Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dokument: Så blev Håkan kung av Ullevi

Håkan spelade tidigare i Broder Daniel.
Foto: Per Wissing
Håkan i sin sjömanskostym.
Foto: Lennart Rehnman
Håkan kan slå rekord i dag.
Foto: Granlund Pictures

Allt talar för att Håkan Hellström i kväll blir större än Bruce Springsteen.

Här är Göteborgssonens väg från studentrummet - till det enorma publikrekordet på Ullevi.

- Det känns jättekul, säger han själv när han inspekterar arenan.

Året är 2000.

Håkan Hellström har släppt sin debutplatta under hösten. När SVT besöker honom i studentrummet vid Svingeln i Göteborg i december har han just tagit 5 högskolepoäng. För att inte vräkas.

– Men nästa höst kommer jag att få flytta. För nästa termin kommer jag inte ta några poäng. Och då kommer de att komma på mig. Då åker jag ut.

Men det gör inget. För Håkan Hellström är inte helt nöjd med utsikten.

– Det här är vad jag ser varenda morgon när jag tittar ut genom fönstret. Nya Ullevi. Det är så där uppmuntrande. Det är en cementkoloss som inte är så himla fin faktiskt, säger han.

I kväll är den cementkolossen hans.

– Det känns jättekul. Om det blir publikrekord? Det återstår att se, säger Håkan Hellström till GT, när han besöker #Kentfest häromveckan och inspekterar Ullevi.

Stabil vänsterback med glasögon

Det började egentligen långt mycket tidigare.

Håkan Hellström växte upp på Nitaregatan i Göteborg. Han spelade fotboll i Gais och beskrevs som en "hård och snabb" vänsterback. Glasögonen? Ja, de var centimetertjocka.

Efter lite stök i skolan valde hans föräldrar att flytta honom till Göteborgs högre samskola. Där träffade han gänget som, med Henrik Berggren i spetsen, skulle komma att bli Broder Daniel.

En framgångsaga. För alla utom Håkan. Han hoppade av en sen kväll, två veckor innan bandet skrev på ett skivkontrakt.

När han vaknade morgonen efter hade han glömt avhoppet.

– Det var förfärligt, jag svullnade upp, käkade på McDonald's och drack röda paraplydrinkar varje dag, sa Håkan under Bokmässan 2010.

Trummade i Honey is Cool

Under en period trummade Håkan på i bandet Honey is Cool. Där sjöng den blivande The Knife-sångaren Karin Dreijer.

Men 1998 var Håkan tillbaka i Broder Daniel, nu som basist. Bandets album floppade, till dess att Lukas Moodysson tog med tre låtar i "Fucking Åmål".

Succén var ett faktum. Men det vilda turnélivet tog hårt på bandet. Sångaren Henrik Berggren drack en vinare och en kvarting sprit inför varje gig.

– Periodvis har det varit mycket knark. Men det är alltid spriten som gett oss problem, sa han i Sonic.

1999 ställer de in resten av turnén och tog en paus.

I det glappet börjar Håkan spela in egen musik. Demon till "Känns ingen sorg för mig Göteborg" gör att han kan välja och vraka mellan skivbolagen.

Slog igenom år 2000

I maj 2000 släpps debutsingeln "Känn ingen sorg för mig Göteborg". Håkan Hellström berättade då att han ville att singeln "skulle vara så otrendig som möjlig".

Men en då 26-årig Håkan Hellström var oförstående inför uppståndelsen kring honom och skivan, och sa i en intervju med Expressen att "det är ju bara pop":

– Fortfarande åker jag fast för tjuvåkning på spårvagnen  och blir efterhängsen på krogen, så där har inget ändrats.

Debutskivan med samma namn som singeln blir sedan en dunderhit. Men med berömmelsen kommer de ständiga anklagelserna om låtstöld. Så sent som 2013 försvarade han sig mot kritiken.

