Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dömde festfixaren vill ta del av filmade övergrepp – nekas

Festfixaren Bardiya Pajouhi smygfilmade och våldtog drogade och utslagna kvinnor. Foto: ROBIN ARON
Advokaten Björn Hurtig är kritisk till beslutet. Foto: ANDERS YLANDER
Göteborgskrögaren Navid Atlassi har döms tillsammans med Bardiya Pajouhi. Foto: PER WISSING

Festfixaren Bardiya Pajouhi smygfilmade och våldtog drogade och utslagna kvinnor – straffet blev nio års fängelse.

Nu vill han att hans advokat Björn Hurtig ska få kopior på filmerna som enligt tingsrätten visar övergreppen.

Men Högsta domstolen nekar honom det.

– Jag vill kunna ta del av bevisningen fullt ut på mitt eget kontor, säger festfixarens försvarsadvokat Björn Hurtig, som nu bara får ta del av filmerna hos polisen.

Den 5 februari dömdes festfixaren Bardiya Pajouhi till nio års fängelse för grov våldtäkt, våldtäkt, sexuellt tvång och kränkande fotografering. Enligt tingsrätten tvingade han till sig sex med åtta olika kvinnor – fler än den beryktade Hagamannen. Våldtäkterna skedde på två kontinenter. Dels i Göteborg, dels i ett lyxhus i Los Angeles. 

 

LÄS MER: DÖMDA: Bardiya Pajouhi och Navid Atlassi våldtog skolflickor 

 

Navid Atlassi, en känd Göteborgskrögare, dömdes i samma mål till fängelse i sex år för att grovt ha våldtagit två 16-åriga flickor. Det var på hans krogar som han och Pajouhi ska ha kommit i kontakt med kvinnorna. Och det var i hans lyxvåning som en filmad, grov våldtäkt ägde rum.

Både Pajouhi och Atlassi har överklagat tingsrättens dom till hovrätten.

Vill ha kopior på våldtäktsfilm

Och nu vill Bardiya Pajouhi att hans försvarsadvokat Björn Hurtig ska få kopior på de bilder och filmer som enligt tingsrätten togs före, under och efter de sexuella övergreppen. Det eftersom materialet utgör bevisning i målet och Hurtig behöver gå igenom det inför rättegången i hovrätten.

Men högsta domstolen nekar honom det. Frågan har redan varit uppe i hovrätten som avslog begäran – ett avslag som HD nu fastslår.

Därmed får advokaten Björn Hurtig fortsätta med att studera film- och bildmaterialet på häktet och på polisstationen. Besöken kan bara göras efter att man bestämt tid om det. Han får inte tillgång till kopior själv – vilket han är mycket kritisk till.

– Jag får sitta och titta på de här sakerna på en Ipad i häktet. Men jag vill ta del av bevisningen fullt ut på mitt eget kontor, vilken tid jag vill. Den här killen har fått nio års fängelse och jag vill kunna försvara honom fullt ut, säger Björn Hurtig.

Björn Hurtig kritisk

Både åklagaren Jim Westerberg och de drabbade unga kvinnornas advokat, Nilla Ekström-Parry, har starkt motsatt sig ett utlämnande av filmer och bilder.

 

LÄS MER: Våldtäktsmannens egna sexfilmer blev hans fall 

 

Skälet de angett är att man vill i allra möjligaste mån begränsa spridningen av materialet. För offren, de unga kvinnorna, har det varit ett mycket starkt önskemål enligt Nilla Ekström-Parry.

– En gång ute på internet så är det alltid ute, det är så vi ser på det, har åklagaren Jim Westerberg tidigare kommenterar filmernas spridning.

Risk för att materialet sprids

Men Björn Hurtig har svårt att förstå det skälet.

– Vad ska jag säga om det? Jag har aldrig någonsin spridit material. Jag har inte större anledning att sprida det än vad åklagare eller polis har, säger han.

Bardiya Pajouhi förnekar all brottslighet med undantaget att han erkänner kränkande fotografering. Enligt Pajouhi och Björn Hurtig föreställer filmerna inte övergrepp, vilket tingsrätten däremot slog fast i sin dom.

Också Navid Atlassi nekar till brott, men har medgett för GT att offren filmades utan deras vetskap.

 

LÄS MER: Här är krogarna som berörs i Göteborg 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!