Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dömd terrorist attackerade personal inne i fängelset

Livstidsdömde terroristen Hassan Al-Mandlawi har polisanmälts för att ha attackerat personal inne i fängelset.Foto: POLISEN
Salbergaanstalten, där händelserna inträffade.Foto: MICKE ÖLANDER

Hassan Al-Mandlawi, 35, har dömts till livstids fängelse för terroristbrott.

Nu har han återigen misskött sig innanför murarna.

Enligt Kriminalvårdens dokument har Al-Mandlawi fått utbrott och gett sig på en ur personalen – så pass mycket att denne började blöda.

– Vi polisanmäler alltid och har rutiner för hur vi tar hand om de i personalen som blivit utsatta, säger Heini Lindell, anstaltschef på Salbergaanstalten.

Tillsammans med Al Amin Sultan dömdes Hassan Al-Mandlawi till livstids fängelse för terroristbrott. De båda medverkade, enligt domen, vid två avrättningar i Aleppo i Syrien under våren 2013, där offren fick halsarna avskurna.

Och under sin tid i fängelset har Hassan Al-Mandlawi varit inblandad i flera uppmärksammade händelser som bland annat resulterat i att han isolerats.

Nu har han, enligt Kriminalvårdens dokument, gjort sig skyldig till ny misskötsel. Det handlar om tre olika händelser som inträffade tidigare i september, står det i beslutet.

Kriminalvårdaren började blöda

Första gången ska han ha blivit arg över att inte fått ta med sig mat till sin cell, något han inte fick för personalen.

"A-M:s blick blir svart, han höjer rösten och hans kroppsspråk upplevs som väldigt hotfullt" står det i beslutet, där det framgår att personalen därefter drog i larmet.

 

LÄS MER: Livstidsdömde terroristen i filmjölksbråk i fängelset

 

Några dagar senare upprepades något liknande i matsalen.

Den gången blev Al-Mandlawi, enligt beslutet, så pass arg att han tog tag i handen på en ur personalen och började riva med sina naglar.

"Dennes hand började blöda och blev svullen", skriver Kriminalvården.

Heini Lindell som är anstaltschef på Salberga, där det hela inträffade, berättar att händelsen har polisanmälts.

– Kriminalvården har nolltolerans mot hot och våld. Vi polisanmäler alltid och har rutiner för hur vi tar hand om de i personalen som blivit utsatta, säger hon och fortsätter: 

– Våldsincidenter mot personal förekommer mycket sällan på anstalten Salberga. Vi har haft en händelse med fysiskt våld, utöver den nu aktuella, som har polisanmälts under 2018.

Hassan Al-Mandlawi förnekar att de anmälda händelserna har ägt rum. Foto: ROBIN ARON

Slog medintagen 

Den tredje händelsen inträffade omkring en vecka senare – enligt övervakningskamerorna riktade Al-Mandlawi ett slag mot en annan fånges ansikte. I samband med blev vederbörande riven på halsen och denne hade matrester på sig när personalen kom dit.

I förhör uppger Hassan Al-Mandlawi att han inte "vet vad som hände" och att han "inte har slagit personal eller någon annan".

Lars Salkola, som företrädde Hassan Al-Mandlawi under rättsprocessen:

– Jag känner till att det varit viss turbulens runt honom. De här senaste händelserna kände jag inte till och kan därför inte uttala mig eller lägga någon värdering i det.

 

LÄS MER: Hassan Al-Mandlawi fick pappersutbrott i fängelset 

 

Efter händelserna gav anstalten honom en varning för att ha gjort sig skyldig till att ha uppträtt hotfullt och brukat våld och han placerades i avskildhet.

– Eftersom han är dömd till livstid kan det här påverka honom senare när han ansöker om att få sitt straff tidsbestämt. Möjligheterna för honom att få det då minskar, säger Lars Salkola.