Dölja bilens skylt kan vara lagligt

OSYNLIGT. Nu finns det särskilda plastlinser som man kan sätta över registreringsskyltar vilket gör att trafikkameror får suddiga bokstäver och siffror. En man har friats av tingsrätten i Vänersborg sedan han ertappades med liknande skydd. Tittar man på skylten ser den helt vanlig ut och desamma gäller om man tar kort på skyltarna med en vanlig kamera. Men i fartkamerorna suddas registreringsskylten ut och du kan inte identifieras. Flera andra metoder för att försöka undkomma trängselavgifterna säljs nu på nätet. Vilka som är lagliga eller ej råder det delade meningar om.
Foto: Tommy Holl

GÖTEBORG. Linser, skyltgardiner och skyltvändare - här är metoderna som du kan undgå trängselskatten med.

Enligt försäljarna är produkterna lagliga men metoderna är minst sagt omtvistade.

- Kan inte skylten avläsas så ska du bötfällas, säger Daniel Granqvist, verksjurist på transportstyrelsen.

Men en friande dom i Vänersborgs tingsrätt kan ha öppnat upp för "fusket".

Enligt svensk lag är det olagligt att dölja sin registreringsskylt. Den ska vara fullt synbar och lättavläst av någon som står bakom eller framför bilen.

Men vad som räknas som en lättavläst skylt är en på många sätt subjektiv uppfattning - och det är det som har öppnat vägen för företag som biltull.nu.

Säljer via nätet

Via internet säljer företaget produkter som kan placeras på registreringsskylten för att hindra trängselskattkamerorna från att registrera bilen.

- Många av de produkter som finns är helt lagliga, till exempel linser som man sätter på sin registreringsskylt och som gör att kamerorna inte kan läsa av den, säger Jan-Erik Olsson, delägare i biltull.nu.

Inte mycket att göra

För polisen finns det inte mycket att göra.

När de för drygt ett år sedan grep en man för att ha haft en skyddsfilm över registreringsplåten slutade händelsen med att Vänersborgs tingsrätt ogillade åtalet. Orsaken var att skylten, trots skyddsfilmen, fort­farande var fullt synlig för det mänskliga ögat.

- Det är svårt att veta var gränsen går. Många har till exempel en cykel där bak och på vintern kan registreringsskylten vara smutsig och full av snö, säger Mats Berndtzon som är biträdande chef för trafikpolisen i Göteborg.

- Nu när en person har friats, så undrar man om det här kommer att sprida sig, tillägger han.

Domen står fast

Daniel Granqvist, verksjurist på transportstyrelsen, säger att alla anordningar som gör att registreringsskyltarna inte kan avläsas är förbjudna och ska leda till böter på 1 500 kronor.

- Jag har inte läst domen i detta fall, men såvitt jag kan bedöma, om skylten inte var lättläst i alla vinklar, så är det en felaktig dom.

Men domen står fast.

Vänersborgs tingsrätt backar upp beslutet och det har inte överklagats till hovrätten.

- Bedömningen som tingsrätten har gjort i det enskilda fallet framgår i domen, säger Maria Eriksson, tings­notarie på Vänersborgs tingsrätt.

Inget polisen bevakar

Daniel Granqvist säger också att det finns många gränsfall, men även om man har en ställning med cyklar bak på bilen så kan man bötfällas. Nu är det enligt honom upp till polisen att bötfälla fler påträffade bilar med skymd skylt.

- Om man vill undvika att bli bötfälld så ska man alltså även låta bli alla typer av optiska element, säger han.

Enligt trafikpolisen Mats Berndtzon är detta ingen fråga som de arbetar aktivt med. De har i nuläget inga planer på att bevaka vägtullarna i Göteborg och han är ganska säker på att intresset för produkterna kommer att klinga av med tiden.

- Om det eskalerar får vi kanske göra en tillsyn, men jag tror att det ebbar ut. Så var det i Stockholm när de hade haft trängselskatten ett tag, säger han.

Vill expandera

Jan-Erik Olsson och biltull.nu har dock andra tankar. Företaget från Göteborg planerar att utöka sin försäljning och till hösten vill de även börja lansera produkterna till butiker och bilreservsföretag.

- Vi ligger i startgroparna inför hösten och räknar med att det kommer att bli många beställningar från personer som liksom vi tycker att trängselskatterna är ett rent helvete, säger han.


GT har fått en våg av läsarreaktioner kring våra artiklar om de kommande trängselskatterna. Vad tycker du? Hör av dig till oss med dina synpunkter till vagtullar@gt.se så publicerar vi dina åsikter i GT!

Fuskade med registreringsskylten - friades av tingsrätten

I januari i fjol friades en man av Vänersborgs tingsrätt. Han var åtalad för att ha placerat en skyddsfilm över registreringsskylten som poliserna hade upptäckt när de stoppade mannens bil i tron att registreringsskylten var blank. Mannen själv hävdar att skyddsfilmen satt på skylten när han köpte bilen två år tidigare och såg inte någon anledning att ta bort den - registreringsskylten syntes ju lika bra ändå.

Tingsrätten gjorde bedömningen att även om registreringsskylten blir mer grumlig och otydlig med skyddsfilmen på, så var den genomskinlig, och kan därför inte anses utgöra ett märke.

Fuskmetoderna

Lins: Det finns flera olika linser som skyddar mot trängselskattkamerorna. Kamerorna sitter i en speciell vinkel och med hjälp av linserna kan kameran varken läsa nummerplåten eller identifiera ditt fordon. Nummer­plåtarna kan utan problem läsas av det mänskliga ögat, så ingen kan se att skylten är mani­pulerad. Det finns också linser som förutom trängselskatt­kamerorna även skyddar mot polisens fartkameror.

Skyltgardin: Via kontroll­panelen eller en bärbar fjärrkontroll kan du inifrån bilen, med ett enkelt knapptryck, fälla ner skyltgardinen över registreringsskyltarna. Med ett knapptryck kan du sedan lyfta upp gardinerna igen. Eftersom skylten täcks med denna metod, är den inte laglig.

Skyltvändare: Med en knapptryckning vänder sig nummerplåten fram eller bak på tre sekunder. Resultatet blir att endast en svart skylt syns i stället. Även denna metod är olaglig.

Sprej: Fungerar bäst mot polisens fartkameror. När kamerorna fotograferar nummerplåt och förare används en stark blixt. Med hjälp av sprayen reflekteras blixten tillbaka mot kameran. Resultatet blir en överexponerad och oläsbar bild. Ingen kan se att nummerplåten är sprejad.

Källa: potatisgris.se, biltull.nu, glecar.se

Laglig eller ej? Sex röster om skyltlinserna

Daniel Granqvist, verksjurist på transportstyrelsen:

- Registreringsskyltar måste vara väl synliga enligt lagen. Annars får man en penningbot på 1500 kronor. Det betyder att skylten också måste vara synlig för kameror och från alla håll. Jag känner inte till den här specifika domen, men så vitt jag kan bedöma så var skylten inte lättläst i alla vinklar. I så fall anser jag att det är en felaktig dom.

Mannen som friades i Vänersborgs tingsrätt:

- Polisen får rapportera vad de vill. Det här var en enskild polis tolkning av lagen.

Ingemar Jeanlo, trafikjurist:

- Jag vågar inte svära på om det är tillåtet eller inte. Det är vanligt att tingsrätter runtom i landet dömer väldigt olika.

Sven-Erik Alhem, före detta överåklagare:

- Jag vet inte hur vanligt det är eller exakt var laggränsen går. Det blir heltokigt om det sätts i system. Man kan tycka vad man vill om trängselskatt men i en demokrati så ska den drabba alla lika mycket.

Eva Söderberg, press-ansvarig för trängselskatt på transportstyrelsen:

- Skylten måste vara synlig. Den får inte ens vara smutsig eftersom att man måste kunna identifiera. Men exakt var gränsen går är svårt att säga.

Mats Berndtzon, bitr. chef för trafikpolisen i Göteborg:

- Det är svårt att veta var gränsen går. Många har en cykel där bak och på vintern kan registreringsskylten vara smutsig och full av snö. Nu när en person har friats, så undrar man om det här kommer att sprida sig.