Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dömde mördarens pappa: ”Ska han bära ansvaret?”

Felix Rosell Nyberg, 22, har dömts till 14 år fängelse för mordet på Magnus Natschki i Uddevalla för snart ett och ett halvt år sedan. Foto: PRIVAT

Den tidigare ostraffade teaterstudenten Felix Rosell Nyberg, 22, har dömts till 14 års fängelse för mord sedan han huggit ihjäl sin vän Magnus Natschki med yxa.

Själv hoppades han på att frias i hovrätten – som i stället skärpte hans tidigare straff.

– För mig bär de som anstiftat detta ansvar, säger Felix Rosell Nybergs pappa.

I fredags föll domen i hovrätten för västra Sverige mot Felix Rosell Nyberg.

Rubriceringen på brottet han begått: Mord.

Straffet: 14 års fängelse, vilket är en skärpning av de 10 år som tingsrätten tidigare dömde ut.

Gärningen ägde rum i december 2017 och det hela nystades upp när Felix Rosell Nyberg berättade för polisen i Tyskland att han hade dödat en vän i Sverige, kidnappats, förts ur landet och flytt genom att slänga sig ut ur en bil under färd.

Rosell Nybergs pappa berättar att svenska polisen efter det kom hem till honom för att se om det fanns någon trovärdighet i det sonen uppgett – och en omfattande utredning inleddes.

Magnus Natschki hittades död i ett skogsområde utanför Uddevalla. Foto: HENRIK JANSSON

Immanuel Etcheverry Malan filmade

Den centrala frågan i fallet är den som handlar om nöd och tvång. Felix Rosell Nybergs version har hela tiden varit att okända män tog sig in i lägenheten som han bodde i tillsammans med sin hyresvärd, mordoffret Magnus Natschki, 36.

Magnus blev kidnappad, på olika sätt torterad, misshandlad och så småningom medtvingad ut i ett skogsområde i Uddevalla. Enligt vad Felix Rosell Nyberg uppgett i förhör så var också han kidnappad under dagen för brotten, och blev tvingad att hugga ihjäl Magnus med en yxa.

Dådet filmades av Immanuel Etcheverry Malan, 20, som hovrätten dömde till 13 års fängelse.

– Det är väl inget att snacka om, han är den som har tagit livet av Magnus. Det räcker ju att se mobilfilmen för att inse det. Men gör det att han ska bära ansvaret för det här? Nej, det gör det inte, tycker Felix Rosell Nybergs pappa som vill vara anonym med anledning av de hot som familjen fått motta och den hotbild som delvis finns kvar.

Immanuel Itcheverry Malan är dömd till 13 års fängelse för mord. Foto: POLISEN

Felix Rosell Nyberg skyldig till mord

Hans son har berättat att han utdelade de dödande huggen under hot, att han inte hade något val och att hemska saker skulle hända med honom och hans familj om han vägrade.

Hovrätten anser att Felix Rosell Nyberg handlat under tvång – men menar däremot inte att han kan fråntas ansvar för det han gjort.

Att han är skyldig till mord anser hovrätten vara bevisat.

”Mannen som utdelade de dödande huggen ansågs av tingsrätten ha agerat i ett nödliknande tillstånd till följd av hot om våld mot honom och hans familj. Hovrätten bedömer att mannen inte har handlat i nöd, men däremot att han handlat under tvång. Detta, samt mannens medverkan i brottsutredningen, har föranlett en betydande straffreduktion”, skriver hovrätten för västra Sverige i ett pressmeddelande som gick ut i samband med att domen förkunnandes.

Hovrätten för västra Sverige dömde Felix Rosell Nyberg till 14 års fängelse. Foto: HENRIK JANSSON

Magnus Natschkis mamma Fia Spännare har tidigare sagt i Veckans brott i SVT att hon inte tror på Felix Rosell Nyberg.

– Jag tror inte att 22-åringen blev tvingad. Det finns inget om tyder på att någon har använt sig av något vapen och hotat honom med det på något sätt och vis. Visst, han kanske upplevde det på ett sådant sätt att han vart hotad som han själv säger då, även hans familj vart ju hotad men han har påvisat på flera ställen att han har en viss handlingskraft, sa hon i programmet som sändes efter att tingsrättsdomarna fallit.

Magnus Natschki dödades med flera yxhugg i skogarna utanför Uddevalla. Foto: PRIVAT

Pappan: ”De bär ansvaret”

Hovrätten menar att straffvärdet för mordet är livstids fängelse, men tvånget, att Felix Rosell Nyberg angett sig själv och hjälpt polis och åklagare genom att lämna många viktiga uppgifter i fallet gör att strafftiden reduceras.

14 års fängelse är alltså det som han dömts till.

”Gärningens allvar tillåter inte att straffet sätts lägre än så, trots de särskilda omständigheterna”, skriver hovrätten för västra Sverige i domen.

Felix Rosell Nyberg hade hoppats och trott att hovrätten inte skulle döma honom för mord. Hans pappa säger att det faktum att sonen samarbetat med polisen ”säger en hel del om vem han är”.

– För mig bär de som anstiftat detta ansvar. De har bevisat sitt våldskapital gång på gång, säger pappan.

”För mig bär de som anstiftat detta ansvar”, säger den dömde mördaren Felix Nybergs pappa. Foto: PRIVAT

Hovrätten gör ju en annan bedömning än tingsrätten vad gäller den här nödsituationen som han menar att han befunnit sig i. Och att det handlar om tvång, som inte fritar en från ansvar. Hur ser du på det? 

– Det kan man ha en uppfattning om. Det går ju bra att sitta och teoretisera hur det ligger till om en situation om det upplevda hotet som sedan inte stämde överens med verkligheten. Nu påstår jag inte att det var ett upplevt hot. Han förutsatte att han skulle dö. De andra har meddelat flera gånger under dagen att om du inte gör som vi säger så dör du. Att när som helst kunde han få ett skott i bakhuvudet. Det är vad han levt med den dagen. Oavsett om hotet sedan var reellt eller inte.

Överklagar till Högsta domstolen

Felix Rosell Nybergs försvarare Björn Hurtig kommer överklaga domen till Högsta domstolen.

– Hovrätten kliver ju över det som åklagaren yrkade, 12 år. Det är enligt mina mått mätt en ovanlig åtgärd, har advokaten tidigare sagt.

Felix Rosell Nybergs advokat Björn Hurtig kommer överklaga morddomen till Högsta domstolen. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

Ytterligare tre personer har i både tingsrätt och hovrätt dömts för olika typer av brott i samband med kidnappningen och den grova misshandeln av Magnus Natschki.

Hovrätten skriver att också straffvärdet för det som Immanuel Etcheverry Malan gjort sig skyldig till är fängelse på livstid, men då han var 19 år vid tidpunkten för brotten är det inte en påföljd som är möjlig att dela ut.