DÖMD. Ahmed Warsame är dömd till livstids fängelse. Nu flyttas han till ett nytt fängelse. Foto: DANIEL OLSSONDÖMD. Ahmed Warsame är dömd till livstids fängelse. Nu flyttas han till ett nytt fängelse. Foto: DANIEL OLSSON
DÖMD. Ahmed Warsame är dömd till livstids fängelse. Nu flyttas han till ett nytt fängelse. Foto: DANIEL OLSSON
MASSAKER. Maskerade män med automatvapen sprang in på Vår krog och bar och sköt ihjäl två personer.MASSAKER. Maskerade män med automatvapen sprang in på Vår krog och bar och sköt ihjäl två personer.
MASSAKER. Maskerade män med automatvapen sprang in på Vår krog och bar och sköt ihjäl två personer.
TVÅ DÖDA. Två personer mördades och åtta personer skadades. Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT-EXPRESSENTVÅ DÖDA. Två personer mördades och åtta personer skadades. Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT-EXPRESSEN
TVÅ DÖDA. Två personer mördades och åtta personer skadades. Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT-EXPRESSEN

Dömdes för massakern på krogen – därför flyttas han

Publicerad

Ahmed Warsame är dömd till livstids fängelse för inblandning i massakern på Vår krog och bar. 

Nu flyttats han från Kumlafängelset till säkerhetsavdelningen på anstalten Hall.

Senast i höstas placerades Warsame i avskildhet i Kumlabunkern efter att han skulle ha hotat med att "slå sönder" personalen.

Som anledning till flytten anger Kriminalvården två skäl: dels miljöombytet, dels att säkerhetsavdelningen på Hall bedöms som mest lämpligt gällande klientkonstellationen. Nyhetsbyrån Siren har tidigare rapporterat om detta.

Det var i juli förra året som Ahmed Warsame, 27, kom till Kumla och placerades på säkerhetsavdelningen. Han är tillsammans med flera andra män dömd för inblandning i morden på Vår krog och bar i Biskopsgården 2015. Två sköts ihjäl och åtta skadades när två maskerade personer, beväpnade med automatvapen, stormade restaurangen och sköt urskiljningslöst.

Ahmed Warsame flyttas

I tingsrätten dömdes Warsame till livstids fängelse för mord. I hovrätten stod livstidsdomen fast, även om han i stället dömdes för medhjälp till mord eftersom rätten menade att man inte kunde fastställa vem som sköt skotten.

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android.

 

Warsame har hela tiden förnekat brott, trots att två helt eniga domstolar dömt honom. För GT har han tidigare berättat att han anser sig oskyldigt dömd.

ADVOKAT. Rolf Skårman, Warsames tidigare försvarsadvokat.Foto: HENRIK JANSSON

Försvarsadvokaten Rolf Skårman var Warsames advokat under Vår krog och bar-rättegången.

– Jag har inget officiellt uppdrag för honom. Det upphörde när domarna vann laga kraft, men vi har haft lite kontakt efter ändå, berättar Skårman.

Advokaten: "Inga synpunkter"

Enligt Rolf Skårman ska Ahmed Warsame inte ha invänt mot den nya fängelseplaceringen.

– Vad jag förstod hade han inga synpunkter på det. 

I höstas rapporterade GT om att Ahmed Warsame placerats i avskildhet inne på Kumlabunkern efter att han skulle ha hotat personalen verbalt genom att säga att någon skulle "slås sönder".

"Anstalten finner att det föreligger en fara för annans säkerhet till liv och hälsa om han återgår i gemenskap", stod det i Kriminalvårdens beslut.

 

LÄS MER: Restaurangmorden – detta har hänt

Relaterade ämnen
Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER