Mark Saliba är dömd till livstids fängelse för trippelmordet i Uddevalla.Mark Saliba är dömd till livstids fängelse för trippelmordet i Uddevalla.
Mark Saliba är dömd till livstids fängelse för trippelmordet i Uddevalla.
Mark Saliba flyttas till Kumla-anstalten. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGMark Saliba flyttas till Kumla-anstalten. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Mark Saliba flyttas till Kumla-anstalten. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Draget mot mördaren – efter fängelsekaoset

Publicerad

Den livstidsdömde trippelmördaren Mark Saliba har polisanmälts och placerats avskilt på Hall-anstalten efter att "en allvarlig incident" inträffat inne i fängelset.

Nu flyttas han till Kumlabunkern.

Kriminalvården hoppas på så sätt kunna bryta en "olämplig klientkonstellation".

Mark Saliba, 25, dömdes tillsammans med sin lillebror Martin till livstids fängelse för trippelmordet i Uddevalla i mars år 2015. Två unga män och en 18-årig kvinna sköts ihjäl när de satt i en bil i ett bostadsområde i staden.

Martin Saliba flydde till Libanon där han senare gripits medan Mark Saliba suttit fängslad i Sverige sedan den dag domen vann laga kraft.

 

LÄS MER: Mark Saliba JO-anmäler fängelsepersonal

 

Bakom lås och bom har han flera gånger varit inblandad i olika konflikter och kontroverser. Nu senast misstänks han ha gjort sig skyldig till våld eller hot mot tjänsteman och händelsen är polisanmäld.

Mark Saliba har flyttats

I Kriminalvårdens egna dokument beskriver man det inträffade som "en allvarlig incident". Av samma dokument framgår att Mark Saliba sedan dess varit placerad i avskildhet inne på Hall-anstaltens säkerhetsavdelning.

Mark Saliba blev tidigare i år flyttad från anstalten Saltvik till Hall och som en följd av det som hänt har han blivit förflyttad igen – till Kumlabunkern.

Mark Saliba.Foto: ROBIN ARON

Olämplig klientkonstellation

Av Kriminalvårdens beslut framgår det att det var Hall-anstalten som tog initiativ till förflyttningen.

"En förflyttning till annan säkerhetsavdelning bedöms nödvändig för att bryta en olämplig klientkonstellation och kunna erbjuda Mark Saliba placering i gemensamhet", skriver Kriminalvården.

 

LÄS MER: Trippelmördaren Saliba flyttas efter dödshoten

 

Det är Kumlafängelset som då bedöms vara "mest lämplig utifrån rådande klientkonstellation".

GT har utan framgång sökt trippelmördarens advokat Erica Sommerfors.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER