Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Domstolarna måste kunna vara tuffare"

Foto: Bobbo Lauhage

GÖTEBORG. En av tio svenska män har någon gång köpt sex.

Men enligt Fredrik Reinfeldt är både straffen och resurserna tillräckliga för att motverka prostitution och trafficking.

Istället vill han minska efterfrågan genom en bredare debatt om mäns sexualitet.

– Vi kan förvisso rusta oss med lagstiftning och stora resurser men i grunden måste vi komma åt själva grundproblematiken, nämligen mäns vilja att köpa sex, säger han.

Fredrik Reinfeldt inledde i dag ännu en turné ut i verkligheten. Fokus för resorna denna gång är trafficking, kriminella ungdomsgäng och andra ”svårigheter i samhällets utkant”. Besöken ska sedan ligga till grund för det jultal han traditionsenligt ska hålla strax före jul.

Under en timme i dag pratade M-ledaren med representanter från åklagarmyndigheten, polisen, socialtjänsten och Stadsmissionen på polishuset i Göteborg.

Efteråt slog han fast att Sverige har mindre problem än andra länder tack vare sexköpslagen från 1999.

– Den håller nere efterfrågan men det gör inte att det inte är ett allvarligt samhällsproblem i alla fall. Vi har diskuterat möjligheten att lagföra och ge sociala alternativ för kvinnor att välja ett annat liv.

Straffen skärptes för två år sedan

För två år sedan skärptes straffen för sexköp som i dag kan ge maximalt ett års fängelse. Men ännu har ingen sexköpare dömts till fängelse utan bara till dagsböter. Men Fredrik Reinfeldt, som tidigare varit mycket kritisk till att svenska domstolar inte tillämpar de senaste årens straffskärpningar, menar att sexköpslagen fungerar.

– Sexköpslagen håller nere efterfrågan i Sverige, den är väsentligt högre i andra länder. Det är förvisso så att det inte utdömts fängelsestraff men vi har gått från väldigt få påföljder till att de har vuxit i antal. Det är också en spjutspets för att komma åt den organiserade människohandeln kring detta.

Mäns sexualitet grundproblemet

Grundproblemet enligt Fredrik Reinfeldt handlar om mäns sexualitet och syn på kvinnor vilket han vill komma åt med mer debatt.

– Genom att ta en bredare samhällsdebatt om mäns sexualitet och syn på kvinnor kan man få män att inse att sexköp alltid bygger på ett utnyttjande och att man därför måste välja bort det.

Enligt Mats Paulsson, chef för människohandelsenheten i Göteborg, är lagstiftningen tillräcklig. Däremot är domstolarna emellanåt dåliga på att efterleva lagstiftarens intentioner.

– För ett vanligt sexköp är dagsböter okej men domstolarna borde kunna vara lite tuffare i de fall där köparen vet att det är en kvinna som är såld av andra, säger han.