Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Domstolsvakt ofredade kvinnor sexuellt – anmäls

Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

En domstolsvakt i Västsverige har åtalats misstänkt för sexuella trakasserier mot en kollega. 

Nu vill mannens chefer sparka ordningsvakten. 

”De utsatta medarbetarna har drabbats av lidande”, står det i chefernas begäran. 

Mannen som är i 45-årsåldern anställdes i december 2019 som expeditionsvakt. Men drygt ett halvår in i anställningen höll cheferna sitt första samtal med mannen – med anledning av att han påstods sexuellt ha trakasserat sin kvinnliga ordningsvaktskollega. 

De misstänkta gärningarna ledde till en anmälan till personalansvarsnämnden, PAN. 

”YY har berättat att XX (mannen i 45-årsåldern) vidrört hennes bröst och kommenterat hennes bakdel. Han har också, enligt henne, kommenterat en besökares bakdel”, står det i PAN:s utlåtande. 

Mannen däremot menar att anklagelserna är felaktiga och säger i stället att ”han kan ha råkat vidröra henne när han skulle ta något ur kylskåpet”.

Men i utredningen menar PAN att det inte framkommit någon anledning att ifrågasätta uppgifterna om sexuella trakasserier. Då det i ärendet framkommit fler uppgifter från andra kolleger, att mannen antingen verbalt eller i handling på något sätt kränkt dem eller andra. 

Därför beslutade PAN att den 45-åriga mannen skulle få en varning. 

Flera medarbetare har slutat 

Men bara några dagar efter PAN:s beslut polisanmälde kvinnan mannen. 

Då stängdes mannen av från sin tjänst med omedelbar verkan och hans giltiga ordningsvaktsförordnande drogs in under utredningens gång. 

Nu vill mannens chefer att frågan om hans anställning ska prövas, enligt en anmälan till PAN .

Vaktens agerande och påtryckningar mot kolleger ska ha fått flera medarbetare att sluta och skapat konflikter på arbetsplatsen. 

”De utsatta medarbetarna har drabbats av lidande på grund av XX trakasserier. De beskriver en känsla av otrygghet på arbetsplatsen.”, skriver arbetsgivaren i sin begäran.