– Man snor saker för att de är bra. Gör om lite, men ibland gör man inte ens det. Det är så alla gör musik. Givetvis är det avundsjuka. Jag spelar i band och vill filtrera saker och de är missnöjda med att de själva inte är Hellström, sa Håkan till Expressen då.

Besöker allsång på Skansen

2001 besöker han Allsång på Skansen första gången, totalt har det blivit åtta, vilket introducerar honom för en ännu bredare publik. Direkt efter Allsång på Skansen 2013 får han en direktsänd timme på scenen.

Indiekidsen tycker att han sålt sig. Men Allsångspubliken älskar den spenslige mannen i sjömanskostym.

Han radar upp Grammis efter Grammis, och följer upp succédebuten med skivor som "Ett kolikbarns bekännelser" och "Det kommer aldrig va över för mig".
2002 åker Håkan till Brasilien för att spela in ett resereportage åt "När & fjärran". Där träffar han sin blivande sambo, guiden Natalie. Fyra år senare får de en son tillsammans.

– Jag är så lycklig som en människa kan bli, sa han om kärleken då.

Vapendragaren: Björn Olsson

Håkan Hellströms vapendragare sedan länge, producenten och låtskrivaren Björn Olsson, ser fram emot kvällens konsert.

– Håkan har betytt mycket för mig så klart. Vi har gjort mycket tillsammans. Jag stötte på honom häromdagen när han stod vid rödljusen. Då blev jag lite rörd. Han gick där ensam med Ullevi framför sig, jag undrade hur han har det, det kanske är lite tufft nu innan. Jag hade varit nervös, säger han.

Björn Olsson är glad över Håkans framgångar och även för den relation de byggt upp med varandra under åren.

– Det är roligt. Det lever för evigt, som en vänskapsgrej. För mig har det betytt att jag haft min topp efter 40 och det är roligt. Det är tack vare honom.

Han berättar att han aldrig samarbetat med en och samma artist lika länge som med Håkan Hellström.

– Jag brukar inte stå ut så länge, men det har varit bra hela tiden. Framför allt har det varit så jäkla kul. Det är roligt att bolla låtar fram och tillbaka och leka. Man växer när någon annan är bra, man gör något som någon annan gillar och då blir man bättre, säger Björn Olsson, som jobbar tillsammans med Håkan Hellström mot nästa skiva.

Ebbot inte förvånad

En annan av Håkan Hellströms vänner, forne Soundtrack of our Lives-sångaren Ebbot Lundberg, är inte förvånad över Håkans resa från studentrummet till Nya Ullevi.

– Jag såg honom faktiskt när han hade släppt första singeln och såg honom live, då förstod jag att det skulle bli väldigt stort, säger Ebbot och fortsätter:

– Han var som Thåström i dur. Det gick ju jättesnabbt, han hade ju skrikande tjejer efter sig redan efter en vecka. Man anade vart det skulle bära hän.

Nyckeln till framgången är energin, tror Ebbot Lundberg.

– Jag trodde det var något fel på honom första gången när jag träffade honom när han var med i Broder Daniel. Jag tänkte att han måste gå på något, för man kan inte vara så positiv. Men nu inser jag ju att det är den energin, att han var sådan, som gjort det och då är det helt naturligt att det smittar av sig och blir större. Har man party är det en snubbe som man bjuder in.

Byter skivor med varandra

Ebbot Lundberg har kunnat följa Håkan under hela hans karriär.

– Vi byter skivor med varandra. Det är en vanlig relation. Jag har ju sett honom i alla år, från att han var med i Broder Daniel till att han gick solo.

Att Håkan Hellström nu får gå upp på en scen på Nya Ullevi tycker han är maffigt.

– Jag tycker visserligen att det rent ljudmässigt är fel ställe att spela på. Men det är ju en fantastisk boost för honom, det är bara att gratulera, det är skitkul, säger Ebbot Lundberg.

