Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dömdes för 40 brott – då begick han ett till

Mannen från Uddevalla bröt sig bland annat in i Uddevalla kommuns lokaler och bröt upp ett lås.Foto: Polisen
Enligt domen förstörde mannen HLR-dockor när han bröt sig in i lokaler i Uddevalla.Foto: Polisen
Mannen från Uddevalla dömdes för en serie brott, bland annat stal han en motorcykel av märket Harley-Davidson. Foto: Polisen

Han dömdes i slutet av mars för en lång serie brott där domen innefattade hela 40 punkter.

Bland annat stal han filmkameror från SVT – men fick inget fängelsestraff.

Istället flyttades han till ett familjeboende som det inte tog mer än tio dagar för honom att rymma ifrån.

Domen mot mannen föll den 20 mars. Mannen i 40-årsåldern dömdes på 40 punkter. Serien av brott innefattade bland annat stöld, olaga intrång, rattfylleri, narkotika, skadegörelse, häleri och brott mot lagen om förbud beträffande knivar

Mannen har bland annat stulit en kamera och filmutrustning från Sveriges Television i Uddevalla, till ett värde för 300 000 kronor. Han dömdes också för att bland annat ha brutit sig in i en bil i Trollhättan och stulit kreditkort, körkort, solglasögon och en gps.

Dömdes till skyddstillsyn

Enligt tingsrätten skulle brotten ha motsvarat tio månaders fängelse – men enligt frivården var det bäst med vård för mannen. Han dömdes alltså till skyddstillsyn med en särskild behandlingsplan. Detta ansåg man som det bästa för att mannen inte skulle återfalla i brott.

"Syfte: att stödja och medverka till att klienten utvecklas en fungerande och drogfri ickekriminell livsstil", skrev frivården i sitt beslut.

Mannen uppgav själv att han ville förändra sin livssituation. Skyddstillsyn kan också dömas till folk som tidigare varit ostraffade.

Men det tog inte mer än tio dagar innan han rymde från familjehemmet där han hade placerats.

Den livsstilskriminella mannen efterlystes av polisen – och kunde gripas sent på kvällen den första april. Då satt han i en bil i Trollhättan och fördes till närmsta häkte.

Bedöms som livsstilskriminell

Det ser inte ut som om mannen kommer att återvända till familjehemmet.

"Att avvika från familjen, att medföra droger eller att vägra delta i drogkontroll och i obligatoriska behandlingsaktiviteter medför utskrivning", står det nämligen i behandlingsplanen.

Mannen bedöms som livsstilskriminell och har tidigare dömts till flera olika brott. Bland annat är han dömd för grov stöld, stöld och ringa narkotikabrott.