Dömde terroristen i koranbråk i fängelset

Terrormännen Al Amin Sultan och Hassan Al-Mandlawi har fortsatt sin våldsbana i fängelset. Så här rapporterade GT/Expressen tidigare i år.
Livstidsdömde terroristen Al Amin Sultan har ett koranbråk med Kriminalvården.
Foto: POLISEN
Al Amin Sultan dömdes till livstids fängelse för terroristbrott.
Foto: ROBIN ARON

Livstidsdömde terroristen Al Amin Sultan, 34, har hamnat i ett koranbråk i Hallanstalten.

Förvaltningsrätten menar att böckerna han vill ha ”skulle kunna användas till att radikalisera vissa intagna” och säger nej.

Terroristen håller inte alls med.

– Han har böckerna för att kunna utöva sin religion, säger advokaten Mia Sandros.

Al Amin Sultan reste ner till Syrien och deltog, tillsammans med Hassan Al-Mandlawi, vid avrättningar där två män fick sina halsar avskurna i Aleppo under våren 2013. För det dömdes de båda till livstids fängelse för terroristbrott.

Al Amin Sultan har tidigare avtjänat sitt straff inne i superbunkern Fenix på Kumla. För närvarande sitter han på Hallanstalten, också det ett fängelse med högsta säkerhetsklass.

Inne på Hall har han nu en tvist med Kriminalvården – om Koranen. Böckerna som bråket handlar om är ”Tafsir Ibn Kathier” volym 1, 2, 5 och 8. De får inte terroristen ha.

”Beslutet motiveras av säkerhetsskäl då de aktuella böckerna bedöms kunna äventyra ordningen och säkerheten i anstalten”, skriver Kriminalvården i sitt beslut.

Hallanstalten, där Al Amin Sultan avtjänar sitt straff.
Foto: Kriminalvården

”Kunna brukas i syfte att radikalisera”

Man skriver vidare om böckerna:

”I sina skrifter förespråkar Ibn Kathir bl.a. ett enda islamskt samhälle/stat och praktiserandet av militant jihad. Ibn Kathirs tankesätt har återkommande använts av Islamiska staten och al-Qaida som ett propagandaverktyg, t.ex. i Islamiska statens tidskrifter Dabiq och Rumiyah där Ibn Kathirs namn och vissa av hans ideologiska argument återges”. 

Kriminalvårdens huvudkontor skriver att innehav av böckerna ”kan verka provocerande och skrämmande” och att de vidare bedöms ”kunna brukas i syfte att radikalisera medintagna”.

Al Amin Sultan håller inte med.

Han menar att beslutet att inskränker på religionsfriheten, och att Kriminalvårdens beskrivning av Ibn Kathir är felaktig. Den dömde terroristen överklagade och tog det hela till förvaltningsrätten, som i dagarna kom med sin dom. 

I domen återges Al Amin Sultans hållning i frågan, och vad han anser:

”Ibn Kathirs tolkningar av Koranen är de populäraste och vanligaste i hela den muslimska världen och i princip alla korantolkningar som finns i västvärlden baseras i vart fall delvis på hans verk. Al Amin Sultan kan inte hållas individuellt ansvarig för hur enskilda organisationer använder sig av olika tolkningar av koranen”.

Försvaret: ”Utöva sin religion”

Men rätten går inte på hans linje, utan ger Kriminalvården rätt: Al Amin Sultan får inte ha böckerna.

Den livstidsdömde mannens advokat Mia Sandros har varit i kontakt med sin klient efter att beskedet från förvaltningsrätten kom.

– Det handlar om fyra volymer som är en tolkning av Koranen och det är, vad jag förstår, en av de vanligaste tolkningarna av Koranen som finns. Som används i stort sett i hela Västvärlden. Sedan är det också en bok som är en instruktion till hur man förrättar bön som också är en sedvanlig bönebok, säger Mia Sandros.

Hon uppger att Al Amin Sultan har haft tillgång till böckerna hela tiden han suttit frihetsberövad – under häktningstiden och på Kumlaanstalten – och att det är först när han kom till Hall som han blev fråntagen dem.

– Alla böckerna har han haft inne hos sig under hela verkställigheten och det har inte ifrågasatts någon gång, utan det är nu när han kom till Hall. Man kan lägga till att det är många av de andra som har de här volymerna inne hos sig, säger Mia Sandros.

– Han har böckerna för att kunna utöva sin religion.

Al Amin Sultans advokat Mia Sandros.
Foto: ROBIN ARON

Får inte ha böckerna

Förvaltningsrätten gör i domen hänvisningar till det grova brott som Al Amin Sultan är dömd för, terroristbrott.

”Al Amin Sultan anför att böckerna bör ses i sin historiska kontext och att Ibn Kathirs korantolkningar fått stor spridning även utanför extremistiska kretsar. Även med beaktande av vad Al Amin Sultan anför anser förvaltningsrätten att boken kan uppfattas som radikal”, skriver rätten, och fortsätter:

Al Amin Sultan avtjänar ett livstids fängelsestraff för terroristbrott med jihadistiska förtecken. Förvaltningsrätten finner inte skäl att ifrågasätta Kriminalvårdens uppgifter om att flertalet intagna är negativt inställda till jihadism. Böckerna skulle också kunna användas till att radikalisera vissa intagna. Mot denna bakgrund anser domstolen att ordningen och säkerheten på anstalten kan äventyras om Al Amin Sultan tillåts inneha böckerna”, skriver förvaltningsrätten.

Al Amin Sultan har rätt att överklaga domen om han vill.