Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dömde terrormannen Al Amin Sultan flyttas

Al Amin Sultan flyttas från Kumlabunkern till anstalten Halls säkerhetsavdelning.
Anstalten Kumla.Foto: RICHARD STRÖM

Terrordömde Al Amin Sultan, 33, har suttit isolerad på Kumlafängelset efter hot och våldsdåd. 

I fängelset sägs han också ”propagera för sin religion” enligt medfångar.

Nu flyttas han till säkerhetsavdelningen på Hall på grund av ”miljöombytesskäl”.

GT har i en granskning kunnat visa hur göteborgarna Al Amin Sultan, 33, och Hassan Al-Mandlawi, 35, båda dömda till livstids fängelse för terrorbrott efter två brutala mord i Syrien, tillsammans rapporterats för totalt 25 incidenter inne i fängelserna.

Det handlar om våld, hot och misskötsel.

Dokument från Kriminalvården har visat att det finns uppgifter om att Al Amin Sultan försökt påverka sina medångar på Kumlafängelsets säkerhetsavdelning. Enligt medfångarna sägs att han ”propagerar för sin religion på avdelningen”.

Al Amin Sultan.Foto: ROBIN ARON
Al Amin Sultan.

Anstaltschefen Kenneth Gustafsson har tidigare berättat att man håller ”extra uppsikt” över just terrordömda och att man agerat mot flera av dem.

Al Amin Sultan flyttas

Sultan har suttit på Kumlafängelsets säkerhetsavdelning sedan den 14 oktober 2016.

Nu ska han flyttas till anstalten Hall i Södertälje. Det framgår av placeringsbeslutet från Kriminalvården, daterat denna månad.

Anledningen är, enligt beslutet, miljöombytesskäl:

Kriminalvården bedömer att det är lämplig att Al Amin Sultan omplaceras av miljöombytesskäl. Säkerhetsavdelningen i anstalten Hall bedöms mest lämplig avseende klientkonstellation”.

På Kumla har Al Amin Sultan två gånger isolerats under längre perioder på grund av en allvarlig hotbild. Medfångar har sagt att ”något kommer att hända” om han är kvar på avdelningen, enligt ett beslut.

Medverkade vid knivmord

Knivmorden filmades.

Han har också placerats i isolering upprepade gånger efter hot och våldsdåd. Han ska bland annat ha blivit attackerad med pennhugg mot halsen av en annan medfånge och svarat med att sparka honom blodig.

Sultan och Al-Mandlawi medverkade vid två mord som var att likna med avrättningar i Aleppo i Syrien under våren 2013. Offren fick halsarna avskurna och dådet filmades. Männen dömdes mot sitt nekande. 

GT har varit i kontakt med Al Amin Sultans advokat Mia Sandros som inte kan ge någon kommentar då hon inte känner till omplaceringen.