Att Håkan Hellström slagit igenom så brett och blivit folkkär stör honom inte alls.

– Det är inget konstigt alls. Tiderna har ju förändrats, för 15 år sedan var det helt otänkbart att det skulle hända. Men det ser ju annorlunda ut i dag. Det kommer ju nya generationer hela tiden och när man hållit på ett tag blir det en stor massa folk. Det märker jag själv.

Ebbot Lundberg är just nu på turné tillsammans med Daniel Gilbert – som också spelat i Broder Daniel och under 13 år var med i Håkan Hellströms kompband.

– Vi får hälsa honom lycka till och hoppas på bra väder, säger Ebbot med riktning Håkan.

Framgångssagan Håkan Hellström

Mycket har hänt under Håkan Hellströms karriär.

Klubbar har bytts mot arenor. Skivorna är många och priserna desto fler. Håkan Hellströms ikoniska utstyrsel som han blev känd för, sjömanskostymen, ligger numera inkapslad i en glasmonter på Sjöfartsmuseet. Han är också pappa till två pojkar.

När filmen "Känn ingen sorg" kom förra sommaren blev den som ett monument över Håkan Hellströms livsgärning hittills – hans värld. Filmen regisserades av Måns Mårlind och Björn Stein och manuset var inspirerat av Håkan Hellströms karaktärer och hans Göteborg.

I dag är Håkan Hellström någon annan än för 14 år sedan, men kanske också till stor del den samme.

– Jag har alltid sett honom på samma sätt. Jag har alltid haft respekt för honom och det har jag fortfarande. Det är klart att allting är större nu, men egentligen är det inte så stor skillnad, säger producenten Björn Olsson.

Tillbaka till studentrummet 2000.

Håkan tittar ut över betongkolossen som i kväll fylls av över 65 000 fans.
Han pratar om framtiden.

– Är du inte medveten om att det här stannar i Göteborg? Du kommer aldrig få det någonstans. Men det hade varit helt okej för mig, säger han.

Karriären började med Broder Daniel

1995: Innan han blev Håkan Hellström med hela Sverige var han med och grundade Broder Daniel, där han först var trummis, sedan basist.


2000: Håkan Hellströms solodebut "Känn ingen sorg för mig Göteborg" släpptes. När debutalbumet "Känn ingen sorg för mig Göteborg" släpptes under hösten samma år fick den fyra getingar av Expressen.


2001: Håkan Hellström nomineras i sex kategorier under Grammisgalan - och belönades också med sin första Grammis, då i kategorin "Årets textförfattare".


2002: "Det är så jag säger det" släpps, med bland annat singeln "Kom igen Lena". Innan dess hade han släppt visskivan "Luften bor i mina steg", en ep som sålde platina.


2003: Håkan Hellström avslöjade i samband med Grammisgalan att han nu hoppar av Broder Daniel. Han slår också rekordpublik på "Allsång på Skansen" i Stockholm med 36 800 personer på plats.


2005: I februari släpps Håkan Hellströms tredje album "Ett kolikbarns bekännelser". Efter jul kommer hans fjärde skiva "Nåt gammalt, nåt nytt, nåt lånat, nått blått". I december föddes Håkan Hellströms och flickvännens första barn.


2006: Håkan Hellström belönades med en Grammis för "Årets pop manliga". Under våren gjorde han en konsert tillsammans med Sven-Bertil Taube.


2008: I mars släpptes Håkan Hellströms "För sent för Edelweiss". Och till hösten föds hans andra son.


2010: Skivan "2 steg från Paradise" säljer platina bara två veckor efter att den släpptes.


2013: I april 2013 släpptes "Det kommer aldrig va över för mig" - och senare samma år kom filmen "Känn ingen sorg".


2014: När Håkan Hellström ställer sig på scen på Ullevi i kväll kan han slå Bruce Springsteens rekord från 2012.