Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dömd för sexbrott hänger ut brottslingar

Den främlingsfientliga sajten Exponerat hänger ut misstänkta och dömda brottslingar med namn och bild och tvingar dem sedan att betala pengar för att artiklarna ska tas bort.

Journalistnätverket Researchgruppen har nu gjort en granskning som visar att den 48-årige Göteborgare som är huvudmannen bakom sajten, själv är dömd för sexbrott mot barn, skriver Research.nu.

Sajten Exponerat, som tidigare gick under namnet Sweden Confidential, hänger ut personer med invandrarbakgrund som misstänks eller dömts för brott. Personernas namn och bild, och ibland även telefonnummer och personnummer läggs ut på sajten.

"Vi gör precis vad vi vill"

Journalistnätverket Researchgruppens granskning av sajten har visat att de uthängda som vill få bort namn och bild från sajten tvingas betala pengar.

- Och? Om vi nu skulle göra det, så gör vi väl vad fan vi vill, vi lägger ner tid och pengar på det här. Eller hur? Vi gör precis vad vi vill, säger den 48-årige man som pekas ut som huvudman när han konfronteras med uppgiften av Researchgruppen.

Enligt honom handlar det inte om utpressning eftersom det är personerna själva som vill att uppgifterna ska tas bort.

Det är ju för att ni har hängt ut deras namn på er hemsida?

- Ja, då får de väl betala för våra tjänster i såna fall, precis som ni tar betalt. Det är inte utpressning, vi tar inte kontakt med människor, säger 48-åringen till Researchgruppen.

Själv dömd för sexbrott

Exponerat skriver själv att syftet med sin hemsida är att "belysa" korrupta medier och grov kriminalitet. Researchgruppens granskning visar dock att samtliga nyckelpersoner bakom sajten är dömda för brott. Den 48-årige huvudmannen är till exempel dömd för sexbrott mot underåriga flickor. Övergreppen begick han under tiden han arbetade på en skola men gav sig även på närstående barn till honom själv.

När Researchgruppen ställer frågan till honom hur han ser på att sajten hänger ut brottslingar när han själv är dömd för brott svarar han:

- Och? Varför inte? Man kan inte gottgöra gamla synder menar du då?

Hoppade av efter hot

En 41-årig Malmöbo, även han dömd för brott, hoppade av projektet med sajten efter konflikter med huvudmannen.

– Han hotade att hänga ut mig om jag berättade något om Exponerat. Under två månaders tid fick jag hotfulla sms. Jag levde i skräck, till sist var jag tvungen att polisanmäla honom, säger mannen till Researchgruppen.