Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Domen: Römosseskolan får tillbaka tillståndet

Römosseskolan i Göteborg
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det var rätt av Skolinspektionen att återkalla tillståndet för Römosseskolan i Göteborg under förra året. 

Men i dag har föreningen bakom skolan bytt ut sin styrelse - och de tidigare skälen för att stänga skolan faller. 

Det kommer Förvaltningsrätten i Stockholm fram till och skickar frågan tillbaka till Skolinspektionen för att pröva den nya styrelsen. 

Det var i oktober förra året som Skolinspektionen beslutade att  Föreningen Framstegsskolans tillstånd att driva skolor skulle dras in. 

Föreningen driver sedan tidigare tre muslimska skolor och förskolor, däribland Römosseskolan i Göteborg.

Enligt Skolinspektionen bedömdes fyra av fem styrelseledamöter i föreningens styrelse som ”olämpliga att fortsatt bedriva skolverksamhet”. 

Utredningen visade också att 9,5 miljoner förts över till Vetenskapsskolans ägarbolag och skolans tidigare rektor åtalades under hösten för grov ekonomisk brottslighet.

Men nu upphäver Förvaltningsrätten i Stockholm beslutet. Enligt domstolen var det rätt av Skolinspektionen att, vid tiden för beslutet, dra in tillståndet. 

Ska göra ny granskning

Men då bristerna som låg till grund för beslutet kunde kopplas till en styrelse som nu bytts ut, så skickas frågan tillbaka till Skolinspektionen för att de ska göra en ny granskning av den nuvarande styrelsens lämplighet.

”Eftersom de aktuella bristerna uteslutande hänför sig till föreningens styrelse, och eftersom ledamöter och suppleanter i dag har bytts ut, så ska överklagandet bifallas på så sätt att det överklagade beslutet upphävs och målet visas åter till Skolinspektionen för en prövning av om föreningen i dagsläget uppfyller förutsättningarna för godkännande”, skriver Förvaltningsrätten i Stockholm.

Domen innebär att föreningen får tillbaka sitt tillstånd och att verksamheterna kan öppna igen. Enligt domen träder beslutet i kraft omedelbart.