Marika Löbu-Navarros cancertumörer växer i hennes mage och det finns inget att göra. Ändå får hon inte hjälp av kommunen med rastning av sin älskade hund Luzia. Foto: Annika Karlbom/Hallands NyheterMarika Löbu-Navarros cancertumörer växer i hennes mage och det finns inget att göra. Ändå får hon inte hjälp av kommunen med rastning av sin älskade hund Luzia. Foto: Annika Karlbom/Hallands Nyheter
Marika Löbu-Navarros cancertumörer växer i hennes mage och det finns inget att göra. Ändå får hon inte hjälp av kommunen med rastning av sin älskade hund Luzia. Foto: Annika Karlbom/Hallands Nyheter
Kommunen tycker att hunden Luzia ska avlivas. Foto: Samira Othman, P4 HallandKommunen tycker att hunden Luzia ska avlivas. Foto: Samira Othman, P4 Halland
Kommunen tycker att hunden Luzia ska avlivas. Foto: Samira Othman, P4 Halland

Döende Marikas tuffa kamp mot kommunen

Publicerad

Kampen för att dödssjuka Marika Löbu-Navarro i Varberg ska få hjälp med sin hund Luzia fortsätter.

I förra veckan fick hon besök av kommunen som ber henne överklaga det tidigare beslutet om att hon inte ska få hjälp.

– Men jag orkar inte, jag orkar inte stå på benen, säger hon förtvivlat.

Marika Löbu-Navarro har en långt gången cancer i buken och hon blir sämre och sämre för varje dag som går. Hon kan inte gå ut och därför har hon begärt att få hjälp med att rasta hunden. Något som Varbergs kommun sagt nej till. De vill att hon ska avliva hunden.

– Jag har så kort tid att leva och jag är helt förkrossad, säger Marika förtvivlat. Det är fruktansvärt att leva med denna dödsångest. Och så de här i Varbergs kommun, de bara säger att jag ska överklaga och överklaga. Jag orkar inte, jag orkar inte stå på benen.

Marika Löbu-Navarro orkar inte ens mejla tillbaka eller ringa och tacka alla som har hört av sig till henne. Till och med artisten Nanne Grönvall hörde av sig till henne.

 

Läs mer: Schlager-profilens stöd till sjuka Marika

Tre önskemål

Vid ett möte som hölls under förra veckan med representanter från kommunen förde Marika fram de tre önskemål hon hade, att hemtjänsten skulle få gå ut med hunden, att hon skulle få utökad hemtjänsttid och till sist att hon skulle få ett personligt ombud.

– Nu har det gått en vecka och jag har inte hört något, att få utökat bistånd behöver ju inte ta sån tid att bestämma, säger Marika. Jag har ringt och mejlat och får inget svar. Var ska jag anmäla såna, jo, jag kan lex Sarah-anmäla, men det hjälper ju inte mig.

Just nu ägnar Marika Löbu-Navarro dagarna bara åt att tänka.

– Jag gör det hela tiden och är precis lamslagen, säger hon. Du kan tänka dig hur jag mår och tumörerna som växer så det knakar.

 

Läs mer: Kommunen vill avliva döende Marikas hund

Högst ansvarig

Carin Hedebrant är enhetschef på äldreenheten i Varbergs kommun och den som är högst ansvarig.

Kan man inte göra ett undantag för Marika Löbu-Navarro eftersom hennes tid är så begränsad?

– Du vet lika väl som jag att jag har sekretess, säger Carin Hedebrant. Jag kommer inte att kommentera den frågan.

Men rent allmänt då?

– Jag kommer inte att uttala mig om det, jag uttalar mig inte om individärenden överhuvudtaget.

Vad krävs för att man ska kunna få hjälp med ett husdjur?

– Det är alltid så att det är en individuell bedömning. Det är skälig levnadsnivå, det är alltid en individuell bedömning.

Du har inget mer att säga i det här ärendet då?

– Absolut inte!

Anette Fredriksson
Anette Fredriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER