Domare misstänks ha varit berusad – rättegången tas om

Det här är larmnumren som du behöver ha koll på.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

En tingsrätt i Västsverige har beslutat att en rättegång i ett stort brottmål ska göras om. 

Skälet är att det finns misstankar om att en av domarna varit påverkad av alkohol under förhandlingen.

– Att rätten genom dagens beslut kommit fram till att huvudförhandlingen måste tas om är olyckligt särskilt för alla de målsägande och vittnen som redan lagt både tid och kraft på att medverka under flertalet genomförda förhandlingsdagar i ärendet, säger åklagaren i ärendet i ett pressmeddelande. 

Rättegången det handlar om drog i gång vid en tingsrätt i Västsverige i mitten av maj. 

Tre personer är misstänkta för ett flertal grova stölder och grova bedrägerier mot pensionärer på flera platser i Sverige.

Under förhandlingens gång ska det ha varit flera personer som reagerade mot domarens uppträdande. Domaren anmäldes och tre advokater krävde i en inlaga att det skulle prövas om rättegången skulle tas om från början med nya domare. På tisdagen kom beslutet.

Tingsrätten skriver i ett pressmeddelande att "intresset av förtroendet för den rättsskipande verksamhetens förmåga att tillhandahålla en rättvis rättegång i sammanhanget väger tyngst" och att huvudförhandlingen ställs in och tas om.

Beslutet kan inte överklagas 

Tingsrättens beslut går inte att överklaga. Besked om när ny huvudförhandling inleds ges så snart det är möjligt. 

– Att rätten genom dagens beslut kommit fram till att huvudförhandlingen måste tas om är olyckligt särskilt för alla de målsägande och vittnen som redan lagt både tid och kraft på att medverka under flertalet genomförda förhandlingsdagar i ärendet. Det innebär givetvis också att de häktade i målet drabbas då tiden i häkte riskerar att bli onödigt lång. Sådana här händelser under en rättsprocess är oacceptabla och riskerar att långsiktigt skada allmänhetens förtroende för rättssäkerheten och hela rättssystemet, säger åklagaren i fallet i ett pressmeddelande. .

Den aktuella domaren kommer inte att döma i några mål tills vidare och Domstolsverket kan nu komma att anmäla händelsen till Justitiekanslern, skriver P4 Väst.