Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dömde spionen: Sänk mitt straff

På en spaningsfilm från en krog i Stockholm ser man dem skratta avslappnat, dricka ur vinglas – och utbyta lappar med varandra.
Foto: POLISEN
Den ryske underrättelseofficeren Jevgenij Umerenko tas om hand av Säkerhetspolisen efter det sista mötet med den spionåtalade konsulten.
Foto: POLISEN
Polisen hittade ett kuvert med sedlar i vid husrannsakan hos mannen.
Foto: POLISEN
Jevgenij Umerenko.
Foto: POLISEN

Den 47-årige göteborgaren spionerade på Scania för Rysslands räkning.

För det dömdes han till tre års fängelse.

Nu överklagar han domen – och yrkar på ett lindrigare straff.

I juli 2017 noterade Säpos spanare hur en känd rysk underrättelseofficer vid namn Jevgenij Umerenko mötte upp en medelålders man i centrala Göteborg.

Mannen visade sig senare vara en 47-årig göteborgare, som arbetade som konsult inom fordonsindustrin.

Därefter kunde Säpo vid ett flertal tillfällen notera hur de två männen möttes upp.

Nyligen dömdes göteborgaren till tre års fängelse för spioneri mellan februari 2018 och februari 2019. Enligt domen hade mannen spionerat på Scania för Rysslands räkning, och han stod åtalad för att ha gjort det samma mot Volvo.

Vid männens möten mottog göteborgaren kuvert med tiotusentals kronor i kontanter i.

”NN har flera gånger träffat Jevgenij Umerenko som av åklagaren påståtts tillhöra den ryska säkerhetstjänsten SVR. SVR:s primära uppgift är att inhämta uppgifter i utlandet och är direkt underställt den ryska federationens president. Jevgenij Umerenko hade diplomatstatus”, skrev tingsrätten i sin dom.

Vill ha sänkt straff

Göteborgaren, som nekat till brott, överklagar nu domen till hovrätten. Det framgår av ett dokument daterat till den 4 oktober.

Där framgår att han yrkar på att hovrätten ska ”bestämma påföljden till en lindrigare påföljd”.

Som skäl till det skriver mannen, genom sin advokat:

”Tingsrätten har enligt (den dömde mannen) gjort en oriktig bedömning av lagkonkurrensfrågan och i menbedömningen såvitt avser Scania samt felaktigt värderat bevisningen och straffmätningen.”

Åklagare Mats Ljungqvist å sin sida har även han överklagat domen till hovrätten, då han inte är nöjd med det utdömda straffet.

Han menar att mannens brottslighet pågått under en längre tidsperiod än vad tingsrätten kommit fram till, och yrkar på att fängelsestraffet ska bli längre än tre år.

”Gärningen har ett högre straffvärde än det tingsrätten dömt ut även för det förhållande NN enbart döms för spioneri under perioden 19 februari 2018 tom 26 februari 2019”, skriver åklagaren i överklagan.

GT har sökt både åklagaren och mannens advokat.


Se också: