Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dömd för massakern på krogen – berättar själv

Ahmed Warsame inne på häktet i Sollentuna. Foto: DANIEL OLSSON
Polisens tekniker arbetar på mordplatsen efter dådet på Vår krog och bar. Foto: NILS PETTER NILSSON
Tre gärningsmän på väg in på Vår krog och bar med automatvapen. Foto: ÖVERVAKNAINSBILDER
Brev taget från förundersökningen. Foto: Polisen
Brev taget från förundersökningen. Foto: Polisen
Vår Krog och Bar, Vårväderstorget Foto: ROBIN ARON
1 / 7

SOLLENTUNA. Två helt eniga domstolar dömer Ahmed Warsame, 26, till livstids fängelse för inblandning i massakern på Vår krog och bar i Biskopsgården.

Nu berättar han för första gången om domen, konflikten i Biskopsgården och hämnden efter dådet som dödade hans kusin – 8-årige Yuusuf. 

– Det är inget bra som hänt min familj och det hade inte hänt om jag inte satt här, säger Ahmed Warsame från häktet.

Ahmed Warsame sitter i kriminalvårdens gröna kläder. Det stora burriga håret har växt ut rejält sedan rättegången och på hakan finns en början till skägg.

Han böjer sig ner, kränger av sig ena sandalen och pekar mot den bara högerfoten:

– Kulan gick in genom köttet här.

Han beskriver chocken då han själv sköts vid Friskväderstorget i norra Biskopsgården den 29 mars för tre år sedan. Ett vådaskott, en olyckshändelse enligt honom själv. 

Men polisen tvekar.

Dagen före hade en av Warsames bekanta, Adam Abdulahi, skjutits, inte långt därifrån, med flera skott i den blodiga hämndspiralen mellan Göteborgsstadsdelen Biskopsgårdens norra och södra delar. Till den hämndspiralen förs också skottet i Warsames högerfot. 

Offer i går - förövare imorgon

Men i dag sitter både han och vännen Adam Abdulahi bakom lås och bom, dömda av en enig tingsrätt och lika enig hovrätt för inblandning i vad som beskrivs som massakern på kvarterskrogen Vår krog och bar i Biskopsgården ett år senare. 

 

LÄS MER: Vittnet skulle fria Warsame – nu utreds hon för brott  

 

Två personer dödades och fler skadades när gärningsmännen öppnade eld inne på krogen. Foto: ÖVERVAKNINGSKAMERA

Män i dödskallemasker, beväpnade med automatvapen gick den 18 mars 2015 in och sköt vilt omkring sig i den fullsatta restaurangen. Efter ett trettiotal sekunder var allt över:

Den 20-årige, med all sannolikhet helt oskyldige, Petar Petrovic låg död på utsidan. Åtta kroggäster hade skadats av kulorna.

 

LÄS MER: Mördarens Onur Coraps ord till offret på Facebook  

Petar Petrovic. Foto: PRIVAT

Måltavlan för attacken, den då utpekade ledaren för rivaliserade gänget i södra Biskopsgården, låg död vid restaurangborden – skjuten i huvudet. Med flera skott.

Det är gängkrigets logik: Offer igår – förövare imorgon. Och tvärtom. 

Nu berättar för första gången en av de dömda för inblandning i morden på Vår krog och bar – den livstidsdömde Ahmed Warsame, 26 – om domen och konflikterna i Biskopsgården. 

Och han håller fast vid sitt nekande. 

– Personerna som gjorde det här är fortfarande där ute, säger han när jag möter honom i besöksrummet på Sollentuna häkte.

Ahmed Warsame kallas Silence

Där famlar han liksom flera av de andra dömda för dådet efter sina sista halmstrån, en överklagan till högsta domstolen som avgörs inom de närmaste veckorna. Utsikterna för någon av dem att lyckas bedöms som obefintliga.

– Det vore en sensation om det skulle tas upp igen i Högsta domstolen, sa till exempel tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem i samband med domen.

Ahmed Warsame menar att han inte har något annat val:

– Hur ska man känna sig när staten är emot dig och du får en orättvis dom. Du kan inte göra mer. Vad mer kan jag göra? Om det går emot mig igen, vad kan man säga? De har bestämt sig. Någon ska åka för det här.

Han kallas bland vännerna för Silence – tystnad. Enligt Warsame själv var det en person som länge pekats ut som ledare för Norra Biskopsgårdens kriminella nätverk som gav honom smeknamnet eftersom han uppfattats som tillbakadragen och tystlåten.

I dag är ledaren liksom så många andra på båda sidor av konflikten död. Han dog bara några månader efter morden på Vår krog och bar då en bomb exploderade under hans bil i Torslanda. Ytterligare tre personer dog, däribland den fyraåriga flickan Luna. 

Luna Mandic, 4 dog i en bilexplosion i Torslanda. Foto: PRIVAT PRIVAT

Från sin plats bakom lås och bom har Ahmed Warsame inte kunnat göra annat än se på när hämndspiralen i Biskopsgården vridits ett ytterligare snäpp vidare och drabbat också hans egen familj. Veckan efter det att domen avkunnades i tingsrätten i augusti kastade någon eller några in en handgranat i lägenheten där Ahmed Warsame är folkbokförd. 

 

LÄS MER: Gängkrigets oskyldiga offer i Göteborg

 

"Han var inte skyldig till något"

Bakom det krossade fönstret låg flera barn och sov då granaten briserade. Åttaårige Yuusuf, Ahmed Warsames kusin på besök från England med sin mamma, dog av sina skador.

– Jag kan inte förklara hur jag känner, men det är inget bra som hänt min familj och det hade inte hänt om jag inte satt här, säger Ahmed Warsame när handgranaten mot familjens lägenhet kommer på tal.

Han måttar upp någon dryg halvmeter från golvet då han beskriver hur liten kusinen var då han träffade honom senast. 

Nu är pojken borta. Hans pappa fick flyga från England till Kvibergs kyrkogård i östra Göteborg för att begrava sin åttaårige grabb.

– Han var inte skyldig till något, säger Ahmed Warsame.

Youusuf Warsame

Kan du känna något ansvar för det som händer där ute nu, dömd till livstids fängelse som du är för inblandning i de här morden och så sker detta mot din familj?

– Jag har inget ansvar till vad som skett. Skjutningen och handgranaten. Det är polisens fel och vad tidningarna skrivit och skitsnack. De som gjort detta har gått på skitsnacket. Innan jag satt här hade jag ingen hotbild, säger han. 

Ahmed Warsame skiljer ut sig från de övriga fyra huvudmännen som dömts för inblandning i morden. Han är inte uppvuxen i Biskopsgården som de andra. I stället kommer han från Angered i andra änden av Göteborg och han har under långa perioder bott i Storbritannien. I London och Birmingham.

"Jag behöver inte kriga för Biskop"

Där säger han själv att han började "röka på", missbruka cannabis dagligen.

Under de senaste åren bor stora delar av hans familj i Biskopsgården men han säger att han själv aldrig ingått i något kriminellt nätverk i norra Biskopsgården. Inte i något annat kriminellt nätverk heller för den delen. 

– Vi var bara vänner, bara vänner, säger han om de som nu dömts tillsammans med honom.

Men polisens utredning tyder på något annat. Under utredningen av morden skickade en av de misstänkta gängmedlemmarna ett brev till en likasinnad med en uppmaning att hälsa till alla bröderna "i Norra". Ett av de namn som nämns i brevet tillsammans med andra nu dömda för morden på Vår krog och bar är en person som kallas Silence – smeknamnet för Ahmed Warsame. 

Han kan också knytas flera gånger till personer som ingår i det norra nätverket. Inte minst den ledande person som dog i bilbomben sommaren 2015.

– Jag är inte från Biskop, jag behöver inte kriga för Biskop. Det är inte mitt område. Jag har inga pengar, jag säljer inte narkotika och behöver inte vara med i konflikten. Det är inte mina fiender, säger han om konflikten som både tingsrätten och hovrätten menar att han varit en aktiv del av.

Säger sig inte minnas Vår korg och bar

Han säger att konflikten är hämnd för gamla händelser som väger över som motiv till de skottlossningar som skett de senaste åren, mer än pengar, narkotika och territorier.

Även om också det senare finns med som ingredienser liksom en historia om svartsjuka och bråk om en tjej många år tillbaka i tiden.

Men vad är det i hämndbegäret som är så starkt att personer går in på en full krog, Vår krog och bar och skjuter?

– Jag vet inte vad som hänt före skjutningen. Det är inte något fint, alltså det är något hemskt som hänt där, säger han.

Dagen som skjutningen på Vår krog och bar ägde rum säger han sig inte minnas. Det är en linje han hållit fast vid under hela tiden på sexton månader som han suttit häktad. 

Han beskriver sig själv som en "pundare", en narkoman och kund till gängen i området.  

– Jag gjorde samma sak varje dag. De var samma dag för mig. Jag vaknade, jag träffade vänner, rökte på hela dagen, festade på natten. Gjorde en massa skit. Alla dagar var samma sak, säger Ahmed Warsame.

Vad säger du till vanliga människor i Biskopsgården som tröttnat på våldet och som tycker det är skönt att du och dina vänner sitter inne för det här?

– Vad kan jag säga? Det är inte vi. 

Du är dömd av hovrätten, du är dömd av tingsrätten. Vad säger du till de som ändå menar att du måste ha haft med morden på Vår krog och bar att göra?

– Det finns inga starka skäl som visar att jag var där på krogen eller var med om det här brottet. Det finns inget som kan bevisa, inga konkreta bevis som kan binda mig till platsen, som kan visa att Ahmed, han har gjort det här.

Dömdes för medhjälp till mord

Den 22 december dömdes Ahmed Warsame tillsammans med fyra andra män för att tillsammans och i samförstånd genomfört attacken mot Vår krog och bar. De dömdes för medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord i åtta fall. Även om domstolen inte lyckats ange mer i detalj vad de fem haft för uppgifter så anses de alla ha haft roller som krävts för att genomföra själva dådet.

 

LÄS MER: Ingen döms för mord på Vår krog och bar  

 

– Av domen är det fastslaget att han är en av de fem. Vi har rollbesatt fem roller men utan att kunnat säga vem som har vilken roll. De fem rollerna är två gärningsmän inne i restaurangen, en utanför. En som sitter i en röd Citroën som står parkerad på baksidan och en femte som åker runt i en vit bil som transporterat gärningsmännen till platsen. Domstolen har sagt att han är en av de fem, säger Johan Udén, en av tre åklagare i utredningen om Vår krog och bar.

Senaste nytt från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android

Vår krog och bar

■ I tingsrätten dömdes fem män för morden på Vår krog och bar - i hovrätten döms de i stället för medhjälp till mord. Adam Abdulahi, 28, och Ahmed Warsame, 26, döms till livstids fängelse medan Onur Corap, 21, och Jonis Adan, 21, döms till 14 års fängelse. Josef Hällgren Abdulrahman får sitt straff sänkt med två år och döms till fängelse i 12 år. 

■ Händelsen på Vår krog och bar inträffade i mars 2015, på Vårväderstorget i Biskopsgården. Två män sprang in med automatvapen på krogen och sköt ihjäl Petar Petrovic, 20, och en man som beskrivs som framträdande i det kriminella nätverket i Södra Biskopsgården. En tredje gärningsman höll vakt utanför. Anledningen till varför brottsrubriceringen ändras i hovrätten är att polis och åklagare inte lyckats bevisa vilka personer det var som höll i vapnen, enligt domen. 

■ I tingsrätten dömdes ytterligare tre män för medhjälp till morden. Två av dem döms för samma brott i hovrätten till 10 respektive fem års fängelse. Den tredje mannen frias helt. 

■ Onur Corap döms dessutom för ett mord på Väderkvarnsgatan en månad efter restaurangmorden. Då sköts en 53-årig man till döds.

■ I tingsrättens dom i Vår krog och bar-målet står det att det utrett att det finns en konflikt i Biskopsgården mellan den norra och södra sidan. Ahmed Warsame och de fyra andra dömda huvudmännen för restaurangmorden tillhör den norra – det ena offret, som enligt tingsrätten var målet för gängen, var ledarfigur i den södra. Enligt Sven Alhbin, tidigare chef över länskriminalen i Västra Götaland, har 20–25 personer fått sätta livet till i de väpnade gängkonflikterna i Göteborg sedan år 2012.

Adam Abdulahi, Jonis Adan, Josef Hällgren Abdulrahman, Ahmed Warsame och Onur Corap.