är akut"

Det är när blodet renas från slaggprodukter, men trots att hon besöker Varberg sjukhus fyra gånger i veckan är en operation oundviklig.

– Hon kan inte leva utan dialys. Har hon varit på sjukhuset på fredagen mår hon jättedåligt på söndagen. Läget är akut.

Men kötiden för att få en donerad njure är lång. I värsta fall kan väntetiden vara upp till fyra år. Därför tog hennes make Bengt Andersson, 45, beslutet att skänka en njure till sin hustru.

– Jag tog beslutet redan för tio år sedan när läkarna sa att en operation var nödvändig. Vi skrattar, gråter och gör allt tillsammans. Stöter vi på problem pratar vi igenom en lösning tillsammans, säger Bengt Andersson.

– Jag kan inte tänka mig ett liv utan henne.

Rebecca Andersson fyller i:

– Han är min bäste vän. Han är tryggheten för mig.

"Vill ha en del av Bengt"

sin blogg En del av mig skriver han om processen att få njuren godkänd för en transplantation.

– Jag vill ha en del av Bengt. Därför sattes det namnet, säger Rebecca Andersson och skrattar.

Blir Bengt Andersson godkänd som donator kan en operation bli av i slutet av februari. Men då krävs det att hans njurar är lika stora, har full funktion och är lättillgängliga.

– När jag förstod hur obehaglig dialysen är har jag längtat efter operationen, säger Rebecca.

Vad finns det för alternativ om han inte blir godkänd?

– Då börjar de utreda min lillebror i stället som har erbjudit sig att donera sin njure. Annars är det bara vänta snällt i kön.

Vad har ni satt upp för mål tillsammans?

– Vi försöker leva här och nu. Men en dröm vore att resa. Vi var på Malta förra våren. Det är min dröm att åka dit igen, bara Rebecca och jag, säger Bengt Andersson.

Gustaf Nilsson
Gustaf Nilsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER