Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dömd nazistledare höll olaglig träff i Göteborg

En högt uppsatt person i Nordiska motståndsrörelsen åtalas efter ett möte på Järntorget tidigare i år. Bilden har maskats av polisen.Foto: POLISEN
Jimmy Andersson, längst till vänster i bild, vid en annan demonstration. Foto: DAVID LAGERLÖF/EXPO
"Det är inget brott som har begåtts såvida de inte har ändrat i grundlagen och gjort opinionsbildning olagligt", säger mannen i förhör. Bilden har maskats av polisen.Foto: POLISEN
Åtalet nu gäller brott mot ordningslagen. Bilden har maskats av polisen.Foto: POLISEN

Jimmy Andersson, nästeschef för Nordiska motståndsrörelsen i Västra Götalands och Hallands län, åtalas efter ett möte på Järntorget tidigare i år.

Flera personer valde att anmäla misshandelsfall vid händelsen.

"Det är inget brott som har begåtts såvida de inte har ändrat i grundlagen och gjort opinionsbildning olagligt", säger han i förhör.

Jimmy Andersson – som tillhör NMR:s västsvenska topp – åtalas nu vid Göteborgs tingsrätt för att i februari, utan tillstånd, ha anordnat en samling på Järntorget i form av en demonstration, eller som det även kallas, opinionsyttring. Han åtalas för brott mot ordningslagen.

Händelsen i slutet av februari resulterade i att flera polispatruller fick rycka ut på grund av att situationen blev stökig. Bland annat ska utdelandet av flygblad ha legat bakom det tumult som blev.

15 personer från nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen – däribland den nu åtalade Andersson – fanns på Järntorget.

Medlemmarna stod med sina flaggor, gick runt och pratade samt delade ut flygbladen. De ska även ha filmat och tagit kort. Något som rört upp känslor på platsen.

 

LÄS MER: Kvinna slagen i samband med nazistisk aktion

 

Tidigare dömd till fängelse

I förundersökningen rapporterar en polis:

"Direkt när jag kliver ur bilen på Järntorget går jag fram till en av de som delar ut flygblad. Jag hinner dessvärre inte prata med honom innan jag blir kontaktad av ca 4-5 personer som vill göra anmälan mot personer i NMR. 

[...]

En man i blå jacka som fått ett slag i ansiktet och en vän till honom som har sett händelsen, en kvinna i röda byxor som har gått en kamera upptryckt i ansiktet på ett sätt som hon uppfattade som hotfullt och ytterligare en man i svart tjock jacka och svart mössa som jag tyvärr inte hann prata med såpass att få reda på vad vad han ville anmäla"

Jimmy Andersson nekar till brott. Han har tidigare flera fängelsedomar på sig, bland annat för hets mot folkgrupp och grov misshandel. Åtalet nu gäller brott mot ordningslagen.

GT har varit i kontakt med Andersson, som inte vill kommentera åtalet.

– Jag uttalar mig inte till er media, säger han.

 

Läs GT i vår nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.