Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dömd nazist bakom "trygghetsaktionen"

<p>Den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen tog sig på lördagen in på Kungälvs badhus och agerade under falsk flagg "trygghetsvärdar". Aktionen leddes av Viktor Melin.<br></p>
Foto: Anders Abrahamsson
<p>Nordfront är nazistiska Svenska motståndsrörelsens propagandaorgan. Här framträder Viktor Melin öppet och berättar om händelsen.<br></p>
Foto: Faksimil Nordfront
– Det är helt oacceptabelt att man har ett slags förklädda medborgargarden på kommunala badhus, säger Miguel Odhner (S), kommunstyrelsens ordförande.
Foto: Anders Abrahamsson

Nazistorganisationen Nordiska motståndsrörelsen har försvarat helgens aktion på ett badhus i Kungälv med att deras medlemmar vill sprida trygghet.

Men den man som ledde aktionen, Viktor Melin, själv är dömd för misshandel - fyra gånger.

Så sent som för tre veckor sedan greps han tillsammans med ett 40-tal andra nazister för våldsamt upplopp vid en demonstration i Stockholm.

I går avslöjade GT att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen agerat "trygghetsvärdar" på Kungälvs badhus. Den militanta nazistiska organisationen har utmärkt sig för sin aggressiva framtoning och flera medlemmar dömdes bland annat för inblandning i våldsamma bråk med antirasister i Stockholmsförorten Kärrtorp 2013.

Det var i lördags som en grupp medlemmar tog sig in på badhuset i Kungälv, fem tog på sig gröna tröjor med ordet "trygghetsvärd" på ryggen och gick runt bland badgästerna.

Enligt organisationen själv handlade det om att "öka trygghetskänslan" hos besökarna.

– Det är helt oacceptabelt att man har ett slags förklädda medborgargarden på kommunala bad, sa Miguel Odhner (S), ordförande i kommunstyrelsen i Kungälv.

Misshandel och övergrepp i rättssak

Nu kan vi berätta att den person som ledde aktionen, Nordiska motståndsrörelsens gruppchef i Göteborg Viktor Melin, själv är dömd för en rad våldsbrott.

2013 dömdes han för att ha misshandlat en man som han tog för homosexuell inne på en krog i Göteborg. Då konstaterade tingsrätten att det var fjärde gången på kort tid som mannen dömdes för just misshandel. Han har också tidigare gjort sig skyldig till bland annat rån, övergrepp i rättssak, narkotika- och dopingbrott.

Den 23 januari i år greps mannen på nytt. Denna gång tillsammans med ett 40-tal demonstrerande medlemmar i Svenska motståndsrörelsen som gick till angrepp mot polisen.

Våldsamt upplopp

Utredningen om våldsamt upplopp pågår fortfarande och Michael Hansson är förordnad offentlig försvarare åt Viktor Melin. Men han vet inte om hans klient erkänt eller förnekat i förhören.

– Jag kom in så sent att det inte är något jag känner till, säger han.

GT har sökt Viktor Melin sedan i måndags. Han är också sökt genom advokat Michael Hansson och Nordiska motståndsrörelsens talesperson Pär Öberg.

– Vi pratar inte med fiendemedia, säger Öberg och vill inte heller själv låta sig intervjuas.

Melin framträder däremot öppet i Nordiska motståndsrörelsens propagandaorgan Nordfront. Han uppger i en intervju att han är nöjd med aktionen på badhuset i Kungälv.

Intervjun avslutas med orden: "Kampen kräver mer än ord! Hell Seger!"