Mark Saliba är dömd till livstids fängelse för morden på tre personer i Uddevalla.Mark Saliba är dömd till livstids fängelse för morden på tre personer i Uddevalla.
Mark Saliba är dömd till livstids fängelse för morden på tre personer i Uddevalla.
Foto: Robin AronFoto: Robin Aron
 Foto: Robin Aron

Dömd trippelmördare överklagar inte domen

Publicerad

I slutet av januari i år dömdes de båda bröderna Saliba för trippelmordet i Uddevalla.

De fick livstids fängelse för morden när målet kom upp i hovrätten.

Nu väljer den äldre av dem att inte överklaga livstidsdomen till Högsta domstolen, skriver Bohusläningen.

Det var den 22 oktober förra året som Mark Saliba dömdes till livstids fängelse för morden på tre personer i Uddevalla. Brodern friades i tingsrätten men dömdes i slutet av januari i hovrätten också för morden. Han är sedan dess försvunnen.

Erica Sommerfors är Mark Salibas advokat och hon förklarar varför hennes klient väljer att inte överklagar domen:

– För att man ska gå vidare till Högsta domstolen så krävs det prövningstillstånd, förklarar hon. I det här fallet handlar det om en bevisvärderingsfråga och då anser min klient att det inte finns någon anledning att överklaga för de kommer inte att ta upp det ändå.

Andra prejudikatfall

Erica Sommerfors klient har berättat sin historia och står för den fullt ut och då blir det prövning i två instanser, tingsrätt och hovrätt.

– En bevisvärderingsfråga är ju inte grund för att HD skulle ta upp det, säger hon. Det krävs andra prejudikatfall och liknande.

Finns det ingen möjlighet att överklaga ändå?

– Vi har ju treinstansrättssystem men Högsta domstolen tar ju bara upp det och prövar det under vissa förhållanden, säger Erica Sommerfors. Är det bevisvärdering så tar de inte upp det. De tar upp det av andra anledningar. Vi har gjort bedömningen att det här är inte ett sånt fall. Det är kört nu.

Mark Salibas bror har överklagat sin dom till HD. Vilka chanser har han att komma vidare?

– Det kan jag inte svara på, säger hon. Det är inte min klient och jag har inte gått in och värderat hur hovrättens avgörande är.

Testa om det går

Erica Sommerfors klient har fram till den 26 februari på sig att överklaga den fällande domen.

– Ja, det kan han göra och testa om det går, säger hon. Det är fritt, men vår klient anser inte att det finns anledning att överklaga.

 

 

 

 

 

Anette Fredriksson
Anette Fredriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER