Kamil Ryba döms till sex månaders fängelse för brott mot medborgerlig frihet för hoten mot GT:s redaktion. Foto: Alejandro Decap / Demotix
Kamil Ryba döms till sex månaders fängelse för brott mot medborgerlig frihet för hoten mot GT:s redaktion. Foto: Alejandro Decap / Demotix

Domen: Kamil Ryba fälls efter hot mot GT

Publicerad

Högerextremisten Kamil Ryba, 29, döms till sex månaders fängelse för brott mot medborgerlig frihet efter två hot mot GT.

Kamil Ryba har bland annat skickat ett förslutet paket innehållande en koran och en kniv till GT:s redaktion i Göteborg. Vilket ledde till att stora delar av fastigheten behövde utrymmas.

Detta är första gången som någon döms för brott mot medborgerlig frihet.

– De rättsvårdande myndigheterna har väldigt epokgörande markerat denna typ av brottslighet, säger GT/Expressens advokat Esa Kymäläinen efter tingsrättens beslut.

Det var den 13 december förra året som högerextremisten Kamil Ryba klev in i GT:s lokaler och riktade kritik mot den granskning som gjorts av anonyma användarkonton som sprider främlingsfientlighet på hatsajter. Han ville att tidningen skulle sluta skriva om detta.

Kamil Ryba hade med sig tre ägg, varav ett krossades mot entrédörren och uppgav att han tänkte komma till med en kniv nästa gång.

Okänt paket

Tio dagar senare var det dags igen. Denna gång ställde Kamil Ryba ett paket med okänt innehåll vid entrédörren till GT och TV4. Paketet var adresserat till GT:s chefredaktör Frida Boisen och ansvarige utgivaren Thomas Mattsson.

Polisen tog hotet på allvar och efter ett par timmar sköt polisens tekniker sönder paketet som innehöll en kniv och en koran.

På torsdagseftermiddagen meddelade Göteborgs tingsrätt domen för de båda åtalspunkterna.

Döms till sex månaders fängelse

Kamil Ryba döms till sex månaders fängelse för brott mot medborgerlig frihet.

– Brott mot medborgerlig frihet är ju en kvalificerad form av olaga hot med det speciella syftet att påverka den allmänna åsiktsbildningen och därmed sätta yttrandefriheten i fara, sa åklagare Ulrika Åberg tidigare till GT.

GT:s chefredaktör Frida Boisen är nöjd med tingsrättens dom.

– Det känns förstås som en lättnad att den åtalade nu är dömd och att tingsrätten använder sig av ovanliga lagrummet Brott mot medborgerlig frihet. Dagens dom är en viktig markering i en tid när det riktas allt fler allvarliga hot mot tidningsredaktioner och journalister i Sverige. Det är självklart oacceptabelt att en ledare för en högerextrem rörelse med hot försöker stoppa våra granskningar, säger hon.

Har nekat brott

Kamil Ryba har hela tiden nekat till brott. Han har tidigare berättat för GT att han agerat politiskt och menat att kniven hör ihop med Koranen, med hela islam, att det är en våldsam ideologi, det är inte en religion. Han har också påstått att han aldrig sagt att han skulle komma tillbaka med kniv den första gången han besökte GT.

I domen skriver tingsrätten dock att det står klart att Kamil Ryba, trots sitt nekande, har sagt att han ska komma tillbaka med kniv.

Yttrandefriheten i fara

I åtalet mot Kamil Ryba fanns två åtalspunkter. Den ena berör händelsen då han gått in på GT:s redaktion och sedan kastat ägg och sagt att han skulle komma tillbaka med kniv. Den andra berör det paket som han skickat till GT innehållande Koranen och en kniv. I båda fallen gör han sig skyldig för olaga hot, enligt domen.

Anledningen till att han döms för brott mot medborgerlig frihet är att han i och med hoten också satt yttrandefriheten i fara. Thomas Mattson, ansvarig utgivare för Expressen och GT/Expressen, Frida Boisen, chefredaktör på GT och Björn Lindsten, redaktionschef på GT nämns i domens slutfas.

"Om Thomas Mattsson, Frida Boisen och Björn Lindsten hade påverkats i sina publicistiska uppdrag skulle angreppet ha fått genomslag hos många läsare. Genom Kamil Rybas angrepp mot Thomas Mattsson, Frida Boisen och Björn Lindsten har yttrandefriheten satts i fara hos en vid krets på det sätt som åklagaren har angett.", står det att läsa i domen.

Kamil Rybas advokat Anders Kollberg säger till GT att han har pratat med sin klient och att de i nuläget är överens om en sak.

Domen kommer att överklagas

– Vi kommer att överklaga, vi har gått igenom vad domen innebär, att han har fått fängelse och att brottsrubriceringen är brott mot medborgerlig frihet och enbart utav den anledningen kommer domen att överklagas. Vi menar att han inte gjort något angrepp mot pressen, och inte heller är skyldig till olaga hot, säger han.

I ett pressmeddelande uttalar sig Jeanette Gustafsdotter, vd för Utgivarna som är en intresseorganisation för publicistiska medieföretag i Sverige om vikten av domen mot Kamil Ryba.

– Domen är oerhört positiv och av stor samhällsvikt. Hot mot pressen är hot mot yttrandefriheten och ytterst ett hot mot demokratin. Brottet medborgerlig frihet har inte använts sedan det stiftades under 50-talet och det visar att samhället nu tar hoten på yttersta allvar, säger hon.

GT/Expressens advokat kallar domen för "epokgörande" i och med den långa tid som gått sedan någon senast dömdes för just detta brott.

– Om vi bortser från historiken och det lidande och obehag som berör personal har utsatts för så är domen väldigt glädjande. De har tagit till de möjligheter som lagstiftningen erbjuder och just det här aktuella brottet. De rättsvårdande myndigheterna har väldigt epokgörande markerat denna typ av brottslighet, säger Esa Kymäläinen.

Anette Fredriksson
Anette Fredriksson
Maya Dahlén Persson
Maya Dahlén Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER